Senatorul Mircea Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că intervine la şeful ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. În 24 iulie 2010, senatorul PDL Mircea Banias s-a angajat, la cererea expresă a lui Eugen Bogatu, că va interveni pe lângă preşedintele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, membru la rândul său în grupul infracţional organizat din care făceau parte Banias şi Bogatu. Tot atunci, Banias i-a promis lui Eugen Bogatu să intervină pe lângă Iulian Tudor şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, "pentru o chestiune de afaceri discutată anterior de cei doi". Toate aceste detalii sunt extrase de Mediafax din motivarea deciziei instanţei supreme în baza căreia au fost realizate arestările de săptămâna trecută.
Laurenţiu Mironescu şi Aurelian Pilcă, inculpaţi în dosarul Portul Constanţa, au avut mai multe discuţii pe tema sprijinului financiar pentru ca Mironescu să câştige alegerile în PDL, pe tema intervenţiilor pentru ca Pilcă să fie numit şef în port sau a eforturilor de a intra în anturajul Ancăi Boagiu. Pe 3 iunie 2010, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL - municipiul Constanţa, Laurenţiu Mironescu i-a cerut lui Pilcă Aurelian Cătălin suma de 80 milioane lei vechi pentru câştigarea alegerilor interne la nivelul organizaţiei, iar Pilcă i-a promis că îi va da suma de bani cerută, susţin anchetatorii. La data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Laurenţiu Mironescu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei.
"În schimbul sumei de bani plătite de Pilcă Aurelian-Cătălin, Mironescu Laurenţiu a promis să îşi folosească influenţa politică pentru ca acesta să fie numit ca director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., urmând ca, ulterior, acesta să lase locul unei persoane alese de Pilcă şi de ceilalţi membri ai grupului infracţional", spun anchetatorii.
Pe 31 august 2010, Mironescu şi Pilcă discută despre faptul că "ei vor să-l scoată pe Bălan la pensie şi să ajungă Eugen (n.r. Bogatu) director general". În 6 septembrie cei doi discută din nou, Mironescu informându-l pe Pilcă în legătură cu faptul că "ministreasa" l-a chemat pe directorul de atunci al Portului Constanţa, pentru a-i cere să demisioneze şi exprimă temeri legate de faptul că postul ar putea fi preluat de Eugen Bogatu.
În 7 septembrie 2010, Laurenţiu Mironescu îl anunţă pe Pilcă în legătură cu faptul că se va întâlni cu Mircea Toader, lider al deputaţilor PDL, care l-ar fi cooptat pentru a elabora legislaţia în domeniul maritim şi portuar. Mironescu îşi exprimă speranţa că va intra astfel şi în intimitatea ministrului şi precizează că Toader "s-a sfătuit cu Anca".
În 9 septembrie, Mironescu îi povesteşte lui Pilcă despre faptul că nu a putut să intre "la Anca", pentru că şedinţa de Guvern s-a prelungit, dar că poate va intra săptămâna viitoare.
Eugen Bogatu şi Liviu Durbac au ordonat blocarea completă a intrării în ţară a unor produse textile şi încălţăminte, iar ulterior a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, pentru neplata taxelor ilegale către grupul infracţional. În motivarea deciziei instanţei supreme se arată că, începând din 27 octombrie 2010, Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, împreună cu Eugen Bogatu, "a ordonat blocarea completă a intrării în ţară a mărfurilor de tip textile şi încălţăminte, iar apoi, peste câteva zile, a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, ca măsură de retorsiune pentru neplata de către unii intermediari vamali, printre care în special Dodu Marin şi Akram Nasser, a taxelor cuvenite grupului infracţional organizat din care făcea parte, inclusiv a sumelor datorate cu titlu de mită către lucrătorii vamali". Această acţiune "era menită să-i determine pe intermediarii vamali menţionaţi să achite acele sume de bani", notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare.
În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate, iar una a primit mandat de arestare în lipsă. Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme.
De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal. În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.