INTERVIU CU IONEL BLĂNCULESCU: "Criza economică generată de Covid-19 va dura până în 2023"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2021

"Criza economică generată de Covid-19 va dura până în 2023"

Per total, rezultatul crizei economice 2020-2023 va fi mai mult pozitiv decât negativ

Aproximativ 20% din ceea ce înseamnă acum companii şi sectoare de activitate vor dis­părea şi vor apărea în locul acestora afaceri noi, toate ancorate în noua normalitate, adică per total rezultatul crizei economice 2020-2023 va fi mai mult pozitiv decât negativ, este de părere consultantul economic Ionel Blănculescu. Domnia sa ne-a spus, în­tr-un interviu, că 2020-2023 este perioada de criză economică generată de pandemia de Covid-19.

Reporter: Cum caracterizaţi anul care tocmai s-a încheiat, din punct de vedere economic?

Ionel Blănculescu: 2020 a fost un an foarte greu, incert şi impredictibil din toate punctele de vedere, un an al supravieţuirii economice.

Reporter: Cât de puternică va fi criza economică produsă de pandemie?

Ionel Blănculescu: 2020-2023 este perioada de criză economică generată de pandemia Covid-19, 2024 fiind an de tranziţie la noua normalitate, deoarece nu se va mai reveni la ceea ce a fost înainte de actuala criză. Nouă normalitate va fi generată de pătrunderea în forţă şi viteză a înaltei tehnologii în toate sectoarele economice, proces în care ne aflăm în prezent. Anticipez că aproximativ 20% din ceea ce înseamnă acum companii şi sectoare de activitate vor dispărea şi vor apărea în locul acestora afaceri noi, toate ancorate în noua normalitate, adică per total rezultatul crizei economice 2020-2023 va fi mai mult pozitiv decât negativ. Sectoarele cele mai afectate, în afară de cele deja devenite tradiţionale - HoReCa, turismul - vor fi cele din Industrie, în special industria transporturilor şi tot ce este legat de orizontala acesteia şi industria grea.

Reporter: Ce strategie a abordat anul acesta mediul de afaceri pentru a trece mai uşor prin criza sanitară?

Ionel Blănculescu: Având experienţa crizei economice globale din 2008-2010, în prima fază mediul de afaceri s-a contractat, încercând să-şi protejeze resursele, astfel încât să poată traversa perioada. După acest prim moment, mediul economic înţelegând că noua normalitate va fi dată de absorbţia înaltei tehnologii, a trecut la includerea Inteligenţei Artificiale, digitalizării etc, în propria activitate, proces aflat în plină desfăşurare, la inovare şi adaptare la noua realitate.

Aş putea spune că mediul de afaceri a reacţionat prompt şi corect la actuala criză, urmând să-şi revină în perspectiva viitorilor trei ani, însă foarte mult adaptat la noua normalitate/realitate.

Reporter: Ce strategie aţi luat dumneavoastră, în calitate de consultant?

Ionel Blănculescu: Având deja experienţa anterioarei crize globale, anticipând deja anumite mişcări ale mediului economic, am prevăzut că într-o perioadă de 8-10 luni de la declanşarea crizei - 15.03.2020 - companiile vor intra în vâltoarea crizei şi vor avea nevoie de sprijin. Astfel, am creat un nou instrument de salvare parţială/totală a afacerilor - Business Recovery Operations (BRO).

Cred că anul 2021 va fi anul unor astfel de operaţiuni, la care să apeleze companiile responsabile, afectate de noua situaţie, dat fiind gravitatea şi efectele economico-financiare negative ale primului an de criză - 2020.

Reporter: În această perioadă, cum a evoluat cererea pe partea de consultanţă?

Ionel Blănculescu: Consultanţa este un domeniu extrem de selectiv, clienţii apelând la acele companii în care au încredere. Încrederea este unul dintre cele mai importante active pe care le deţinem în domeniul consultanţei în afaceri. Domeniul de interes al companiilor client este strâns legat de obţinerea de finanţări, coroborat cu operaţiuni de consolidare şi extindere activităţi.

