• Expunerea: 70 milioane de euro
Tribunalul Bucureşti a aprobat ieri intrarea în insolvenţă a dezvoltatorului proiectului rezidenţial Asmita Gardens, unul dintre cele mai mari ansambluri din Bucureşti, la cererea Alpha Bank, care are o expunere de 70 de milioane de euro.
"În termen de zece zile, Asmita Gardens trebuie să ne pună la dis-poziţie toate documentele necesare şi vom stabili, după o analiză, dacă societatea va fi reorganizată sau va intra în faliment", a declarat Remus Borza, managing part-ner al firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Asmita Gardens desemnat de tribunal, potrivit Mediafax.
Borza a arătat că factorii care au dus la insolvenţa companiei sunt pe de o parte căderea pieţei, care a redus cererea de locuinţe, iar pe de altă parte neînţelegerile dintre acţionari şi antreprenorul general, compania Strabag.
Acţionarii Asmita Gardens sunt grupul indian Asmita şi fondul European Convergence Development Company (ECDC), controlat de Charlemagne Capital.
Investiţia în proiect s-a ridicat la circa 120 de milioane de euro, iar până acum din cele 758 de locuinţe mai sunt de vânzare încă 400 de unităţi. Cele şapte blocuri sunt amplasate în apropierea intersecţiei dintre Calea Văcăreşti şi Splaiul Unirii.
Borza a mai spus: "Vom încerca să vindem apartamentele individual pentru că mi-e greu să cred că va veni un investitor să pună 100 de milioane de euro pe masă. Echipa de vânzări a plecat în martie, dar vom căuta una nouă sau dacă se poate vom continua cu cea veche şi vom relua vânzarea locuinţelor la preţurile promovate în momentul actual, de 1.600-1.800 de euro pe metru pătrat, dar cu siguranţă vor scădea după o reevaluare date fiind condiţiile actuale ale pieţei".
Borza menţionează că va fi foarte greu ca dezvoltatorul să obţină un preţ egal cu preţul de cost al proiectului, de circa 1.000 de euro pe metru pătrat. "Costurile la care s-a construit proiectul au fost foarte mari. Piaţa a căzut şi nu ştiu dacă se va putea vinde la preţul de cost", a adăugat Borza.
El a arătat că banca finanţatoare nu se grăbeşte şi chiar ar fi fost dispusă să accepte o refinanţare a creditului, dar neînţelegerile dintre acţionari au determinat-o să solicite intrarea în insolvenţă a Asmita Gardens.
"Pasul următor este să ajungă la un acord cu Strabag pentru a debloca proiectul şi pentru a putea scoate la vânzare celelalte 400 de locuinţe. Neînţelegerile cu Strabag sunt legate de nişte garanţii de bună execuţie plătite de aceştia către Asmita Gardens, care se ridică la 5-6 milioane de euro", a precizat reprezentantul administratorului judiciar.
În ultimele şapte luni, Asmita Gardens nu a mai vândut niciunul dintre cele 400 de apartamente dis-ponibile, din cauza disputelor cu antreprenorul general al proiectului şi a incapacităţii restructurării creditului de la Alpha Bank.