ÎNGRIJORAT DE BUGETUL "PROBLEMATIC" ŞI "RISCANT" Iohannis: "Creditele de angajament, de 54 miliarde lei, vor apăsa asupra bugetelor din anii următori"

Ziarul BURSA #Politică / 15 februarie 2017

Iohannis: "Creditele de angajament, de 54 miliarde lei, vor apăsa asupra bugetelor din anii următori"

Dragnea: "Creditele de angajament apasă într-adevăr bugetul următorilor ani, dar în sensul stimulării investiţiilor"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, că bugetul aprobat de Parlament este "problematic" şi "riscant", fiind "îngrijorat" de forma acestuia. El a spus că va lua o decizie în zilele următoare, dacă va promulga proiectul sau va cere reexaminarea lui.

"Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului, înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (...) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%", a afirmat şeful statului.

El a afirmat că se observă "o sumă extraordinar de mare" la creditele de angajament, de 54 de miliarde de lei, iar acestea "vor apăsa asupra bugetelor din anii următori".

"Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu. (...) În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate de prim-ministru şi de ministrul Finanţelor, dar în ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu au avut, ieri, la Palatul Cotroceni, alături de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, o întâlnire pe tema proiectelor Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale, după ce în cursul zilei de luni acestea au fost depuse la Palatul Cotroceni pentru promulgare.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marţea trecută, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale, împotriva actelor votând PNL, USR şi PMP. Premierul Sorin Grindeanu a participat la vot, mulţumind la final parlamentarilor pentru rapiditate şi a transmis şi un mesaj către mediul de afaceri, că România va rămâne o ţară cu o economie predictibilă.

Dragnea: "Dacă are temeri preşedintele, să le aibă într-un termen rezonabil"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat deranjat, ieri, de întârzierea promulgării legii bugetului de stat pe 2017 de către preşedintele Iohannis, spunând, ironic, că şeful statului se arată preocupat şi i-a transmis acestuia să aibă temerile legate de sustenabilitatea bugetului "în termen rezonabil", deoarece "ţara are nevoie de buget".

Preşedintele PSD a declarat: "Această ţară are nevoie de buget. Au mai avut o discuţie în CSAT despre bugetul unor instituţii, s-a convenit că nu sunt probleme de funcţionare a acelor instituţii. Bugetul a fost analizat în comisii, a fost adoptat de către Parlament. Eu cred în sustenabilitatea acestui buget. Am văzut şi preocupările preşedintelui pentru că, nu-i aşa, e bine să te arăţi preocupat în legătură cu creditele de angajament. Acele credite de angajament apasă într-adevăr bugetul următorilor ani, dar în sensul stimulării investiţiilor".

Liderul PSD a atras atenţia că dacă se mai întârzie intrarea în vigoare a bugetului "poate apar probleme".

"Până la urmă, dacă are temeri preşedintele, ar fi bine să le aibă într-un termen rezonabil. Noi am vrea ca în acest an România să aibă un buget pentru că depinde de acest lucru funcţionarea multor instituţii şi, până la urmă, dezvoltarea economică a acestei ţări. Sigur că dacă se tot găsesc motive să se întârzie intrarea în vigoare a bugetului, atunci într-adevăr poate apar probleme", a mai adăugat Dragnea.

El a respins prognoza Comisiei Europene, potrivit căreia creşterea economică va fi sub cea anunţată de PSD, în vreme ce deficitul bugetar va depăşi cu mult pragul de 3%.

"Îmi aduc aminte că şi în 2013, şi în 2014, şi în 2015 existau temeri din partea unor instituţii internaţionale. Realitatea şi modul de guvernare al guvernului condus de Victor Ponta a arătat că România a avut o creştere economică mare, pe baza unei relaxări fiscale serioase şi pe baza unor venituri estimate în mod realist", a susţinut liderul PSD.

Dragnea şi-a exprimat şi speranţa ca "pretextul" întârzierii bugetului să nu fie intenţia ca ţara să aibă probleme. "Nu o spun cu răutate, dar o spun cu toată fermitatea - dacă se tot întârzie intrarea în vigoare a bugetului, s-ar putea să avem probleme. Eu sper ca nu ăsta să fie pretextul. S-a întârziat formarea guvernului, s-a întârziat elaborarea proiectului de buget cu câteva zile pentru convocarea CSAT-ului, acuma se analizează la Cotroceni, încă se mai analizează, totuşi e bine să-l avem", a mai spus el.

Băsescu: "Bugetul arată ca un desen frumos, e photoshopat"

Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că bugetul pe anul 2017 nu poate fi contestat de către preşedintele Klaus Iohannis, deoarece sunt de pus în aplicare măsurile de creşteri de salarii şi de pensii, dar a adăugat că bugetul arată de parcă ar fi "photoshopat", ca o faţă de pe care au fost scoase ridurile.

Traian Băsescu: "În momentul de faţă nu poţi să conteşti bugetul. Trebuie să-i dai drumul. Suntem în mijlocul lunii februarie, sunt de pus în aplicare legi care vizează şi creşteri de salarii, de pensii, dar trebuie multă atenţie la rectificare. Acum e mult prea târziu. În momentul de faţă bugetul este desenat şi arată ca un desen frumos, că e photoshopat. Ei au scos ridurile de pe faţa bugetului, totul e ok".

Fostul şef al statului spune că, din moment ce legea bugetului nu prevede un deficit mai mare de 3%, nu există niciun motiv pentru care preşedintele Iohannis să îl retrimită în Parlament, potrivit News.ro.

Băsescu a spus: "Eu mi-aş dori să se ajungă la o creştere de 4,4%, dar Guvernul lucrează cu cifrele instituţiilor naţionale şi avem Comisia Naţională de Prognoză (CNP), care a dat creştere de 5,2%. Trebuie să recunoaştem totuşi că în anii din urmă datele CNP au avut o acurateţe mai mare decât ale UE. Este exclus să avem această creştere economică. De data aceasta nu se va întâmpla, dar aici este disputa între datele naţionale şi datele UE. În opinia lui Traian Băsescu: în ultimii ani am avut creştere mai mare decât datele furnizate de UE.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ca va cer salarii si sporuri nesimtite, precum si angajarea altora, ca cica au posturi vacante. Mai ales de generali! Daca nu le satisfaceti cererile, fac greva.

    Atita ati stimulat investitiile astea ca nici nu-i bine sa vorbim. 

    1. Atât lua un garcea foarte oarecare cu 2 ani, înainte de măririle din ultima vreme. Mișto, nu?

    Credite de angajament pentru 6 case și apăsă pe bugetul prostului de la Cotroceni și pentru Lavinia Stanciu 2 prosti in funcții importante ale statului

    Bugetar mă fac, acuma! Să-mi plătească votanții pesedelii leafa și pensia corespunzătoare venitului, neam de neamul lor!

    Apropo: ce s-or mai bucura cămătarii când s-or prinde că nici câinii nu mai creditează governul, nici la dobânzi de 1000000000%... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb