INHGA:  Debitul Dunării, sub media lunii martie săptămâna viitoare

J.P.
Miscellanea / 14 martie 2021

Debitul Dunării, sub media lunii martie săptămâna viitoare

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în prima parte a intervalului până la valoarea de 5.400 metri cubi/secundă, apoi în creştere până la 5.700 mc/s, însă se va situa sub media multianuală a lunii martie, de 6.700 mc/s, arată prognoza săptămânală a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 20 martie 2021, relatează Agerpres.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând ultimele zile ale intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Bechet.

Pentru luna martie, debitul maxim al Dunării este estimat la 9.500 mc/s, iar cel minim la 6.000 mc/s.

Conform INHGA, în intervalul 14 - 20 martie 2021, prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare exceptând primele două zile ale intervalului cand vor fi în creştere pe râurile din nord-vestul, vestul, sud-vestul, sudul şi sud-estul ţării unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, ca urmare a precipitaţiilor lichide mai importante cantitativ prevăzute şi cedării apei din stratul de zăpadă, se pot înregistra pe unele râuri din Maramureş, Crişana şi Banat.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente doar izolat în bazinele superioare ale Bistriţei şi Moldovei vor fi în restrângere şi eliminare.

Potrivit hidrologilor, în luna martie 2021, regimul hidrologic se va situa în general peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Jiu, Buzău, Bistriţa şi în bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Trotuş, pe cursul inferior al Ialomiţei şi pe râurile din Dobrogea.

De asemenea, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Putna, Moldova, Suceava şi pe cursurile Siretului şi Prutului, regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare şi între 30-50% în bazinul hidrografic Vedea.

Doar pe râurile din bazinele Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului se vor înregistra valori sub 30% din normalele lunare.

"În luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării", arată prognoza pe trei luni emisă de INHGA.

De asemenea, este posibilă apariţia formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) în perioadele cu temperaturi scăzute, îndeosebi pe râurile din zonele de munte din nordul şi centrul ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb