INDUSTRIA DE GAMBLING Alfred Bulai: Criza stârneşte mirajul câştigului rapid

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 22 februarie 2012

"Sunt două tipuri de jocuri, cele care se bazează exclusiv pe hazard şi cele care îţi sugerează o competenţă a ta. Acestea din urmă te prind mult mai tare. Îţi conferă un soi de prestigiu în momentul în care câştigi, pentru că nu e totul la mâna norocului", ne-a declarat Alfred Bulai.

"Sunt două tipuri de jocuri, cele care se bazează exclusiv pe hazard şi cele care îţi sugerează o competenţă a ta. Acestea din urmă te prind mult mai tare. Îţi conferă un soi de prestigiu în momentul în care câştigi, pentru că nu e totul la mâna norocului", ne-a declarat Alfred Bulai.

Criza economică a crescut numărul oamenilor care sunt dispuşi să mizeze o parte din bani pe un număr sau o carte, în speranţa unui câştig rapid. Sociologul Alfred Bulai explică mecanismele care determină acest lucru.

Reporter: Domnule Bulai, se poate spune că există o corelaţie între criza economică şi jocurile de noroc?

Alfred Bulai: Există o tendinţă a oamenilor de găsi un joc care să le satisfacă rapid anumite nevoi. Criza creşte mirajul unui câştig rapid, mai ales când nu există alte oportunităţi de a obţine sume mari repede şi în mod legal. Jocurile, de la cazino la loto, se adresează unor oameni diferiţi, fiecare are publicul său. Jocurile care se bazează pe şansă pur şi simplu şi care nu presupun o expertiză deosebită şi nici investiţii foarte mari sunt mai căutate în astfel de momente. Depinde de nivelul fiecăruia, oamenii cu posibilităţi financiare reduse se orientează spre alternative care presupun costuri mici. De la un anumit nivel, mizele sunt mai mari şi pretenţiile de asemenea. Unii pierd mult, alţii puţin. Nu aş spune neapărat că sunt afectate cazinourilor pentru că se adresează unui anumit tip de jucător. Să fim serioşi, povestea cu criza care afectează pe absolut toată lumea este un mit. Cei care ştiu să speculeze efectele crizei chiar înregistrează profituri mari. Şi în rândul celor care câştigă sunt oameni care simt nevoia să parieze.

Reporter: Jocurile de noroc creează dependenţă?

Alfred Bulai: Evident că apare şi dependenţa. Oamenii renunţă la lucrurile care presupun costuri mari, dar continuă să-şi satisfacă anumite necesităţi. Sunt diferite grade ale acestei dependenţe faţă de jocurile de noroc. Chiar şi în ceea ce priveşte jocul de loto, una e să joci din când în când şi alta e să fii în fiecare săptămână la ghişeu să îţi încerci norocul.

Reporter: S-a tot vorbit de o formă de turism de week-end care poate fi centrată în jurul cazinourilor de la noi. Este benefică?

Alfred Bulai: Trebuie plecat de la premisa că vin bani în România, inclusiv pentru stat. Nu ştiu exact care e sistemul de impozitare, dar statul e cinic, impozitează foarte tare viciile. Să nu ne închipuim că tutunul şi alcoolul sunt accizate foarte puternic doar din dorinţa de a ne proteja vizavi de anumite tentaţii, e vorba de un calcul cinic. Nu e neapărat rău să existe şi un astfel de turism, nu cred că fenomenul este atât de spectaculos în România. E vorba şi de inedit, un nou loc pe hartă, contează şi faptul că ţara noastră este mai permisivă în anumite domenii. Nu trebuie neglijate nici alte aspecte, probabil anumiţi jucători să fie interesaţi şi de prostituţie, pedofilie, consum de anumite substanţe, este şi aceasta o zonă care te poate face mai spectaculos. E posibil să fie şi astfel de tentaţii. Cert este că mulţi jucători preferă acest gen de deplasare, pe termen scurt, la sfârşit de săptămână, într-un loc diferit faţă de mediul lor de viaţă. Pot fi oamenii cu funcţii importante, care preferă să meargă să joace în altă parte decât în ţara lor. Pentru anumite zone, Bucureştiul poate fi o destinaţie relativ sigură şi destul de accesibilă, inclusiv ca distanţă.

Reporter: Un părinte împătimit după jocurile de noroc îşi influenţea-ză în mod decisiv copilul?

Alfred Bulai: Sigur că da, prin socializare copilul se raportează la un anumit model, care îi teleghidează opţiunile. Nu este neapărat ca acest lucru să se întâmple, dar există riscul. Exact ca în cazul fumatului, nu este neapărat obligatoriu ca un copil să devină fumător pentru că părintele fumează. Trebuie menţionat că orice joc implică şi un posibil câştig, care de fiecare dată este mai mic decât investiţia - pentru că aşa funcţionează această industrie, iar modelul câştigului facil marchează în mod direct un copil. Mai sunt şi alţi factori de influenţă. În perioada preadolescenţei şi mai ales a adolescenţei, presiunea grupului devine tot mai mare.

Reporter: Tinerii în general sunt atraşi de evenimentele sportive, mulţi ajungând să devină pasionaţi de pariurile sportive?

Alfred Bulai: Sunt două tipuri de jocuri, cele care se bazează exclusiv pe hazard şi cele care îţi sugerează o competenţă a ta. Acestea din urmă te prind mult mai tare. Îţi conferă un soi de prestigiu în momentul în care câştigi, pentru că nu e totul la mâna norocului. Şi la jocurile de hazard, loteriile, sunt oameni care fac tot felul de calcule dar în general acestea nu folosesc la nimic, există teoria numerelor mari. În cazul pariurilor sportive, pe fotbal sau cele hipice, se pune în mod real problema informaţiilor pe care le ai. Din această cauză acest tip de pariu prinde atât de bine la tineri, practic te certifică într-o zonă de competenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7452
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0219
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb