ÎNFRUNTAREA TITANILOR Wesley Clark intră în cursa pentru Remin Baia Mare

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2013

Wesley Clark intră în cursa pentru Remin Baia Mare

Cinci companii s-au arătat interesate de resursele companiei băimărene

Cinci companii - Glencore International, African Consolidated Resources, Romaltyn, New Mineral Procesing şi United Global Resources - sunt interesate de Remin Baia Mare, potrivit reprezentanţilor AAAS.

Interesul mare pentru compania minieră este dat de zăcămintele pe care le deţine, având în patrimoniul său circa 118 halde de mină, 4,7 milioane metri cubi de steril şi 18 iazuri de decantare a sterilelor de flotaţie. Totodată, compania băimăreană mai are şi 16 licenţe de concesiune a activităţilor de exploatare şi valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere şi de fier-mangan. Totodată, în patrimoniul societăţii miniere Remin se mai află numeroase clădiri şi terenuri în regiune.

În acest fel, nordul ţării noastre poate deveni locul unei înfruntări de talie internaţională, între cele mai importante nume de pe piaţa metalelor neferoase.

United Global Resources (UGR) oferă servicii financiare şi consultanţă strategică atât pentru Statele Unite ale Americii şi companii internaţionale. Prin intermediul uneia din subsidiarele sale, UGR îşi îndreaptă serviciile înspre domenii precum energia, resursele naturale sau tehnologie, potrivit detaliilor de pe pagina de internet a companiei. Fostul comandant NATO, Wesley Clark, deţine funcţia de Chief Executive Officer la UGR LLC, subsidiară a firmei mamă United Global Resources, conform datelor prezentate pe site-ul companiei.

Sediul companiei UGR este în Washington DC, având birouri atât în Europa, Asia cât şi Statele Unite ale Americii.

Actualul consilier onorific al lui Victor Ponta, Wesley Clark, a afirmat, în repetate rânduri, că interesul domniei sale este să ajute ţara noastră să se dezvolte, ţinând cont de resursele naturale pe care le avem. Având numeroase afaceri în energie, Wesley Clark declara, recent, că şansa României stă în exploatarea resurselor minerale: "Treaba mea aici este să sprijin dezvoltarea economică, să sprijin crearea de oportunităţi de afaceri în România. Ne concentrăm în domenii cum sunt exploatarea resurselor minerale, agricultură, hidrocarburi, sectorul sanitar şi alte zone în care putem aduce tehnologii şi investiţii care să creeze locuri de muncă. Cred că România este o ţară bogată cu oameni capabili, dar nu există investiţiile de care este nevoie aici pentru dezvoltare economică. Avem nevoie de o strategie de dezvoltare economică, şi asupra acestui segment lucrez".

Procesul care vizează atragerea unor investiţii la Remin Baia Mare este supravegheat de o comisie interministerială care, până în prezent, a avut întrevederi cu investitorii ca să poată evalua intenţiile acestora, potrivit declaraţiilor lui Adrian Volintiru, preşedintele AAAS.

În administrarea companiei de stat se mai află şi 118 halde de mină care înmagazinează peste 4,7 milioane metri cubi de steril şi 18 iazuri de decantare a sterilelor de flotaţie.

În prezent, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a regiunii Maramureş administrează împreună cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la societatea comercială Remin Baia Mare, creanţe în valoare totală de 475.337 mii lei, care reprezintă circa 82% din valoarea creanţelor înscrise în Tabelul definitiv al debitoarei. AAAS este şi acţionar majoritar, fiind astfel desemnat drept preşedinte al Comitetului creditorilor. Comitetul creditorilor mai este format şi din societatea Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Primăria municipiului Baia Mare. Remin SA Baia Mare a intrat în insolvenţă în 2009, iar capitalul social al companiei este deţinut de Ministerul Economiei, în gestiunea sa fiind numeroase halde de mină şi iazuri de decantare în care sunt depozitate zeci de milioane de metri cubi de steril minier.

Glencore AG, companie cu "istorie" în România

Compania elveţiană Glencore este listată la bursa din Londra şi Hong Kong şi s-a depins din consorţiul de firme Marc Rich &Co. Anul trecut Glencore a fuzionat cu Xstrata, o altă companie de top din domeniul minier, cu sediul în Elveţia. Noua entitate, Glencore Xstrata are o capitalizare bursieră cumulată de 64 miliarde de euro, noul grup ocupând locul patru în topul celor mai puternice companii pe resurse naturale la nivel mondial.

Elveţienii de la Glencore au participat şi la procesul de atragere de investiţii de la Cupru Min Abrud, societate de stat care deţine circa 60% din rezervele de cupru ale ţării, însă a ieşit din cursa, nereuşind să depună la timp actele cerute în anunţul de intenţie.

New Mineral Procesing - capital autohton

O altă companie interesată de Remin Baia Mare este New Mineral Procesing, înfiinţată de omul de afaceri constănţean, Liviu Bamburic, în 2010. potrivit datelor din Monitorul Oficial numărul 3885/9.09.2010, New Mineral Procesing are nu mai puţin de nouă asociaţi, cele mai multe acţiuni fiind deţinute însă de Liviu Bamburic, care este şi membru fondator, cu 72%.

Romaltyn Mining -controlată de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza

Un alt investitor care a intrat în cursa pentru minele de la Remin Baia Mare este compania Romaltyn MINING SRL. Aceasta din urmă s-a aflat, până în luna aprilie a anului trecut, în proprietatea "Polyus Gold", cel mai mare producător de aur din Rusia, controlat de oamenii de afaceri Mihail Prohorov şi Suleiman Kerimov. Primul este cunoscut, printre altele, pentru candidatura la preşedinţia Rusiei, anul trecut, precum şi pentru faptul că este proprietarul clubului american de basket New Jersey Nets, care, între timp, şi-a schimbat numele în Brooklyn Nets, în timp ce al doilea deţine clubul rusesc de fotbal Anzhi Makhachkala. În aprilie 2012, "Polyus Gold" a anunţat vânzarea integrală Romaltyn către compania kazahă "SAT&Company", cu operaţiuni în domeniul extracţiei şi prelucrării feroaliajelor, cromului, zincului, nichelului, cărbunelui, precum şi în petrochimie. Tranzacţia, în valoare de 20 milioane dolari, a vizat toate activele miniere din ţara noastră, inclusiv uzina auriferă, care are o capacitate anuală de tratare de 2,5 milioane tone, însă, în prezent, nu este operaţională, şi trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş.

În prezent, compania Romaltyn este deţinută, în proporţie de 49% de Fondul de private equity Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, restul aflându-se în mâinile unei firme din Kazahstan.

African Consolidated Resources - listată la London Stock Exchange

Ultima companie interesată de Remin este African Consolidated Resources, reprezentată în România de către Andrew Prelea şi Gabriela Dobrotă, aceasta din urmă a fost director la combinatul chimico-metalurgic Phoenix şi ulterior director la SC Energo-Mineral Baia Mare, companie care a avut un parteneriat cu Roşia Poieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb