Inteligenţa Artificială va fi utilizată de viitoarea Autoritate Vamală a Uniunii Europene pentru a analiza şi controla datele ce vor fi introduse în noul hub de date vamale şi pentru a detecta problemele înainte ca mărfurile să fie trimise către spaţiul comunitar european, prevede propunerea făcută de Comisia Europeană cu privire la reforma vamală.
Practic, în ciuda diferenţelor dintre promotorii IA şi Parlamentul European privind reglementarea strictă a acesteia pe teritoriul UE, Inteligenţa Artificială urmează să joace un rol foarte important în reformarea uniunii vamale din Europa şi a întâririi pieţei unice. Prin folosirea Inteligenţei Artificiale, funcţionarii vamali se vor concentra doar pe blocarea accesului în Uniunea Europeană a mărfurilor periculoase sau ilegale şi pe respectarea legislaţiei europene privind schimbările climatice, protecţia mediului şi muncii. Autorităţile vamale vor avea toate informaţiile în timp real de care au nevoie cu privire la ce mărfuri vin şi când, în timp ce dezvoltă o perspectivă generală asupra lanţurilor comerciale şi de aprovizionare în desfăşurare.
Funcţionarii vamali vor putea să intervină asupra oricărui transport în funcţie de analiza lor de risc şi în orice moment - înainte de încărcare, la intrare, în timpul transportului în UE sau la destinaţia finală. Aceştia vor putea să vizeze şi să controleze mai precis posibilele riscuri legate de siguranţă şi securitate, fraudă sau eludarea legislaţiei privind mărfurile interzise şi restricţionate, indiferent de locul prin care mărfurile intră în UE.
Centrul de date vamale al UE va fi dezvoltat şi implementat în timp, bazându-se pe unele şi integrând alte sisteme IT vamale existente şi paşaportul pentru produse digitale. În timp ce Autoritatea vamală a UE va fi responsabilă de gestionarea riscurilor şi a crizelor în UE, Comisia Europeană, OLAF şi Parchetul European vor avea, la cerere, acces la Centrul de date vamale al UE, consolidându-şi în mod substanţial capacităţile analitice. Acest lucru va permite o imagine de ansamblu a riscurilor la nivelul UE, permiţând abordarea acestora indiferent de locul în care mărfurile intră în UE. Centrul de date va permite în esenţă autorităţilor vamale UE să acţioneze ca una singură.
Reformarea Uniunii Vamale propusă de Comisia Europeană prevede înfiinţarea Autorităţii Vamale a Uniunii Europene, care va fi responsabilă cu supravegherea platformei de date vamale, al cărei obiectiv principal este minimizarea intervenţiei vameşilor. Prin noile modificări, se urmăreşte ca taxele de import să fie reduse cu 25%.
Companiile care doresc să aducă mărfuri în Uniunea Europeană vor putea să înregistreze toate informaţiile despre produsele şi lanţurile de aprovizionare pe noua platformă de date vamale. Ele vor trebui să interacţioneze doar cu un singur portal şi vor trebui să-şi introducă datele o singură dată pentru mai multe trimiteri. În unele cazuri, în care procesele de afaceri şi lanţurile de aprovizionare sunt complet transparente, operatorii economici autorizaţi/de încredere (AEO) îşi vor putea pune mărfurile în circulaţie fără nicio intervenţie din partea operatorilor vamali. Pe baza programului de succes al Operatorilor Economici Autorizaţi (AEO), un grup specific de comercianţi "Trust & Check" va fi creat începând cu 2032.
Pentru a reduce costurile vamale cu privire la expedierea coletelor, propunerea de reformă emisă de Comisia Europeană arată că platformele de vânzare online vor trebui să se asigure că taxele vamale şi TVA-ul sunt plătite integral la cumpărare. Pe măsură ce aceste platforme online devin importatori înregistraţi, consumatorii europeni vor avea asigurarea că toate taxele au fost plătite şi că achiziţiile lor sunt în siguranţă şi respectă standardele Uniunii Europene.
Reforma propusă de Executivul european pune capăt pragului exploatat pe scară largă de fraudatori, care permite scutirea de taxe vamale a mărfurilor cu o valoare mai mică de 150 euro şi care era folosit în aproape 65% din totalul coletelor trimise către spaţiul comunitar european, prag ce duce la subevaluarea conţinutului coletelor în scopul evitării taxelor vamale. Pachetul de modificări emis de Comisia Europeană simplifică şi calculul taxelor vamale pentru cele mai comune mărfuri de valoare redusă achiziţionate în afara UE, reducând miile de categorii de taxe vamale existente la doar patru categorii. Acest lucru va face mult mai uşor să se calculeze taxele vamale pentru colete mici, ceea ce va ajuta platformele şi autorităţile vamale să gestioneze mai bine cele peste un miliard de achiziţii anuale care intră în Uniunea Europeană prin intermediul comerţului electronic.
Operatorul va putea alege între metoda tradiţională de calcul sau o metodă simplificată, bazată pe un sistem pe 4 niveluri, cu cotele taxelor respective ad valorem de 5% (de exemplu pentru jucării, umbrele), 8% (de exemplu pentru produsele din mătase, ceramică), 12% (de exemplu, genţi din piele, haine) şi 17% (de exemplu, pentru încălţăminte). Conform Comisiei, viitoarele măsuri ar trebui să genereze venituri vamale suplimentare anuale de aproximativ 1 miliard euro şi economisirea anuală a 2,7 miliarde euro în privinţa costurilor de operare şi conformitate. Dacă modificările propuse de Comisie vor trece de Parlamentul European şi de Consiliul UE, noua platformă vamală se va deschide în anul 2028 pentru expedierile efectuate în contextul comerţului electronic, apoi în 2032 în mod voluntar către alţi importatori, urmând să devină obligatorie în 2038.
Menţionăm că în anul 2021, valoarea comerţului UE cu alte ţări s-a ridicat la 4,3 trilioane euro, reprezentând 14% din comerţul mondial, în timp ce până la 56 de milioane de locuri de muncă în UE sunt dependente de comerţul intra-UE. 80 miliarde euro reprezintă totalul taxelor vamale, accizelor şi taxei pe valoarea adăugată (TVA) colectat anual de autorităţile vamale, sumă care ajută la finanţarea bugetelor UE şi ale statelor membre.