Veniturile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au scăzut, în mai faţă de aprilie, atât ca serie brută (cu 1,5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (cu 1,3%), informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Încasările pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei au crescut, în perioada menţionată, ca serie brută (cu 5,5%), dar a scăzut ca serie ajustată (cu 1,4%).
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a sporit, în mai 2014, atât ca serie brută (cu 6,2%), cât şi ca serie ajustată (cu 9,4%). Cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat atât ca serie brută (cu 5,5%), cât şi ca serie ajustată (cu 6,2%), se mai arată în comunicatul INS.
În perioada 1 ianuarie - 31 mai 2014, vânzările din comerţul cu autovehicule şi motociclete s-au majorat faţă de intervalul omolog al anului trecut atât ca serie brută (cu 0,9%), cât şi ca serie ajustată (cu 0,8%). La fel s-au comportat încasările pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, care au cunoscut un avans de 6,4% (serie brută) şi 6,2% (serie ajustată).
Scăderile din intervalul aprilie-mai au fost cauzate de diminuările înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (4,3%), comerţul cu autovehicule (3%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (1,3%). Pe de altă parte, activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au crescut cu 4,3%.
Avansul încasărilor pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei (aprilie-mai) s-a datorat creşterilor înregistrate la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (10,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (9%), jocurile de noroc şi alte activităţi recreative (3%), precum şi serviciilor de coafură şi altor activităţi de înfrumuseţare (2,2%).
În schimb, au scăzut activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor, cu -3,3%, transmite sursa citată.
În intervalul mai 2013-mai 2014, vânzările din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut, ca serie brută, cu 6,2%, datorită majorărilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (7,3%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (6,1%) şi la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (2,2%).
Pe de altă parte, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente;întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 1,1%.
Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna mai 2014 a înregistrat o cifră de afaceri cu 5,5% mai mare decât în mai 2013, provenită în principal de la hoteluri şi restaurante (12,6%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (6,8%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (4,2%).
Totuşi, au fost consemnate şi scăderi, la jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (5,4%) şi agenţiile turistice şi tur-operatori (0,1%).
În primele 5 luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 0,9%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (2,2%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (0,9%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (0,6%). Totuşi, activităţile provenite din întreţinerea şi repararea autovehiculelor au scăzut cu 3%.
Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1.I-31.V.2014 a înregistrat o cifră de afaceri cu 6,4% mai mare comparativ cu perioada 1.I-31.V.2013, provenită de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (21,5%), activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (10,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (7,3%) şi activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (3,5%). Activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 3,6%, conchide comunicatul INS.