Inspecţia Judiciară verifică 300 de dosare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 august 2018

Inspecţia Judiciară verifică 300 de dosare

Inspecţia Judiciară (IJ) începe, astăzi, verificări ample la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care au ca obiect respectarea principiilor generale care guvernează activitatea autorităţii judecătoreşti în cauzele penale care vizează magistraţi sau au legătură cu aceştia.

Controlul care va dura timp de două luni, până la 1 octombrie, a fost demarat în urma datelor furnizate de procurorul Marius Iacob, adjunctul şefului DNA, informaţii care se găsesc în planul de management depus la Ministerul Justiţiei.

Inspectorii judiciari vor verifica dosarele de cercetare penală întocmite între 1 ianuarie 2014 şi 30 iulie 2018, iar raportul va fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii până la 5 noiembrie 2018.

Procurorul-şef adjunct Marius Iacob a susţinut în proiectul său de management pentru susţinerea candidaturii la şefia DNA, că la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt anchetaţi magistraţi. Practic, procurorul DNA a aruncat un număr de dosare, fără a menţiona în ce stadiu se află, de când este cel mai vechi şi nici dacă vreunul dintre ele, până la înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi, va fi trimis spre soluţionare în instanţă.

În legătură cu aceste dosare, minis­trul justiţiei Tudorel Toader a declarat că existenţa lor ar justifica împotrivirea faţă de înfiinţarea unei secţii speciale de anchetare a magistraţilor.

Tudorel Toader a spus: "Nu am ce să comentez decât că am aflat şi eu că sunt 300, dar cred că a spus 300 de dosare care trebuie transferate şi într-o cauză pot fi mai mulţi făptuitori, autori, suspecţi, ce or fi dânşii. La momentul la care va avea loc transferul sigur o să vedem la ce se referă respectivele cauze. Evident că şi mie mi se par foarte multe, evident că nu am ştiut nici unul dintre noi aşa ceva şi tot evident, cred că este şi faptul că aşa se poate jus­tifica împotrivirea ca respectiva secţie să se înfiinţeze la Mi­nisterul Public".

Modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, au cuprinse în ele şi pe aceea privitoare la înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Curios este că, în raportul pe care Tudorel Toader şi Inspecţia Judiciară l-au întocmit pentru revocarea Laurei Codruţa Kövesi din funcţia de procuror-şef al DNA, nu se menţionează nimic despre aceste 300 de dosare în care sunt cercetaţi magistraţi, mai ales că unele dintre anchetele respective au început în anul 2014, aşa cum rezultă din informaţiile oferite de Inspecţia Judiciară.

Verificarea pe care subordonaţii ministrului justiţiei o vor face în perioada următoare poate avea relevanţă foarte mare dacă va privi anumite aspecte care ţin de modul de instrumentare a acestor dosare şi de respectarea principiului celerităţii în procesul penal. După ce DNA a rămas fără un şef puternic, acest control pare să anunţe o toamnă grea pentru procurorii anticorupţie.

Totodată, probabil că inspectorii judiciari vor verifica şi faptele pentru care sunt cercetaţi magistraţii în cele 300 de dosare penale, iar atunci când se va impune va solicita Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor respectivi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul procurorilor Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Marinescule, nu aveți probleme numai cu aparatura neomologată, la Securitate nu aveți nici măcar urme de logică.

    Vezi în ce paragraf ai pus declarația lui Toaser în care spune că nu știa de mafia din magistratură, de sutele de îndosariați, și unde spui tu că Ciorduța a fost revocată din alte motive.

    Și cine știe toate mizeriile pe care le-a făcut Ciorduța? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb