ÎNTÂLNIRE FURTUNOASĂ CU FINANŢELE ŞI ANRP Foştii proprietari, faţă cu reacţiunea

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Politică / 19 aprilie 2012

Foştii proprietari, faţă cu reacţiunea

Asociaţiile au cerut retragerea proiectului legii privind restituirea proprietăţilor

Dorina Danielescu, ANRP: Discuţiile au fost constructive

Un dialog extrem de furtunos a avut loc, ieri, între reprezentanţii foştilor proprietari şi autorităţi, care au propus limitarea despăgubirilor pentru cei deposedaţi abuziv de regimul comunist la 15% din valoarea reală a bunului.

La întâlnire au fost prezenţi Dorina Danielescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Gheor-ghe Gherghina.

Adrian Iuraşcu, reprezentantul foştilor proprietari, a declarat că discuţiile au fost extrem de furtunoase şi că a solicitat anularea în totalitate a proiectului de lege, şi nu amendarea sa.

Totodată, domnia sa a spus că a notificat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării privind proiectul de lege.

Adrian Iuraşcu a mai precizat că, vineri, la ora 14.00, foştii proprietari vor reveni la Ministerul Finanţelor pentru a li se comunica dacă proiectul va fi sau nu retras. În caz că autorităţile îşi vor menţine propunerea, domnul Iuraşcu a spus că foştii proprietari vor acţiona statul în instanţă, inclusiv la CEDO.

Domnia sa a mai declarat: "Am obţinut înţelegere din partea preşedintelui ANRP şi a secretarului de stat Gheorghe Gherghina că proiectul de lege a fost făcut de amatori".

Dorina Danielescu a declarat că, deşi au fost aprinse, speră că discuţiile au fost constructive: "Asociaţiile au venit cu obiecţii, propuneri şi amendamente la lege. Vor fi centralizate şi analizate de Comitetul interministerial în vederea modificării proiectului de lege".

Deşi consultarea cu foştii proprietari era programată pentru ora 15.00, Guvernul a dezbătut proiectul des-păgubirilor în cadrul şedinţei de ieri dimineaţă. Executivul a amânat, însă, acest proiect, considerându-l o problemă care necesită multă atenţie. Mai mulţi jurişti consideră proiectul de lege propus de Guvern drept discriminatoriu şi ruşinos.

CEDO a impus României să eficientizeze procesul de despăgubire a foştilor proprietari până în această vară. Guvernul a suspendat timp de şase luni plata despăgubirilor, după ce a rămas fără varianta acordării de acţiuni Fondul Proprietatea.

Doleanţele păgubiţilor

Asociaţiile de proprietari consideră "inacceptabile" soluţiile propuse de către Comitetul Interministerial, din cauză că acestea nu răspund recomandărilor deciziei pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi nici jurisprudenţei instituite de către instanţele acesteia. Mai exact, reprezentanţii asociaţiilor foştilor proprietari consideră că soluţiile nu urgentează procesul de restituire a proprietăţilor şi de despăgubire a proprietarilor de drept, creând noi amânări nejustificate, nu păstrează un echilibru pentru interesele foştilor proprietari şi interesul general al colectivităţilor şi nici nu sancţionează explicit şi "dur" instituţiile publice implicate în proces, care tergiversează în mod nejustificat procedurile legislative obligatorii. În plus, proiectul introduce date fals apreciate ale efortului bugetar necesar despăgubirilor şi dublează controlul de legalitate exercitat deja de către entităţile investite de lege cu soluţionarea notificărilor, instituind nejustificat atribuţii suplimentare către Autoritatea Naţională pentru Retrocedarea Proprietăţilor (ANRP), astfel îngreunând şi întârziind şi mai mult procesul de retrocedare, au declarat domniile lor. De asemenea, prin retroactivitatea propusă, se încalcă principiul de drept stipulat în art. 1 din Codul Civil, lovind exclusiv în proprietarii corecţi care au finalizat procedurile solicitate legislativ sau au obţinut confirmarea dreptului cuvenit prin sentinţe irevocabile, se mai menţionează în comunicat.

Astfel, Asociaţiile solicită menţinerea retrocedării în natură a imobilelor ce pot fi retrocedate conform legii nr. 10/2001 sau prin justiţie. Ele doresc şi menţinerea despăgubirii în natură prin compensare cu imobile echivalente ca valoare din disponibilul aparţinând statului la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS).

În cazul în care o persoană nu poate fi despăgubită cu imobile în natură, conform raportului de evaluare, la valoarea de piaţă a bunului cerut, să i se acorde acesteia fie bani fie acţiuni la societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sau alte servicii la alegere fără plafonare valorică solicită Asociaţiile. Acestea consideră că ANRP nu îşi justifică existenţa, fiind o instituţie care grevează puternic bugetul de stat, frânează procesul de despăgubire a celor îndreptăţiţi şi căreia în nici un caz "nu trebuie să i se acorde drepturi driscreţionare de control". Controlul entităţilor locale învestite cu soluţionarea cererilor trebuie întărit legislativ prin instituţii deja existente, precum justiţia, procuratura sau Direcţia Naţională Anticoprupţie (DNA), au declarat reprezentanţii Asociaţiilor. Domniile lor consideră că nicio nouă prevedere legislativă nu îşi jstifică retroactivitatea, din cauză că o astfel de soluţie creează un precedent periculos neconstituţional şi "cu deosebire nedrept". Asociaţiile solicită ca măsurile reparatorii în numerar să fie acordate prioritar categoriei de proprietari de drept persoane fizice, aces-tea reprezentând fracţiunea cea mai mică a efortului bugetar. Acestea insistă să se renunţe la soluţia de plafonare şi eşalonare a dreptului cuvenit, din cauză că această măsură ar genera discriminări "flagrante" pentru două categorii de persoane îndreptăţite în aceeaşi măsură să-şi primească dreptul recunoscut. Asociaţiile solicită transparenţă în aplicarea procedurilor, introducerea de sancţiuni pentru autorităţile care întârzie nejustificat, tergiversează sau boicotează procesul de restituire sau despăgubire a proprietarilor de drept, inclusiv prin obligarea răspunderii personale a angajaţilor şi a funcţionarilor publici responsabili de acestea, precum şi stabilirea de termene scurte pentru despăgubirea rapidă a celor îndreptăţiţi.

Îngrijorările ambasadorului Americii - limitarea despăgubirilor pentru foştii proprietari şi soarta procesului de privatizare

Ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein s-a declarat îngrijorat de propunerea de limitare la 15% a des-păgubirilor acordate foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, precum şi de faptul că procesul de privatizare nu continuă.

Domnia sa a precizat că nu a avut ocazia să studieze actualul proiect, însă a spus că această problemă nu ţine doar de Parlament: "Nu uitaţi însă că Româ-nia este vizată de o decizie CEDO care fixează nişte parametri, în ceea ce priveşte standardele în materie de res-tituire. Deci nu este exclusiv la latitudinea Parlamentului să scrie o lege, ea trebuie să fie conformă cu decizia CEDO".

Potrivit domniei sale, SUA susţine cel mai transparent şi fezabil proces de res-tituire posibil. Gitenstein a mai adăugat că înţelege că România are resurse limitate. "Dar există un număr de soluţii pentru această problemă şi noi vrem să avem discuţii în următoarele zile sau săptămâni cu Guvernul Româ-niei şi o să vedem ce se întâmplă", a spus domnia sa.

Mark Gitenstein a mai declarat, ieri, că este îngrijorat că nu continuă privatizările, el explicând că procesele de privatizare trebuie să fie, în egală măsură, transparente şi credibile.

"Dar asta nu înseamnă că nu trebuie făcut deloc", a mai spus Gitenstein, adăugând: "Dimpotrivă, trebuie făcute amândouă. Cum spunem noi în America, trebuie să poţi să mergi şi să mesteci gumă în acelaşi timp". (Adina Ardeleanu)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Noi ne-am cam lamurit cu ce sustine SUA. Asteptam sa ne sustina si pe noi.Adica Romanica.....

    ...... PROIECT DE LEGE DISCRIMINATORIU SI RUSINOS ....

    n-au preluat totul; Make a zis bine: este de-a dreptul jegos!. 

    Romania NU trebuia sa retrocedeze absolut nimic ci sa acorde reparatii financiare plafonate maximal. NU suntem noi vinovati de ceea ce a facut Comunismul.

    NU poti face dreptate prin nedreptatirea celor din prezent. Cehia, Ungaria, Polonia au acordat reparatii financiare si astfel nu si-a mai creat probleme sociale sau condamnari la CEDO. Si sa NU uitam ca statul Roman trebuie sa restituie banii si Cumparatorilor - Chiriasi 

    1. RUSINE,OSUL LA MUNCA SA VEZI CUM SE FACE O CASA SAU CUM SE ACHIZITIONEAZA UN TEREN.rETROCEDARE IN INTEGRUM IAR CHIRIASII SA FIE DESPAGUBITI IN MODUL PROPUS

      RETROCEDARE IN NATURA.

    Jegos a fost de la inceput,multumita guvernului Tariceanu.Sa se propununa ca in Ungaria.Maxim 20000 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb