Deprecierea leului a determinat creşterea costurilor pentru servicii, preţurile de consum urcând cu 0,55% în octombrie faţă de septembrie, în timp ce rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,88%, potrivit datelor publicate de INS.
Astfel, datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) au fost similare cu aşteptările analiştilor, care estimau creşteri ale preţurilor cuprinse între 0,4 şi 0,7% în termeni lunari şi 7,7% şi 8,1% pentru rata anuală.
Potrivit cursurilor medii afişate de banca centrală, moneda naţională s-a depreciat luna trecută cu aproape 0,4% în raport cu euro, de la 4,2642 lei/euro în septembrie la 4,2798 lei/euro în octombrie.
În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar şi la ouă, care puteau fi cumpărate la preţuri cu 7% mai mari.
Alte creşteri importante la preţurile produselor alimentare au mai fost raportate la uleiul comestibil, care s-a scumpit cu aproape 5%, dar şi la făină, unde preţurile au fost cu 2% mai mari.
În categoria serviciilor, cele mai mari creşteri de preţuri au avut loc pentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, urmate de cele pentru transportul urban, unde creşterea a fost de aproape 2%. O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportată în cinematografe, teatre, muzee şi pentru cheltuieli cu învăţământul şi turismul.
La mărfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preţurilor a avut loc la energia termică, unde costurile au fost cu 2% mai mari.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2009 - octombrie 2010) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2008 - octombrie 2009) determinată pe baza IPC a fost de 5,6%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), de 5,5%.