Femeile continuă să fie cele mai harnice din Parlament, potrivit Indicelui agregat al Activităţii Parlamentare, care arată că cele 66 de femei sunt în medie cu 48% mai active decât cei 488 de bărbaţi din Parlamentul României.
Femeile din Parlamentul României au un IAP de aproape 55, faţă de cel al colegilor bărbaţi, de peste 33. Decalajul activismului parlamentar dintre femei şi bărbaţi a continuat să se accentueze faţă de a doua ediţie a Raportului IAP, de la 40% în iunie 2014 la 48% în prezent. Concret, IAP mediu al doamnelor parlamentar se ridică la 54,97, faţă de cel al colegilor bărbaţi de 37,11.
Femeile au reuşit, de asemenea, în acest an să obţină poziţii cheie în fruntea celor mai mari două grupuri politice: Alina Gorghiu este copreşedinte PNL, în timp ce Rovana Plumb este preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
Cele 53 de deputate sunt, în medie, cu 12,5% mai active decât cei 334 de domni deputaţi, iar cele 13 senatoare sunt, în medie, cu 83% mai active decât cei 154 de senatori. De remarcat este şi faptul că numărul parlamentarilor s-a micşorat de la 574 la 554, iar dintre aceşti 20 de foşti parlamentari este o singură femeie deputat.
Cele mai active deputate sunt Andreea Paul (PNL, IAP - 148,9), Claudia Boghicevici (PNL, IAP - 144,65) şi Ana Birchall (PSD, IAP -111,8).
Cele mai active senatoare sunt Cristiana Anghel (PC, IAP - 265,7), Doina Federovici (PSD, IAP - 151,4) şi Doina Silistru (PSD, IAP - 90,15).
Primul ocupant al topului celor mai activi 15 parlamentari din Camera Deputaţilor este Valeriu Zgonea cu 3.146 luări de cuvânt, în timp ce vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor, Florin Iordache şi Dan-Ştefan Motreanu au 730 luări de cuvânt, respectiv 525 luări de cuvânt.
Prin urmare, cei mai "vorbăreţi" aleşi ai poporului, adică parlamentarii cu cele mai multe luări de cuvânt, sunt deputatul PSD Valeriu Zgonea şi senatorul PNL Dumitru Oprea. Deşi Valeriu Zgonea este cel mai activ parlamentar, trebuie menţionat că acesta nu are nicio întrebare sau interpelare. În schimb, ocupantul locului al doilea, Tudor Ciuhodaru, a întregistrat 145 de iniţiative legislative, 1386 luări de cuvânt, 1186 declaraţii politice, 183 întrebări şi interpelări şi 9 moţiuni semnate.
Cea mai mică valoare observată a IAP este de 0,5 şi este dată de cele 2 luări de cuvânt ale deputatului Ghiţă Sebastian-Aurelian, fără niciun alt fel de activitate parlamentară. Una dintre cele două luări de cuvânt reprezintă jurământul obligatoriu al fiecărui deputat de la începutul mandatului.
În rest, se observă o creştere a activităţii parlamentare chiar şi la baza clasamentului. Dacă în iunie 2014, 8 deputaţi şi senatori aveau un IAP mai mic de 1 - având cel mult două iniţiative legislative sau luări de cuvânt - în prezent există un singur parlamentar "codaş" (Ghiţă Sebastian-Aurelian) care are IAP de 0,5. Restul înregistrează în prezent un IAP mai mare de 2.
Indicele activităţii parlamentare este utilizat la monitorizarea activităţii parlamentare, prin el fiind clasificată activitatea partidelor parlamentare, a deputaţilor şi senatorilor la nivel individual în actualul mandat. Indicele activităţii parlamentare (în continuare IAP) reprezintă un instrument de măsură a gradului de implicare şi activitate politică a aleşilor poporului în activităţile curente ale forului legislativ al României.