Reporter: Care este reţeta unei afaceri de succes în actualul context?

Ionel Blănculescu: Orientarea spre domenii care au tangenţă cu Înalta Tehnologie, Sănătatea, Pharma şi adaptarea la acestea.

Reporter: Cum caracterizaţi măsurile luate de guvern pentru susţinerea mediului de afaceri şi ce alte măsuri economice şi fiscale consideraţi că ar mai fi necesare?

Ionel Blănculescu: Măsurile luate au fost corespunzătoare, la nivel mediu. Orice măsură legată de reducerea poverii fiscale la nivel de companii, mai multă transparenţă şi coerentă în domeniul investiţiilor publice, introducera Parteneriatului Public Privat - o fata morgana permanentă a economiei româneşti - ar fi binevenite.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, domeniile câştigătoare şi care sunt cele pierzătoare în urma crizei sanitare pe care o traversăm?

Ionel Blănculescu: Domeniile câştigătoare sunt sănătatea, farma, high tech, retailul, curieratul, mediul online, iar cele pierzătoare - transporturile, în special aeriene şi maritime, turismul, HoReCa, industria grea, metalurgia, petrolul şi infrastructura asociată.

Reporter: Care credeţi că sunt avantajele/dezavantajele digitalizarii forţate de anul trecut?

Ionel Blănculescu: Avantajele sunt categorice, totale, iar dezavantajele la fel - legate de cybersecurity. Odată cu digitalizarea forţată, creşte şi probabilitatea atacurilor cibernetice, cu daune potenţial majore şi şomajul vremelnic, până la reconversia forţei de muncă eliberată de introducerea înaltei tehnologii, anticipată astăzi la 80 de milioane de lucrători, cifra fiind stabilită înainte de actuala criză sanitară, în forţa de muncă super calificată.

Reporter: Care sunt estimările dumneavoastră legate de evoluţia mediului de afaceri în 2021?

Ionel Blănculescu: Nu putem vorbi despre o evoluţie la nivelul anului 2021, ci de supravieţuire, vom cauta atingerea unui platou, în termenii folosiţi de medici în definirea stabilizării situaţiei infectărilor. Altfel spus, mediul de afaceri va încerca stabilizarea situaţiei lui economice. Va apărea şi rezultatul nefast al crizei anului 2020, adică falimente sau situaţii asociate acestuia.

Reporter: Cum apreciaţi că va evolua economia în acest an?

Ionel Blănculescu: Dificil, va fi un an de adaptare la noua normalitate/realitate. Companiile care vor reuşi, vor merge mai departe, celelalte vor sucomba, din nefericire.

Depinde în foarte mare măsură de rezistenţa la schimbare, companiile care vor da dovadă şi de cea mai mică rezistenţă la aceasta vor fi trase pe linia secundară, cu efecte dintre cele mai nefaste asupra situaţiilor lor financiare.

Reporter: Vă mulţumesc!

Conceptul BRO

Fiecare companie, de la mică-mijlocie la mare-foarte mare, este afectată de actuala criză.

Rolul Conceptului "Business Recovery Operations", ca Instrument de lucru la nivelul companiei, este acela de a minimiza efectele negative şi perturbările crizei asupra operaţiunilor proprii de afaceri.

Practica BRO permite Organizaţiei, IMM-ului sau Companiei mari/foarte mari, să revină parţial sau total în situaţia anterioară crizei şi să-şi reducă riscurile de pierderi şi afectare reputaţională, iar odată cu aceasta să-şi îmbunătăţească operaţiunile concomitent cu scăderea aspectelor care au condus la stările de urgenţă.

BRO se referă la managementul de criză, securitatea angajaţilor, locaţii de lucru alternative, eventuale relocari, restructurare structurală, repoziţionare, redefinire linii de business, refacere/reconsiderare piaţă în amonte şi aval, furnizori şi clienţi, expansiune/restrângere pieţe, în funcţie de situaţia internă şi internaţională.

Prin programare şi planificare, practicile BRO sprijină abilităţile companiilor de a rămâne operaţionale după încetarea stărilor adverse cu care s-au confruntat.

Se urmăreşte combinarea continuităţii afacerilor cu operaţiunile de recuperare/redresare după situaţia survenită, într-un singur modul, funcţional, destinat ca, în acelaşi timp, să se realizeze cele două dimensiuni vitale companiilor, fapt ce poate conduce la Rezilienţa respectivelor organizaţii, într-un timp rezonabil.

Metodologia de lucru BRO

1. Anamneza la nivelul companiei, prin discuţii directe cu executivul, acţionariatul semnificativ şi reprezentanţii salariaţilor acesteia;

2. Introducerea datelor primite şi a celor solicitate de procedura BRO într-un model de diagnosticare economico-financiară şi legală, urmărindu-se cele cinci funcţii vitale ale companiei: producţie, financiar-contabilă, comercială-marketing, resurse umane şi cercetare-dezvoltare.

obţinerea unui diagnostic economico-financiar şi legal;

3. Realizarea unei matrici comparative, situaţie antreprenorială/situaţie curentă, cu determinarea diferenţelor între cele două situaţii, prin evidenţierea pierderilor de toate naturile, ce urmează să fie recuperate parţial/total. Analiză SWOT.

4. Prezentarea soluţiilor de recuperare/redresare în urma diagnosticului stabilit anterior, pe variante, fiecărei opţiuni fiindu-i asociată o matrice a regretelor minime.

5. Implementarea soluţiei agreată şi adoptată de către executivul companiei, concomitent cu iniţierea instrumentului de managementul blocajelor, dacă respectiva soluţie prevede şi deblocarea companiei dintr-o eventuală situaţie de blocaj la momentul aplicării BRO.

Instrumente BRO:

1. Anamneza;

2. Diagnosticarea economico-financiară şi legală;

3. Matricea comparativă anterior/ulterior-curent, analiză SWOT;

4. Model soluţii recuperare/redresare;

5. Matricea regretelor minime;

6. Model implementare soluţii recuperare/redresare agreat;

7. Model de deblocare, managementul blocajelor.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Ma scuzati, domnule Blanculescu. N-am de fapt nimic de spus, nici macar n-am citit articolul (inca) - adica ma aflu in situatia celor mai multi comentatori de pe-aici - dar, asa cum era un banc de pe vremuri, pe care sunt sigur ca vi-l amintiti, sunt primul la coada si nu pot rata asa ocazie.

    Nu ma pot abtine sa le "iau fata" celor doi comentatori vesnic de serviciu pe bursa.ro. Comentatori care, ca si mine acum, n-au de fapt nimic de spus, dar au in schimb o irepresibila nevoie de-a se baga in seama. 

    1. mi-ai stricat ziua adica somnul de dupa masa adica dupa ce am bagat sub narele astea doua....esti destept si daca stai si-n capu' satului esti TAREEEE

      Mai zi Cristiane ceva ????

      Oarecum similar cu PNL-istii tai..."n-au de fapt nimic de spus", nu fac nimic (in afara de imprumuturi peste imprumuturi), "dar au in schimb o irepresibila nevoie de-a se baga in seama" :-)...

      ... hahaha ... bro! tot respectul! ... oare am inteles bine?! ... anamneza : reamintire a ideilor pe care sufletul le-ar fi contemplat intr-o existenta anterioara?! ... perfect, mai ramane sa gasim ceva definitii "tehnice" pentru kundalini, karma, yoga, kumbaya, hippie samd. ... si am rezolvat problemele organizationale ... macar mentinem moralul ridicat ... cele mai mari provocari vor ridica "resetarea" retelelor de distributie ... mai ales daca orientul mijlociu ia foc ... si tensiunile est-vest vor atinge cote maxime ... daca nu avem inca alternative la prenouanormalitate forma de import-export, este cam tarziu ... it-ul va domina ... dar bitii nu tin de foame ... si mai devreme sau mai tarziu lucrurile se strica ...

    ...

    1. ... modul in cate intelegeti sa "moderati". Apucasem sa citesc de dimineata mesajul pe care l-ati eliminat si nu avea absolut nimic care sa justifice o atare actiune.

      Eh, atunci ramaneti cu bine, cu comentatorii care va plac dvs., cei care injura gros sau delireaza pe-aici.

      Pacat. 

      Este regretabil ca nu reusiti sa observati un Regulament simplu si rezonabil al mesajelor.

      Si este regretabil sa confundati "moderarea" cu supravegherea pentru conformarea la Regulament. 

      Si care anume parte a regulamentului, scuzati, Regulamentului, o incalcase mesajul pe care l-ati eliminat? Spre deosebire, de pilda, de mesajele - sute de mesaje - semnate "vlad tepes"? Asta ca un singur exemplu...

      Mi-a fost prezentat comentariul eliminat si fara nici un dubiu, era denigrator la adresa ziarului BURSA, nitam-nisam si fara nici un motiv concret, cind eventualul dialog dintre voi se purta pe subiectul postarilor in sectiunea de comentarii.

      Eliminarea acelui comentariu este corecta, in raport cu pardon Regulamentul comentariilor. 

      Regulamentul indica foarte clar ca subiectul comentariilor este, intotdeauna, cel al articolului, niciodata ziaristii, ziarul, Regulamentul comentariilor. 

      E greu de inteles?! 

      Raspunsul meu este un hatir. 

      Nu am nici o datorie sa justific eliminarea comentariilor.

      ... interviul cu domnul blanculescu trezeste, pentru mine personal, o fascinatie deosebita ... sunt specializat in management ... lucrarea mea de licenta a fost o analiza swot (whatever) ... un alte fenomen care ma fascineaza este acela generat de disjunctie si conjunctie ... in esenta, sunt fascint de paradoxuri ... ma gandesc cum, eliminarea fenomenului ar consuma efectul ...

    Ce uita Blanculescu sa spuna este ca "noua normalitate" este un produs exclusiv al corporatiilor, nu are gir democratic. Oamenii nu au fost intrebati daca sunt de acord cu acest produs contrafacut intitulat "noua normalitate", au fost pusi in fata faptului implinit ca niste sclavi.

    E drept, o parte din schimbari vor avea impact pozitiv - ex: digitalizarea, dar cele mai multe schimbari vor afecta radical viata oamenilor simpli care si pana acum o duceau foarte greu.  

    Daca ii asculti pe alde Blanculescu constati ca ei vad doar o fatza a problemei, cea corporatista, ignorand total partea umana, spirituala a unui popor ca si cand aceasta nu ar exista deloc sau ar putea fi ascunsa sub presh. Oamenii, desi au fost adusi la stadiul de roboti de catre corporatii, ei nu sunt totusi niste roboti, isi pastreaza latura biologico-umana.

    Toata aceasta propaganda deconspira faptul ca virusul a fost creat in laborator si serveste unor scopuri politico - totalitare. Cei care conspira se deconspira in fiecare zi.  

    cu noua normalitate , au inceput sa prinda basistii curaj ,si sa iasa din canale , tot mai multi .

    1. DAR , DE UNDE STII DUMNEATA , TOVARASE BLANCULESCU , CA HARABABURA ASTA , O SA DUREZE PANA IN 2023 ??? DE CE NEAPARAT , 2023 ??? STII SIGUR ??? I-AI INTREBAT PE MEMBRII PARTIDULUI COMUNIST CHINEZ , CEI CARE DE FAPT , AU NASCOCIT SI CREAT , ACEASTA HARABABURA , UCIGAND APROAPE 2 000 000 DE OAMENI , PANA ACUM [ O NIMICA TOATA , IN PLANURILE LOR DE A MAI IMPUTINA , LUMEA DE PE ACEASTA PLANETA ] ; TI-AU CONFIRMAT EI , CA IN 2023 , N-O SA MAI ARUNCE CU ''''''' TULPINI ''''''' IN AER ??? DACA -I ASA , LUMINEAZA-NE !!!!

    ...ma bucur sa aflu ca mai exista unul ca dl Blanculescu da la privatizare, expert in toate si da toate. renascentist personaj...merita un interviu "ce e de-al nostru". daca nu aici, atunci unde?...

    Dl. Blanculescu! Din 2009 si pana azi, ati mai vazut vro recesiune semnificativa? Pai cu ciclurile economice cum ramane? Criza inceputa in 2020 va dura mai mult de 2 ani si va fi in 2 valuri down majore!

    Bro, sper ca a platit Blanculescu articolul asta. Ps. Mi-a placut asta micu' din satul nostru.

    1. Bro, asta micu" e din satul vostru.

      Numai asa se explica de ce crezi tu ca se platesc articolele care apar in BURSA. 

    In toate tarile poreclitii astia de economisti spun aceleasi superficialitati .Personajul luat in analiza (acest faimos economist Blanculescu)este egal cu zero,ce spune el poate spune si "economista mea de incredere(nevastamea).Adevarul este ca pe aceasta lume in principal sunt nu mai mult de 12 familii care decid directia in care va evolua omenirea,....va asigur ca economistul Blanculescu nu este printre ei.

    1. Te inșeli. Blanculescu e sluga a establishmentului globalist de foarte multa vreme. Altfel era un contabil obscur pe Drumuri și Poduri...

      El nu comunică ceea ce crede ci ceea ce corespunde Agendei globaliste, adică conceptul "noua normalitate" în care oamenii sunt sclavi controlați electronic și vaccinați de corporații ca în cea mai oribila distopie a lu Orwell. 

    Il banuiesc pe domnul Blanculescu de conflict de interese (intre viziunea dumnealui cu criza economica pana in 2023 versus modelul BRO promovat de dumnealui).

    Eu stiu ca la nivelul viitorului a durat mai putin decat zice domnia sa - fapt bazat si pe modul in care Romania (spre deosebire de alte state vest europene) a evitat intrarile in lockdown din 2021.  

    Eu stiu din viitor ca din trim.3/2022 incolo am crescut de-a dreptul "racheta".  

    Dar eu sunt un biet anonim de pe net , iar d-nul Blanculescu...e d-nul Blanculescu. :)  

    Eu sustin ca d-nul Blanculescu se afla in plina eroare - viziunea dumnealui e mult mai pesimista decat realitatea care a fost in viitor. Cum ziceam... posibil conflict de interese. Asta e, ii e si lui foame. Tuturor ne e foame.

    1. un dragut fiind din fire, ii recomand d-lui Blanculescu sa marcheze masiv banul cu consultanta acordata pana prin aprilie/mai 2022... mai apoi .... trece de tot contextul. :)

      ... si din trim.3/2022 isi da drumul economia si incepe decolarea (nu uitati... romanii se pricep cel mai bine la consum si sa se simta bine! ... daca va uitati la raportul depozite/credite veti intelege unde bat... e spatiu de crestere ca la nebuni dupa aia... si daca ma uit si la plafonul pe imobiliare actualizat la 140 k euro... va las sa va dati seama singuri!)  

      Dom' Blanculescu ! Pentru precizarea termenilor temporali de mai sus sa-mi faceti cinste cu o saorma mare cu de toate! :)) ... va rog sa o trimiteti prin mail! :))) ca...si mie mi-e foame! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb