INSSE: România a depăşit pragul de 14 milioane de sosiri în unităţi de cazare turistice

S.B.
Miscellanea / 5 februarie

INSSE: România a depăşit pragul de 14 milioane de sosiri în unităţi de cazare turistice

Astăzi au fost comunicate de către Institutul Naţional de Statistică datele finale pentru turismul românesc în 2024. Pentru prima dată se depăşeşte pragul de 14 milioane de sosiri în unităţi de cazare autorizate din România, potrivit unui comunicat al Bibi Touroperator.

În 2024 s-a înregistrat o creştere de 4,5% faţă de 2023 şi de 7,7% faţă de 2019, cu un număr de 14263,7 de sosiri. Practic, în primele 11 luni din 2024 s-a depăşit tot anul 2019. În 2024 înnoptările au însumat 30191,2 mii, depăşind valorile din 2019 când au fost 29870,4 mii.

Cifrele BIBI Touring Touroperator reflectă această statistică, numărul sosirilor în structuri clasificate de turism fiind cu 8% mai mare faţă de anul 2023 si cu 10% mai mare faţă de 2019. Din perspectiva agenţiei, anul s-a încheiat în creştere, cu vânzări de 11 milioane de euro şi un număr de turişti care se apropie de 100.000.

Rezervările prin programul "Înscrieri Timpurii", instrument care se bucură în continuare de un real succes pentru achiziţionarea vacanţelor din timp, a reprezentat peste 30% din totalul rezervărilor. Reducerile au avut valori cuprinse între 10 şi 50%..

Turiştii români au fost mai atenţi cu bugetul alocat vacanţei, preferând hoteluri mai bine poziţionate în piaţă, cu facilităţi şi servicii multiple în defavoarea duratei sejurului care în unele cazuri a scăzut, ajungând în medie la 4,4 nopţi pentru litoral, 3,1 pentru munte - balneo şi 3 nopţi pentru Delta Dunării.

Din perspectiva touroperatorului, plata cu vouchere de vacanţă a reprezentat aproape 30% din ponderea rezervărilor. Mai mult de 90% din totalul voucherelor emise în 2024, în valoare de aproape 2 miliarde de lei, au fost decontate. Cu aceste vouchere au putut fi cumpărate pe lângă pachetul de cazare, masă sau transport în interiorul ţării şi servicii opţionale de tratament sau agrement furnizate de agenţia de turism.

Pentru zona de litoral, 35% dintre turişti au preferat unităţi clasificate de 3 stele şi 60% pe cele de 4 şi 5 stele, iar pentru zona de munte-balneo proporţia a fost constantă, în jur de 45%, atât pentru unităţile de 3 stele, cât şi pentru cele de 4 şi 5 stele.

În lunile de vară din 2024, creşterea pentru Delta Dunării a fost de aproape 17%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2023. Numărul de înnoptări a crescut cu aproape 19%. Cele mai solicitate destinaţii pentru vacanţa de vară din Delta Dunării au fost Sulina, Crişan, Mahmudia şi Sfântu Gheorghe.

În prima lună din 2025 interesul turiştilor pentru vacanţe în România, se menţine atractiv, prin programul "Înscrieri Timpurii", datorită ofertelor speciale cu reduceri semnificative aplicate în această perioadă a anului.

Riviera Românească continuă să fie în topul destinaţiilor favorite de vacanţă, rezervările efectuate în ianuarie fiind în creştere uşoară faţă de anul trecut. Mamaia, Eforie Nord, Neptun-Olimp şi Venus acoperă peste 50% din numărul total de rezervări.

Printre tendinţele observate se remarcă rezervarea vacanţei din timp, cu reduceri care ajung chiar şi la 45% din valoarea standard a pachetului. Interesul turiştilor români pentru hotelurile clasificate superior, cu servicii all inclusive şi facilităţi care includ de exemplu accesul la plaja privată a hotelului, reprezintă un alt punct de interes pentru planificarea vacanţei. Turiştii vor avea la dispoziţie, în 2025, 54 de hoteluri all inclusive cu 12583 camere, faţă de 11873 din 51 de hoteluri, câte au funcţionat pe litoral, în 2024.

Pentru 2025 se remarcă un interes sporit pentru experienţe autentice în natură care permit o interacţiune cu mediul în care evenimentele outdoor reprezintă un stil de viaţă, departe de activitatea cotidiană. Ecoturismul, din ce în ce mai prezent în planificarea unei vacanţe de familie, câştigă numeroşi susţinători, protejarea mediului, a valorilor tradiţionale şi patrimoniului cultural fiind bune practici pentru conservarea mediului şi utilizarea responsabilă a resurselor naturale.

"Turismul românesc se află în plin proces de consolidare. Deşi e clar că mai sunt multe de făcut, de la OMD-ul naţional, până la bugete solide, multianuale pentru promovare externă, politici puternice pentru păstrarea turiştilor români în ţară şi atragerea turiştilor străini, avem elemente pozitive în ultimul an:

S-au înregistrat 23 de Organizaţii de Managent al Destinaţiei şi am văzut pentru prima dată în ianuarie 2025 o participare înfrăţită a OMD-urilor Timişoara, Sibiu, Oradea la târgul de la Viena, unde statul român nu a reuşit să fie prezent. Cu fiecare nou kilometru de autostradă, un suflu diferit se simte în infrastructura României, zonele turistice devin mai accesibile. O companie aviatică românească îşi propune să unească Capitala cu Bucovina, Maramureş, Crişana prin zboruri zilnice. Noi hoteluri se construiesc, se modernizează şi se afiliază lanţurilor internaţionale, aducând încredere, prestigiu şi turişti prin marketing modern. Evenimente culturale şi sportive majore cresc peste noapte destinaţii precum Clujul sau Craiova. Festivalul internaţional George Enescu atrage public de elită şi orchestre din toată lumea.

În acest context, Bibi Touroperator lansează la Târgul de Turism al României (20-23 februarie) un concept inovator de poziţionare, pentru a reflecta evoluţia pieţei şi direcţiile pentru următorii 10 ani. România e în prim plan", declară Adrian Voican, preşedinte Bibi Group4travel.

O mare provocare pentru 2025 rămâne turismul de incoming, deschiderea graniţelor către Europa prin aderarea completă la Spaţiul Schengen fiind o oportunitate pentru creşterea numărului de turişti. Promovarea României la târgurile internaţionale de turism este esenţială pentru atragerea străinilor pe anumite nişe cum ar fi turismul de sănătate, rural sau circuite culturale. România a fost inclusă în topuri de profil internaţionale iar acest lucru corelat cu eliminarea restricţiilor la frontierele UE şi acordarea facilităţilor pentru turiştii străini, ar putea genera un flux de aproape 3 milioane de vizitatori.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7728
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2971
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9880
Gram de aur (XAU)Gram de aur440.2758

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb