INS: Turiştii nerezidenţi au cheltuit 2,2 miliarde lei în România, în primul semestru

E.D.
Companii #Turism / 15 septembrie 2014

Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice în primul semestru al acestui an a fost de 840 mii, iar totalul cheltuielior efectuate de aceştia a însumat 2,2 miliarde lei, dintre care 1,32 miliarde numai în al doilea trimestru, arată datele Institutului Naţional de Statistică publicat astăzi.

Potrivit INS, în al doilea trimestru, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 531 mii.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (62,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 69,4% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (37,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 30,6% din total. Călătoriile în scop particuar includ călatoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,0%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 34,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri (33,6%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în semestrul I 2014, 41,0% si-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 33,5% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77,4% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 13,2% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 7,2%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 2,2%.

În ceea ce priveşte trimestrul II, numărul total de nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 531 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1326,9 milioane lei.

De asemenea, principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 64,3% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (42,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 35,7% din total. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,7% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 35,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (35,2%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,2% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 73,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul II 2014, 40,9% si-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 33,3% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (75,8% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 13,8% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 8,1%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 2,3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb