Fotbalul autohton a intrat şi el în morişca pariurilor ilegale. Există mai multe suspiciuni, dar până acum nu a fost dovedit niciun aranjament care să aibă în spate mafia pariurilor. La ultima Adunarea Generală a Federaţiei Româ-ne de Fotbal, desfăşurată săptămâna trecută, Mircea Sandu i-a avertizat pe conducători că s-a demarat o anchetă amplă legată de acest flagel, iar cei care încalcă regulile riscă mari sancţiuni.
De altfel, chiar preşedintele FRF a denunţat o tentativă de corupţie. Acesta a anunţat că a fost abordat de un intermediar al mafiei pariurilor pentru a accepta trucarea amicalului România - Uruguay, programat la 29 februarie, pe Naţional Arena. Agentul belgian de origine nigeriană Julius Owen Ighodaro a fost cel care i-a propus lui Mircea Sandu să schimbe brigada de arbitri de la meciul cu Uruguay, în schimbul acestui favor federaţia urmând să primească prin intermediul unui sponsor 20.000 de euro. Mircea Sandu a informat în legătură cu această poveste UEFA şi FIFA, pe fir intrând şi Europolul.
Anul trecut, UEFA a sesizat Federaţia Română de Fotbal cu privire la două meciuri din liga a II, care sunt suspecte de blat. Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, este decis să oprească extinderea pieţei negre a pariurilor sportive şi promite că se va implica în rezolvarea celor două cazuri: "Suntem preocupaţi de pariurile sportive ilegale. UEFA ne-a sesizat în privinţa a două meciuri care sunt supectate că nu s-ar fi jucat corect. Vreau să închidem piaţa neagră a pariurilor sportive".
Fostul finanţator al formaţiei CFR Timişoara, Georgică Cornu a fost printre puţini care au vorbit deschis despre mafia pariurilor. La finele anului 2010 acesta a declarat: "În primul rând, se zvonea că anumiţi jucători practicau jocul la pariuri şi că erau meciuri aranjate. Am luat partida echipei mele, CFR Timişoara, cu < U > Cluj. Dacă era cota 7/1 şi trebuia să bată la < U > Cluj, bătea. Dacă era aceeaşi cotă şi trebuia să piardă acasă, pierdea. În anumite meciuri, unii jucători îmi spuneau că patronul echipei adverse oferea 50.000 de euro să pierdem. Fotbaliştii îmi spuneau mie că nu au de gând să-i ia, apoi pierdeau meciul, luau banii şi luau şi de la casele de pariuri!Eu de asta am şi des-fiinţat echipa... A fost foarte important acest aspect al meciurilor trucate la care participau anumiţi jucători şi o parte din conducere".
Este ştiut că pariurile sportive sunt un fenomen de mare amploare. În luna iunie a anului 2010, doar pe partidele dis-putate la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud s-au pariat, în toată lumea, 3,5 miliarde de euro. Specialiştii sus-ţin că o sumă similară a fost mizată şi pe piaţa neagră. S-a înregistrat un adevărat record la meciul Germania - Anglia, au fost puse pariuri de 30 de milioane de lire sterline, doar în Marea Britanie.