ÎNREGISTRÂND O UŞOARĂ SCĂDERE ÎN SEPTEMBRIE Nivelul contrabandei cu tutun, peste media anuală a anilor trecuţi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 27 noiembrie 2014

Nivelul contrabandei cu tutun, peste media anuală a anilor trecuţi

Gilda Lazăr, JTI: "În prezent, în pofida legii, cursul de schimb la care vor fi plătite accizele anul viitor este o necunoscută"

Adrian Popa, BAT: "Sperăm ca grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor să nu saboteze acţiunile autorităţilor de control şi să găsească soluţia optimă pentru cursul de schimb la care se va calcula acciza"

Contrabanda cu ţigări a înregistrat un uşor trend de scădere, în luna septembrie, situându-se la 15,4%, faţă de 17% - nivelul pieţei negre în iulie, potrivit raportului Novel Research.

Cercetarea subliniază, însă, că segmentul ilicit din domeniul tutunului se află la cote mai ridicate decât media anuală, de circa 13%, din anii 2012-2013.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, subliniază faptul că, în ultimele săptămâni, au fost destructurate trei reţele de contrabandişti, la Constanţa, Iaşi şi Timiş, iar în Bucureşti a fost descoperit un depozit ilegal: "Pentru ca eforturile autorităţilor şi ale producătorilor să nu se transforme în simple pierderi de resurse, este absolută nevoie de o politică fiscală coerentă. Reamintim că intrarea contrabandei pe un trend ascendent, începând cu finele anului trecut, a fost cauzată de indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală a accizei din aprilie, ceea ce a determinat creşterea diferenţei de preţ dintre produsele legale şi cele de pe piaţa neagră. În prezent, în pofida legii, cursul de schimb la care vor fi plătite accizele anul viitor este o necunoscută".

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, reiterează că un punct procentual de contrabandă recuperat de piaţa legală înseamnă sume suplimentare anualizate la bugetul de stat de circa 35 miloane de euro, subliniind, însă, că "aceşti bani la buget se obţin cu eforturi şi resurse suplimentare": "Numai pentru valul de percheziţii şi arestări presupus de destructurarea grupării de la Constanţa a fost nevoie de o desfăşurare de forţe însumând 180 de poliţişti! Iar aceste eforturi ale Poliţiei, Vămii, Poliţiei de Frontieră, sprijinite şi de companiile de tutun, trebuie să continue, pentru ca piaţa neagră să nu intre din nou pe un trend ascendent. Reţelele de infractori se adaptează rapid, iar autorităţile sunt nevoite să acţioneze în mod corespunzător. Aceste eforturi trebuie însă susţinute şi de un cadru fiscal echilibrat. În acest sens, sperăm ca grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor să nu saboteze acţiunile Agenţiei de Administrare Fiscală, Direcţiei Generale a Vămilor, Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General al Poliţiei şi să găsească soluţia optimă pentru cursul de schimb la care se va calcula acciza, atât pentru buget, cât şi pentru producătorii legali".

Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania şi Bulgaria, a ţinut să sublinieze că zona de Vest a ţării a devenit, în septembrie, cea mai afectată de piaţa neagră, după ce, pe tot parcursul anului 2014, regiunea nord-est înregistrase cele mai mari cote ale comerţului ilegal cu ţigarete.

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research, subliniază: "Regiunea vest este în luna septembrie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, în această zonă a ţării piaţa neagră fiind în creştere fulminantă (cu 16 p.p., până la 42,1%). Următoarea regiune semnificativ afectată de contrabandă continuă să fie nord-est, cu o creştere de 1,8 p.p., până la 35,9%. Scăderi semnificative se înregistrează în regiunile nord-vest (minus 7,9 p.p. până la 11,8%), în Bucureşti (minus 7,9 p.p. până la 7,9%), în sud-est (minus 6,9 p.p., până la 7,2%), precum şi în sud-vest (cu 2,6 p.p. până la 14,7%). Cele mai reduse niveluri ale pieţei negre se înregistrează în regiunile centru şi sud (3%)".

Din punct de vedere al provenienţei, pachetele din tip "cheap whites" continuă să deţină cea mai mare pondere (48,7%), peste cantitatea cumulată care intră din Ucraina (24%) şi Moldova (16,6%)".

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, peste 40% din încasările din accize au provenit din cele la tutun. Anul trecut, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Acciza pentru 2015 trebuia anunţată în urmă cu mai bine de o lună

Până în acest moment, Ministerul Finanţelor Publice nu a anunţat modalitatea de calcul a accizei pentru anul viitor, deşi, potrivit legii, formula ar fi trebuit făcută publică până la 20 octombrie.

La începutul acestei luni, Guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat că nu are precizări de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) privind accizele, bugetul sau alte măsuri fiscale, BNR făcând prognozele pe inflaţie în baza documentelor în vigoare convenite cu forurile internaţionale.

Reprezentanţii ministerului de resort au spus, în mai multe ocazii, pe parcursul ultimelor luni, că încă nu ştiu cum va fi calculată acciza în 2015.

În data de 18 octombrie, Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget, a declarat că nu a fost stabilit modul în care va fi calculată acciza, anul viitor, precizând că încă se fac analize tehnice: "O variantă pe care o luăm în calcul este să nu calculăm acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru că aşa este normal în orice stat".

Vâlcov a menţionat că modalitatea de calcul va fi făcută publică odată cu prezentarea bugetului.

Ioana Petrescu a oferit, recent, o explicaţie amplă despre calculul acestei taxe: "Faptul că acciza are ca mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că ea intră în vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni şi, în momentul în care ei (n.r. grupul de lucru) vor definitiva modul de calculare al accizei, dacă va rămâne în vigoare sau nu, vom anunţa, dar ea intră în vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie să avem această formulă definitivată cel târziu până în momentul în care vom face bugetul pe 2015. (...) Eu pot să comentez pe măsuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat în momentul de faţă referitor la cursul actual al accizei, decât că lucrăm cu un grup de lucru şi este posibil un alt mod de calculare sau poate să rămână acelaşi. (...) Repet, această acciză, dacă se schimbă modul de calcul - nu am zis că se schimbă - ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Da, evident, trebuie să avem o formulă de calcul înainte de acea dată, cu cât de mult timp înainte, pentru a avea o dezbatere publică normală".

Ulterior, domnia sa a completat: "Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilitati. Ultima dată erau cel puţin trei. Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformam în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză".

Cursul de schimb leu/euro în functie de care sunt stabilite accizele pentru anul viitor a fost anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) la începutul lunii octombrie. Potrivit informaţiilor de pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro era, la data de 1 octombrie 2014, de 4,4093 lei/euro, mai mic decât cel din 1 octombrie 2013, care se ridica la 4,4485 lei/euro.

Codul Fiscal prevede că valoarea în lei a accizelor, stabilite în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Potrivit reglementărilor fiscale, prin excepţie de la prevederile menţionate anterior, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoare actualizată cu media anuală a inflaţiei calculată în luna septembrie din anul precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb