Informaticienii din administraţia publică se pregătesc de fondurile europene

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Companii #IT / 22 martie 2007

Informaticienii din administraţia publică se pregătesc de fondurile europene

Cei 160 de specialişti informaticieni din administraţia publică prezenţi la Adunarea Naţională a Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică (ANIAP) au fost lămuriţi în legătură cu schimbările aduse de accesarea fondurilor europene.

În cadrul lucrărilor Adunării Naţionale s-au desfăşurat două seminarii având ca teme: "Fonduri structurale pentru informatizarea administraţiei publice locale" şi "Achiziţii publice din perspectiva fondurilor structurale".

Alături de informaticienii din administraţia publică, au mai fost prezenţi la acest eveniment mai mult de 40 de reprezentanţi ai furnizorilor de soluţii IT&C, şi alţi invitaţi.

Preşedintele ANIAP, Sevil Sumanariu, ne-a comunicat: "În condiţiile unui nivel de informatizare al administraţiei publice locale (infrastructură, comunicaţii, aplicaţii de back-office, servicii electronice, resurse umane) sub nivelul Uniunii Europene şi a unei subfinanţări permanente a domeniului, am considerat necesară organizarea acestui simpozion, în special cel legat de fondurile structurale, datorită elementelor din programele operaţionale care pot susţine informatizarea administraţiei publice locale şi implementarea conceptului de guvernare electronică astfel încât eforturile autorităţilor locale în scrierea de proiecte pentru accesarea acestor fonduri să se coreleze cu obiectivele şi condiţiile impuse de autoritatea de management ale acestora. De asemenea, în condiţiile aproape inexistente ale interoperabilităţii sistemelor informatice de la nivelul administraţiei publice am considerat necesară reluarea acestui concept în cadrul unei conferinţe atât din prisma elementelor tehnologice cât mai ales din a celor necesare în vederea funcţionării reale a Sistemului Electronic National (SEN)".

Se doreşte realizarea unei strategii unitare în domeniu

Cei prezenţi la seminarul "Fonduri structurale pentru informatizarea administraţiei publice locale" au accentuat necesitatea identificării corecte a obiectivelor din domeniul guvernării electronice şi realizarea unei coerenţe naţionale în vederea integrării cu SEN, mai ales din prisma accesării corespunzătoare a fondurilor structurale.

Principala problemă subliniată a fost lipsa unei strategii unitare a domeniului şi a priorităţii informatizării administraţiei publice locale atât ca instrument principal de management, cât şi de modernizare a serviciilor către cetăţeni, fapt ce a condus la întârzieri în implementarea proiectelor IT&C în administraţia publică cât şi la lipsa susţinerii SEN.

Participanţii au mai deplâns slaba promovare şi diseminare a mecanismelor de finanţare prin intermediul fondurilor structurale şi participarea redusă a României în proiectele FP6 şi FP7, în condiţiile în care contribuţiile la aceste programe au fost îndeplinite în totalitate.

Informaticienii din administraţia publică au mai atras atenţia asupra slabei corelări a axelor de finanţare ale domeniului cu necesităţile reale ale administraţiei publice locale şi stadiul de informatizare al administraţiei publice.

Propunerile şi concluziile seminarului s-au axat pe următoarele elemente: transmiterea de amendamente, propuneri sau idei de proiecte către autorităţile de management cu privire la programele complement, obiectivele şi indicatorii de evaluare ai proiectelor astfel încât să se asigure gradul de absorbţie cât mai ridicat al acestor fonduri. Alte propuneri au fost asocierea autorităţilor locale, cel puţin la nivel judeţean, şi accesarea fondurilor prin proiecte în arhitectura centralizată, şi realizarea de schimburi de experienţă cu regiuni din Uniunea Europeană pe tema accesării fondurilor structurale şi identificarea de parteneri eligibili pentru accesarea de proiecte în cadrul FP7 sau alte programe.

Al doilea seminar a prezentat metodologia achiziţiilor publice

Seminarul "Achiziţii Publice din Perspectiva Fondurilor Structurale" a urmărit clarificarea aspectelor ce ţin de metodologia achiziţiilor publice cu referire la derularea proiectelor accesate pe fonduri structurale şi nu numai. Au fost clarificate etapele premergătoare achiziţiei publice, identificarea obiectivelor, metodologia anuală sau multi-anuală a achiziţiilor în corelaţie cu sursele de finanţare a acesteia şi s-au dezbătut cazuri specifice fiecărei autorităţi pe diverse achiziţii desfăşurate sau aflate în desfăşurare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb