Insuportabilul sentiment al manelismului în faţa crizei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 martie 2020

Insuportabilul sentiment al manelismului în faţa crizei
Călin Rechea

Fără număr! Fără număr! Acesta este "strigătul de luptă" al băncilor centrale şi guvernelor în faţa virusului care a blocat economia mondială.

Din Canada până în Australia, băncile centrale au redus dobânzile şi au injectat lichiditate pe piaţa interbancară. Dobânda de politică monetară din Canada a fost redusă chiar de două ori, de fiecare dată cu 0,5 puncte procentuale, în ultimele două săptămâni. Decizia nu are niciun sens, dar asta nu împiedică autorităţile să sublinieze că va ajuta eco­nomia.

În Norvegia, banca centrală a anunţat, pe lângă reducerea dobânzii cu 0,5 puncte procentuale, până la 1%, şi reducerea amortizorului anticiclic de capital cu 1,5 puncte procentuale, până la 1%, iar banca centrală a Suediei a anunţat că va acorda companiilor credite de 500 de miliarde de coroane (circa 50 de miliarde de dolari) prin intermediul băncilor. În acelaşi timp, autoritatea de supraveghere financiară a anunţat reducerea amortizorului anticiclic de capital până la 0%, de la 2,5%.

Pieţele aşteptau o nouă reducere a dobânzii şi de la Federal Reserve, la şedinţa de politică monetară din această săptămână. Banca centrală americană s-a lăsat, însă, cuprinsă de panică mult mai repede şi a anunţat nu doar scăderea masivă a dobânzilor, a doua din ultimele două săptămâni, ci şi repornirea tiparniţei pentru cumpărarea de titluri guvernamentale şi ipotecare cu o "valoare" cumulată de 700 de miliarde de dolari. A urmat o scădere masivă a cotaţiilor de pe pieţele futures şi oprirea tranzacţiilor pentru indicii burselor americane.

Dar nu trebuiau să crească toate, în condiţiile în care Fed-ul a depăşit aşteptările? Poate că tocmai aici este problema: depăşirea aşteptărilor a fost interpretată ca un semnal al panicii.

"Când oamenii vor realiza că Fed-ul este incapabil să administreze economia, atunci va începe cu adevărat criza", a scris analistul american Martin Armstrong pe blogul său. Armstrong estimează că Federal Reserve va reveni la misiunea sa originală, aceea de a oferi pieţei "bani flexibili" prin cumpărarea directă a obligaţiunilor companiilor. După cum explică analistul american, "injectarea banilor în bănci a eşuat, deoarece băncile nu au creditat economia, pe fondul lipsei de încredere", iar "reducerea dobânzilor a eşuat, deoarece oamenii nu împrumută dacă nu au încredere în viitor".

"Dobânzile nu reprezintă cea mai mare problemă acum, iar Fed-ul poate anunţa o nouă reducere, care însă nu va conta", scrie şi analistul Jim Rickards, autorul cărţilor "Războaiele valutare" şi "Moartea banilor", pe contul său de Twitter. În opinia sa, "problema o reprezintă lichiditatea, însă Federal Reserve nu înţelege diferenţa".

Problema lichidităţii nu este, din păcate uşor de rezolvat. După anunţarea operaţiunilor repo de 500 de miliarde de dolari de către banca centrală americană, Martin Armstrong a scris pe blogul său că "nu sunt decât o glumă, la fel cum a fost şi reducerea dobânzii", deoarece "dobânzile cresc în astfel de panici pe fondul reticenţei băncilor de a oferi credite în faţa creşterii masive a riscului de credit, precum şi a scăderii cererii de credite".

Pieţele au considerat insuficiente şi măsurile anunţate de Banca Centrală Europeană, iar rezultatul a fost cea mai mare cădere zilnică a indicelui bursier Stoxx 600. "Liderii europeni sunt sub presiune după ce salva de la BCE nu a adus calmarea pieţelor", a scris Bloomberg.

Declaraţiile ulterioare ale preşedintelui BCE, Christine Lagarde, conform cărora "nu suntem aici pentru a închide spread-uri", au făcut şi mai mult rău şi au generat reacţii deosebit de dure din partea oficialilor italieni.

Pentru a tempera căderea Bursei de la Milano, autorităţile de la Roma au decis interzicerea vânzărilor short pentru acţiunile listate la Milano. Era de aşteptat ca până acum "autorităţile" de supraveghere să cunoască faptul că vânzările short nu sunt principalul vinovat pentru căderea burselor, mai ales în condiţiile actuale. Dimpotrivă, vânzările short au un rol important în oprirea căderii, pe fondul cumpărării acţiunilor pentru acoperirea acestor poziţii.

După cum explică Martin Armstrong, căderea precipitată este rezultatul fenomenului cunoscut sub numele "no bid", adică lipsa ofertelor de preţ din partea posibililor cumpărători.

Cu toate acestea, apelurile pentru noi acţiuni ale băncilor centrale nu contenesc. "În rugăciunile traderilor, băncile centrale au luat locul lui Dumnezeu", a declarat un analist citat de Zerohedge.

Şi la noi au fost lansate apeluri pentru reducerea dobânzii de politică monetară. Din păcate, efectele vor fi, în cel mai bun caz, inexistente, iar în cel mai rău caz pot fi extrem de negative, pe fondul creşterii aversiunii faţă de risc şi a unor eventuale vânzări forţate ale activelor în goana după obţinerea, cu orice preţ, a lichidităţii.

Toate acestea indică creşteri ale cos­turilor de finanţare, cu efecte directe asupra restructurării forţate a unei economii slăbite de financializarea promovată de BNR şi de politicilor fiscale dezastruoase.

După o perioadă bună de ezitare, care i-a supărat pe "partenerii" europeni, autorităţile de la Berlin au anunţat că vor ignora regulile bugetare, chiar dacă pot apărea probleme constituţionale, şi vor cheltui oricât va fi necesar pentru limitarea efectelor crizei.

"Germania promite cash nelimitat", a scris Bloomberg, în condiţiile în care ministrul de finanţe Olaf Scholz a declarat că "nu vor exista limite pentru banii disponibili, iar Germania s-ar putea împrumuta suplimentar pentru finanţarea cheltuielilor".

În plus, este evaluată şi relaxarea regulilor fiscale de către Comisia Europeană, care ar permite excluderea măsurilor excepţionale din calculul deficitelor bugetare. Din păcate, excluderea unor împrumuturi guvernamentale din deficitele bugetare sau datoria publică nu anulează şi obligaţia de rambursare a acestora.

Intrarea Germaniei în "hora" celor care strigă "Fără număr!" a fost ultima piedică în calea "experimentării" depline a insuportabilul sentiment al manelismului în faţa crizei.

În cartea "Manele in Romania: Cultural Expression and Social Meaning in Balkan Popular Music", publicată în 2016 de editura Rowman & Littlefield, antropologul Vintilă Mihăilescu analizează fenomenul "manelismului" în capitolul "Turbo-Authenticity, An Essay on Manelism".

"Este posibil ca muzicienii romi, doar câteva sute cel mult, să transforme radical o întreagă societate, sau este mult mai realist să considerăm că o societate deja "manelizată' şi-a găsit mijlocul de exprimare în manele, adică "manelismul' este cel care a dat naştere manelelor şi nu invers?", întrea­bă profesorul Mihăilescu, care abordează apoi şi legătura dintre "manelism şi visul secret al barosanului omnipotent".

Oare nu un astfel de vis l-a mânat şi pe "barosanul" Mario Draghi să promită că BCE va face totul pentru salvarea euro, chiar şi prin încălcarea prevederilor din tratatele europene, iar acel "totul" a inclus şi pornirea tiparniţei?

Se pare că efectele economice pe termen lung nu au contat atunci, iar acum nimeni nu doreşte să facă doar o scurtă pauză în toată frenezia "programelor de salvare" pentru a evalua modul în care s-a ajuns aici.

Într-un articol despre "manelismul politic", din martie 2014, în revista Dilema Veche, profesorul Mihăilescu citează din "opera" lui Florin Minune: "Pumnii mei minte nu are, sparge tot ce-i stă în cale". Oare nu este aceasta cea mai bună caracterizare a politicii monetare din zona euro în ultimul deceniu?

Pandemia declanşată de extinderea virusului COVID-19 reprezintă doar catalizatorul pentru o criză financiară, care are potenţialul să se transforme într-o depresiune economică globală fără precedent istoric.

"Colapsul a venit pe fondul unei supraevaluări istorice a activelor financiare", a scris recent analistul Sven Henrich, iar "coronavirusul îi pedepseşte brutal pe cei care au crezut povestea expansiunii permanente".

Pentru Henrich, mult mai rău este faptul că "vizibilitatea este zero, în condiţiile în care nimeni nu ştie cum să evalueze efectele prăbuşirii veniturilor, pe fondul închiderii efective a tot mai multor ţări".

Dincolo de această supraevaluare a activelor, există şi povara aproape generalizată a datoriilor nesustenabile, atât la nivelul sectorului privat cât şi la nivelul sectorului guvernamental, o povară care nu mai poate fi dusă de economia reală.

Acesta este "corpul bolnav" al economiei mondiale şi de aceea efectele coronavirusului sunt atât de devastatoa­re.

Aici s-a ajuns după decenii de "intervenţii" asupra unor organisme economice tot mai slăbite, a căror "sănătate" aparentă a fost menţinută prin politici tot mai iresponsabile, aplicate de "barosanii omnipotenţi" din băncile centrale şi guverne.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Devenim cu toții milionari în euro si dolari!!!

    Ce triumf ...sunt uimit de două lucruri cqre se bat cap în cap : de închiderea țărilor si de amploarea lansarii de programe maneliste pentru a salva bogații fictive. 

    Cat despre cornavirus ratiunea putea dicta așa:. Acceptarea fatală a bolii ( da!!!) si izolare completa batrani . 

    Dacă închizi o tara o lună (China) de ex.o redeschizi apoi si virusul revine (din focare adormite neidentificate sau de afara) o mai închizi o lună.

    Să devenim așadar milionari . 

    1. Să nu se creadă că is naiv , chiar izoland bătrânii virusul va omorî multi oameni (ex pe bătrânii care au nevoie să fie spitalizări din alte afecțiuni si care se vor infecta în spitale)

      Dar să închizi otova tarile una după alta si sa produci o mega criza absurda așa ceva va duce la imposibilitatea de. a plati pensii si vei omori ..de foame alți batrani  

      De când sunt banii de hârtie medicamente? 

      Pur si simplu, boala trebuia acceptată. si DIMINUATE efectele 

      Dar acest spectacol grotesc va rămâne în istorie ca un șir de decizii greșite cu consecinte funeste. 

      Acest articol face referire la manele, dar adevarul este ca se refera la celebra manea a lui puya - baga bani, daca nu cumva ati uitat de acest slagar .

      1. Bursele pot fi stabilizate foarte usor daca in timpul crizelor guvernele cumpara actiuni (ca orice persoana fizica sau juridica) si le vand ulterior (sau eventual le pastreaza daca randamentele dividendelor sunt bune). Nu numai ca vor stabiliza pietele de actiuni, dar vor face si profituri insemnate

      La fel bancile care au licihiditati dar duc lipsa de clienti. Datorita lipsei sau diminuarii cererii nu pot da credite cu dobanda de 7-8% la noi sau 1% la altii, dar pot achizitiona actiuni cu randamente ale dividendului de 10% la noi si 2-5% la altii, basca castigurile din aprecierile ulterioare ale cotatiilor. 

      Solutii exista 

      2. Referitor la pandemie, aceasta poate fi anulata in 15 zile prin efort coordonat. 

      Este suficient ca in perioada 1 aprilie- 15 a[prilie toata populatia globului sa stea acasa (mai putin cei ce lucreaza in sectoare vitale care vor sta la locul de munca) cu conditia ca in prealabil pana la data respectiva populatia sa isi faca stocurile de apa si alimente pentru perioada respectiva de 15 zile (care nici macar nu ar trebui sa fie mari, o oala de ciorba si una de ghiveci ajung 6 zile).

      In 15 zile se poate rezolva problema aceasta. 

      De ce ar mai învață cineva carte sau de ce ar mai merge careva pe la munca pe ploaie sau soare.

      Toată lumea poate primi hârtie să cumpere acțiuni la bursa , apoi poate fi tipărită alta hârtie igienică cu care să se cumpere din nou aceleași acțiuni în profit.

      Deci bursele care au scăzut între 30-40 la suta in tari , foarte imperii, nu au dat de deștepți ca tine.!! 

      De ce ar invata cineva carte?

      Raspunsul l-ai dat chiar tu - ca sa nu mai mearga la munca pe ploaie sau pe soare. 

      Toata lumea poate primi hartii ca sa cumpere actiuni la bursa?! Cum asa? De unde? 

      Cum ai ajuns la concluzia ca pe bursele care scad nu sunt destepti?

      Multa prostie pe asta lume, sper ca mesajul de mai jos sa patrunda in mintea prostului de rand:

      - Sa zicem ca tu ca individ vrei sa-ti iei un telefon care costa 4000 de lei si ai un salariu 1000 de lei pe luna. Fie trebuie sa astepti 5-6 luni sa economisesti banii si sa ti-l iei, dar cu austeritate serioasa mananci doar paine si sa bei apa, fie apelezi la credit si ti-l iei ACUM dar tot ramai dator pentru urmatorul an la banca. Deci chiar daca banca iti ia dobanda 0 daca iei credit cel mai bun caz pentru situatia ta, tot tre sa acoperi cu 4 luni minim din munca/valoarea ta adaugata si timpul tau,candva, fie inainte de ati lua telefonul sau dupa ce l-ai luat. 

      - Situatia e diferita cu finantarea creata de bancile centrale. Ele pur si simplu creeaza bani din nimic, asa cum as tasta eu aici scriind 1000,000,000,000 adica un trilion dand acesti bani cu generozitate unei clientele pe pile sub forma de ajutor, imprumut preferential atc, insa adaungand acest numar de bani intr-un cont care se cheama datorie pentru restul. Datorie care de cele mai multe ori trebuie achitata de prostul de rand prin munca si valoarea adaugata depusa de el, timpul sau, fie direct prin taxe si impozite fie prin inflatie sau prin instaurarea unei crize prin care prostul de rand sa se lepede si mai usor de banii castigati cu truda. In schimb clientela fidela nu are nici un interes sa puna osul la munca, sa devina productiva si eficienta caci primeste bani gratis aproape oricand are nevoie si oricat are nevoie. Ca sa intelegi si cum e cu inflatia sa zicem ca azi exista doar 10 lei in bani si 2 mere. Cine munceste primul o zi intreaga castiga 5 lei si deci poate sa-si cumpere 1 mar din cel dorit maine. 

      Dar daca banca centrala printeaza azi 20 de lei, si-i da clientelei fidele? Clientela fidela poate lua azi ambele mere direct si-ii mai ramane bani si pentru maine fara sa faca nimic. In schimb pretul merelor de maine este dublu, deci acum tre sa muncesti 2 zile sa-ti permiti acelasi mar. 

      Pai daca nici asta nu mai e SCLAVIE...curat murdar si atunci de ce sa mai MUNCESTI pentru bani? 

      Trebuie sa analizezi mai bine legatura dintre bani-marfa-bani.

      Atunci intelegi de ce este important cei ce tiparesc bani sa nu piarda controlul tiparnitei. Astfel au control asupra muncii tale. 

      De troc ai auzit ? 

    Ce nu inteleg eu : colective de specialisti ale guvernelor , si sunt multe , considera ca posibila masura de contracarare a efectelor coronavirusului stimuli financiari si analisti de pe ici de pe colo , si de la Bucuresti , vin si spun : o prostie , manelism . Bruschetea concluziilor este suparatoare.

    1. Are guvernele specialisti.

      De n-ar avea atâția!!!

      Are guvernele trilioane?

      Are ..are colective 

    Banii și economia NU contează în actuala criza. Preluarea controlului electronic al populației prin inducerea fricii, asta e tot ceea ce contează. L-ați auzit pe Macrin spunând de 5 ori ca "suntem în război"?

    Fiți pregătiți pentru ce pot face acești escroci cu libertățile noastre. Lasati-i drku de bani, că nu despre bani e vorba ci de identitate electronică, control total, autentificare unica pe internet, introducerea cip-ului, chestii mult mai grele decât prăbușirea nurselor. 

    1. Tin foil hat engaged.

      E un adevărat război psihologic. Dacă tu nu-l vezi, sau nu vrei să-l vezi, e problema ta. Combinat cu incapacitatea majorității oamenilor de a fi calmi și de a filtra cu scepticism ce li se servește la televizor, e foarte ușor de creat o anumită stare de spirit.

    Prin carantinare, izolare a nu se intelege ca va disparea virusul sau infectia, dar se castiga timp ptr aparitia vaccinurilor, a metodelor de tratament, se elimina presiunea pe sistemul medical. Asadar, pierdem economic dar castigam timp in lupta cu epidemia, eu nu as numi-o pandemie.

    Economia fricii da posibilitatea unui stat totalitar sa intervină brutal, intrand cu bocancii in drepturi și libertăți fundamentale.

    E un teren fertil pentru introducerea controlului electronic al populației (carduri cu cip, cipuri sub piele, etc). Nicicând nu a fost un moment mai bun că asta pentru implementarea identității electronice unice. 

    Ar putea să ne spună domnul ziarist ce ar trebui să facă băncile centrale?

    1. Politica de Quantitative easing a apus... Sutele de mii de miliarde de bani falsi pusi in circulatie de bancile centrale si-au atins scopul.. Economia a ajuns integral sub controlul unor baieti care au cumparat masiv actiuni. Acum urmeaza pasul urmator - devalorizarea masiva a tuturor activelor (caderea burselor nu conteaza avand in vedere scopul - pentru ca scopul nu sunt banii - ne aflam in faza in care banii nu conteaza pentru cei de sus, o sa intelegeti mai tarziu de ce), instituirea unui guvern mondial, identitatea unica (card sau cip), moneda electronica unica care sa inlocuiasca banii actuali si controlul total, elelectronic al miscarii maselor cu pretextul controlului raspandirii unor maladii.

      Pai sa NU facă

      Să își cunoască limitele și să nu facă mai mult rău decât bine: 

      Să nu redistribuie, imoral avuția 

      Să nu omoare concurenta etc

      Tu nu știi să citești, pesemne. 

      Să dispară cu totul. Aia ar trebui să facă. Unul dintre punctele din Manifestul Comunist al lui Marx și Engels este "existența unei bănci centrale".

    "Poti fugi, dar nu te poti ascunde...

    FRICA, te gaseste oriunde" 

    1. cristian ionescu?

      Dar ce zici de un fricos, care prin munți, ¿a n o n i m ¿ se..ascunde, // Și-l întreabă pe un păstor ce nume poartă și de unde-i...? _ așa pățit -am eu acum câteva zile_

    Au ținut niste oameni izolați acolo, timp de o săptămână, că, vezi Doamne, n-au avut teste sa le faca, iar oamenii aia s-au îmbolnăvit unii pe alții. Azi, când au început să-i scoată, numai primul lot a numărat 22 de infectați cu coronavirus și încă nu i-au scos pe toti.

    Practic polițistul pensionar a răspândit el și familia lui, virusul la vreo 40-50 de persoane din cei 240 de infectați. 

    Multa sanatate, ne-a transmis Iohannis 

    În maxim 2 săptămâni vom avea mii de infectați, o să vedeți. 

    1. Buna matematica asta. Am sa transcriu simplu, pentru 1 infectat apar 10 in decurs de 7 zile maxim.

      Matematica, chiar și bună, greșește! Dintr-un infectat ( res pon sa bil.!) nu apar alți 10.! _ nici maxim, nici minim _ nici în 7 zile, nici într-o viață de om. La TV, când un șofer, pe o trecere de pietoni " a luat două vieți"... nu s-a dus să-i infecteze pe cei din pușcărie... S-a...auto- pedepsit întro pădure vecină.

      Dupa ce ai luar diploma de bacalaureat degeaba se pare ca ai dreptul sa analizezi matematica probata in grafice reale. Mai bine invata care este distanta sociala recomandata si respect-o pentru ca nu vreau sa ma infectez de virusii cretini ce colcaie in capul tau bine odihnit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb