Circa 3.500 de israelieni vin anual în România ca să joace la cazinourile din Bucureşti, iar cheltuielile cu transportul şi cazarea acestora depăşesc două milioane de dolari, potrivit agenţilor de turism din Israel.
"În Israel, cazinourile sunt interzise prin lege. Israelienii vin să joace în România pentru că este aproape, se fac doar două ore şi jumătate cu avionul", a declarat Adrian Marcus, directorul agenţiei Adrian M. Travel & Tourism Services din Tel Aviv, prin intermediul căreia vin anual pentru cazinouri în România circa 2.500 de israelieni.
Adrian Marcus, care s-a năs-cut în Româ-nia şi a emigrat în anul 1970 în Israel, spune că în medie un israelian care vine să joace la cazinou cheltuieşte pe drum şi cazare circa 600 de dolari.
Agenţii de turism israelieni estimează că, anual, vin în Ro-mânia pentru cazinouri aproximativ 3.500 de concetăţeni de-ai lor. Unii dintre ei susţin că numărul este chiar mai mare, adică de circa 5.000 de persoane.
"Cei care vin nu sunt oameni în vârstă şi au, în medie, între 30 şi 50 de ani. Ei vin de joi până duminică, doar în Bucureşti, şi se cazează la hoteluri de cinci stele", a spus Marcus, citat de Mediafax.
Atât el cât şi alţi turoperatori evită să spună cât cheltuiesc israelienii la cazinouri în România şi se plâng că acest tip de turism este foarte volatil, foarte sensibil la o serie de factori. "Acum, de exemplu, din cauza îngheţului din Româ-nia, afacerea este zero. Acum, în Israel sunt 20 de grade, iar în România temperatura este de minus 10 de grade. Adică omul nu se urcă în avion ca să ajungă la o diferenţă de 30 sau 40 de grade, chiar dacă ştie bine că este luat de la uşa avionului şi dus la hotel", a afirmat tur-operatorul israelian.
România concurează la capitolul cazinouri, în preferinţele israelienilor, cu Bulgaria şi cu Cehia. Praga este în ultimii ani un concurent puternic pentru Bucureşti pentru că, spune Marcus, acolo sunt preţuri mult mai mici.
Potrivit datelor anunţate de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turis-mului anunţate la târgul International Mediterranean Tourism Market (IMTM), care se desfăşoară în perioada 14-15 februarie la Tel Aviv, peste 20.000 de turişti din Israel au vizitat anul trecut România, în creştere cu 8%, principalele atracţii fiind staţiunile montane, cele balneare şi cazinourile.