Intel: schimbări istorice pentru computere

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 24 septembrie 2009

Vicepreşedinţi ai Intel Corporation, Sean Maloney şi Bob Baker, au declarat că Legea lui Moore, impulsionată de progresele Intel în domeniul tehnologiilor de producţie pe 32 şi 22 nanometri (nm), determină un ritm mai rapid şi mai amplu al "inovaţiei şi integrării". Viitoarele procesoare Intel Atom, Core şi Xeon şi produse System on Chip (SoC) vor face computerele mai mici, mai inteligente, mai capabile şi mai uşor de utilizat. De exemplu, printre multe alte inovaţii pe care le pregăteşte, Intel va integra un chip grafic în câteva dintre viitoarele sale chipuri, în premieră absolută.

Sean Maloney, Executive Vice President & General Manager al Intel Architecture Group, a declarat: "În ultimii 40 de ani, oportunităţile generate de Legea lui Moore au depăşit simplul nivel al creşterilor impresionante de performanţă. Creşterea rapidă a numărului de tranzistori şi instrucţiuni din procesor a făcut posibilă integrarea tot mai multor capabilităţi şi funcţii în procesoarele noastre. Acest lucru a impulsionat un volum incredibil de inovaţii în întreaga industrie, adevăraţii câştigători fiind consumatorii, iubitorii de jocuri şi companiile care cumpără produse cu tehnologie Intel."

Noua generaţie de procesoare - Westmere şi Sandy Bridge

În discursul ţinut în cadrul Intel Developer Forum, Maloney a prezentat un PC cu procesor Westmere care exemplifica o creştere semnificativă a nivelului de sensibilitate la comenzile simple, de fiecare zi, cum ar fi navigarea pe Web cu mai multe ferestre deschise.

Mai mult, Westmere este primul procesor Intel pe 32nm, un produs istoric prin faptul că este o premieră absolută: primul procesor Intel care integrează un nucleu grafic chiar în pachetul procesorului. Pe lângă faptul că susţine tehnologiile Intel Turbo Boost şi Intel Hyper-Threading, Westmere adaugă noi instrucţiuni Advanced Encryption Standard (AES) pentru o criptare şi decodare mai rapidă. Procesorul Westmere ţine pasul cu wafer-ele care deja au intrat în producţie, fiind planificate să genereze deja venituri în trimestrul al patrulea.

După Westmere, procesul derulat de Intel pentru integrarea de chipuri va continua cu procesoarele pe 32nm, cu nume de cod "Sandy Bridge." Sandy Bridge dispune de a şasea generaţie de core-uri grafice de la Intel, plasate pe aceeaşi matriţa ca şi nucleul procesorului, şi va include accelerare pentru floating point, video şi software-uri solicitante solicitant pentru procesor - elemente frecvent întâlnite în aplicaţiile media. Maloney a prezentat modul de funcţionare a unui sistem bazat pe procesor Sandy Bridge, rulând o gamă de software video şi 3-D, pentru a arăta succesul de care se bucură încă din primele stadii de viaţă o linie de produse care va fi lansată curând.

Maloney a prezentat şi o primă fază a arhitecturii "Larrabee", numele de cod al unei familii de viitoare co-procesoare centrate pe grafică. De asemenea, el a confirmat că importanţi dezvoltatori de sisteme au primit sisteme pentru testare.

Larrabee preia programabilitatea arhitecturii Intel şi îi extinde considerabil capabilităţile de procesare în paralel. Această programabilitate flexibilă şi capacitatea de a beneficia de instrumentele de dezvoltare, software şi design disponibile oferă programatorilor libertatea de a înţelege avantajele unei redări complet programabile şi deci de a implementa cu uşurinţă o diversitate de idei de grafică 3-D, cum ar fi rasterizarea, redarea volumetrică sau ray tracing.

Prin această combinaţie utilizatorii de PC vor trăi experienţe vizuale uluitoare pe PC-uri cu tehnologie Intel care încorporează acest produs. Maloney a continuat cu o demonstraţie în timp real, prezentând o versiune ray-traced a celebrului joc "Quake Wars: Enemy Territory", rulat pe Larrabee şi procesorul de nouă generaţie de la Intel destinat fanilor de jocuri, cu nume de cod "Gulftown," care va afişa brand-ul Core. Dacă produsele Larrabee vor apărea iniţial în plăci video dedicate, arhitectura Larrabee va fi în final integrată în procesor, împreună cu alte tehnologii.

Maloney a mai oferit celor prezenţi o avanpremieră a viitoarei generaţii de procesor de server inteligent Intel, cu nume de cod Westmere-EP, demonstrând angajamentul Intel faţă de zona high-end a pieţei serverelor, prin familiile sale de procesoare Xeon şi Itanium. Maloney a discutat despre îmbunătăţirea fără precedent faţă de generaţiile anterioare pe care o va demonstra viitorul procesor de server "Nehalem-EX". Este vorba de performanţă îmbunătăţită chiar mai mult decât cea a actualelor procesoare Intel Xeon Seria 5500, faţă de generaţia anterioară de chipuri de la Intel.

Maloney a descris convergenţa fenomenelor de computing, networking şi stocare în centrul de date, împărtăşind viziunea companiei asupra unei centru de date IO convergent, impulsionat de soluţiile Intel 10GbE. De asemenea, Intel derulează mai multe eforturi în comun cu alţi lideri din industrie, pentru a oferi platforme, sisteme, tehnologii şi soluţii optimizate, pentru a acoperi necesităţile mediilor la "hiper scară" din centrele de date ale epocii Internetului şi serviciilor cloud.

Maloney a dezvăluit o nouă lansare - procesoarele Intel Xeon Seria 3000 cu voltaj ultrascăzut, care oferă un TDP (Thermal Design Power) de numai 30 waţi. Pentru a completa gama largă de oferte de platforme cu eficienţă energetică optimizată, Intel a demonstrat public pentru prima dată un sistem de referinţă "micro-server" single-socket, care defineşte blocurile de lucru care permit inovaţii la nivel de micro-server.

Maloney a mai descris şi o altă apariţie recent prezentată, familia de procesoare integrate "Jasper Forest", ca exemplu de extindere pe noi pieţe a microarhitecturii Nehalem, un produs atât de popular al companiei. Disponibilă la începutul anului viitor, familia Jasper Forest este concepută pentru aplicaţii de stocare cu scopuri precise, comunicaţii, aplicaţii militare şi aerospaţiale - şi va oferi un nou nivel de integrare, pentru a economisi spaţiul şi energia atât de preţioase pentru aceste medii foarte dense.

În final, Maloney a anunţat un nou instrument PC şi de securitate, care foloseşte tehnologia Intel vPro. Controlarea de la distanţă a Keyboard Video Mouse (KVM) permite personalului IT să investigheze problemele exact aşa cum le văd utilizatorii, iar rezultatele sunt diagnosticarea rapidă, diminuarea numărului de vizite la biroul utilizatorului cu probleme şi deci reduceri suplimentare de costuri.

Tehnologia şi procesul de fabricaţie Intel - Aproape 3 miliarde tranzistori

În discursul său, Bob Baker, Senior Vice President & General Manager, Technology and Manufacturing Group, a subliniat permanentele eforturi depuse de Intel pentru a respecta Legea lui Moore şi avantajele acesteia pentru utilizatorii de PC, apoi a oferit mai multe detalii asupra unui nou jalon important în activitatea companiei, tehnologia pe 22nm. Intel este prima companie care a demonstrat circuite logice şi SRAM 22nm funcţionale. Sistemul SRAM are 364 milioane biţi, 0,092 celulule micron2 SRAM şi 2,9 miliarde tranzistori. Acestea sunt cele mai mici celule SRAM funcţionale create vreodată.

Chipul-test marchează a treia generaţie a tehnologiei cu poartă de metal şi constantă dielectrică ridicată, care a fost introdusă cu 2 ani în urmă. Intel rămâne singura companie cu acest nivel ridicat de performanţă şi eficienţă energetică în producţie, având până în prezent peste 200 milioane CPU-uri expediate pe piaţă.

Grupul de producţie a dezvoltat pentru prima dată o tehnologie unică şi completă pentru design-uri SoC, bazată pe tehnologia Intel pe 32nm şi extinzând procesul CPU de ţinută mondială şi pe noile pieţe SoC. Designerii vor putea să aleagă între un nivel extrem de ridicat de performanţă sau un consum de energie foarte scăzut, care ar fi necesar pentru ca produsele SoC să prelungească durata de viaţă a bateriei telefoanelor mobile şi altor produse.

Intel [NASDAQ: INTC], liderul mondial în inovaţia privind siliciul, dezvoltă tehnologii, produse şi iniţiative menite a îmbunătăţi continuu munca şi viaţa oamenilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vine INTEL(IGENTUL) asta si pe la noi ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb