Inteligenţa artificială (AI) reprezintă "o transformare fundamentală a tehnologiei" şi "un accelerator al ingeniozităţii umane", consideră Sundar Pichai, directorul general al Google, potrivit discursului pe care urmează să îl rostească luni pe scena Summitului mondial privind AI de la Paris, informează AFP.
"Ne aflăm la începuturile schimbării provocate de AI şi ştim deja că aceasta va fi cea mai mare schimbare din timpul vieţilor noastre", a adăugat CEO-ul companiei Google, conform unor fragmente din discursul său, care au putut fi consultate de jurnaliştii francezi.
Directorul Google ar urma să pună accentul pe diferitele aplicaţii concrete ale acestei tehnologii, cum ar fi detectarea focarelor de incendii şi parteneriatul cu Institutul Curie din Franţa, un important centru de cercetare şi tratament împotriva cancerului.
Demis Hassabis, aflat la conducerea filialei Google DeepMind, specializată în AI, a lăudat şi el binefacerile acestei tehnologii în ziua precedentă, în timpul unui eveniment organizat la sediul parizian al companiei Google, un gigant din sectorul tehnologiilor de vârf, scrie AFP.
"Ştiinţa materialelor, matematica, fuziunea nucleară: practic nu există aproape niciun domeniu ştiinţific care să nu aibă de profitat de pe urma instrumentelor de inteligenţă artificială", a subliniat Demis Hassabis, recompensat cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2024, alături de David Baker şi John Jumper.
Sundar Pichai a anunţat în februarie că Google va investi 75 de miliarde de dolari în 2025, în principal în AI.
"Cu ajutorul inteligenţei artificiale, putem să democratizăm accesul la această tehnologie încă de la bun început, pentru a ne asigura că decalajul digital nu se transformă într-un decalaj al inteligenţei artificiale", a subliniat el.
Termenul de "decalaj digital" desemnează diferenţa care există între cei care au acces la internet şi stăpânesc tehnologiile de comunicare online şi cei care nu au acces la ele.
"Fiecare generaţie se îngrijorează că noile tehnologii vor schimba în rău viaţa generaţiei următoare, dar, totuşi, aproape întotdeauna se întâmplă contrariul", a adăugat Sundar Pichai, în contextul în care avântul AI suscită numeroase îngrijorări în societate.
"Nu trebuie să le permitem prejudecăţilor noastre actuale să ne afecteze viitorul. Avem o şansă unică să îmbunătăţim multe vieţi cu ajutorul AI", a insistat CEO-ul Google.
Opinia Cititorului