ÎNTR-UN LITIGIU LEGAT DE DIVIDENDE Curtea de arbitraj din Paris a decis că E.ON va plăti statului român 4 milioane lei

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 februarie 2017

Curtea de arbitraj din Paris a decis că E.ON va plăti statului român 4 milioane lei

International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris) a admis în parte cererea reconvenţională formulată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) împotriva E.ON România S.R.L. (E.ON), aceasta din urmă fiind obligată la plata sumei de 4.070.948 lei, plus dobândă, către SAPE, drept compensaţie pentru încălcarea drepturilor acţionarului minoritar privind distribuirea de dividende, conform unui comunicat transmis de SCA Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP).

Conform comunicatului, disputa născută din şi în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, acţiunea formulată pe cale principală de către E.ON, având drept obiect lămurirea efectelor derivate din exercitarea opţiunii de vânzare (Opţiunea Call) de către E.ON şi, pe de altă parte, cererea reconvenţională prin care SAPE a solicitat angajarea răspunderii contractuale a acţionarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acţionar, deşi rezultatele financiare ale societăţii privatizate permiteau acest lucru.

Cosmin Vasile, Zamfirescu Racoţi & Partners, a declarat: "Cred că nu greşesc afirmând că problema refuzului acţionarului majoritar de a dispune distribuirea de dividende în detrimentul acţionarului minoritar reprezintă problema eternă şi cel mai des întâlnită în materie de drept societar. Împrejurarea că, în speţa în discuţie, această chestiune s-a născut în cadrul unui contract de privatizare şi în domeniul energetic nu face decât să ridice probleme suplimentare de drept şi de fapt. Soluţia dată de un arbitru străin reprezintă răspunsul principial corect şi, pe de altă parte, un semnal puternic pentru instanţele române confruntate în mii de cazuri cu aceeaşi problemă de drept".

Şi compania Enel, care deţine în România trei dintre opt distribuţii regionale de energie electrică, trebuie să plătească statului 401 milioane de euro, potrivit unei decizii recente a Curţii de Arbitraj de la Paris. Compania ENEL are dreptul o lună de zile ca să facă recurs, dar acesta nu poate fi pe fond, ci doar pe viciu de procedură.

Potrivit unor surse din piaţa de energie, este vorba de un dosar înregistrat acum câţiva ani la ICC Paris, în care SAPE voia să oblige Enel Investment Holding BV şi Enel SpA, în solidar, la plata preţului aferent Acţiunilor Opţiunii de Vânzare (Put Option Clause), în sumă totală de 521.583.574,40 euro, şi, pentru întreaga perioadă cuprinsă între data de 24 decembrie 2012 şi data achitării efective, plata dobânzii contractuale, la nivelul prevăzut în contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, respectiv dobânda EURIBOR plus o marjă de 3% (prin raportare atât la preţul aferent Acţiunilor Opţiunii de Vânzare, cât şi la dividendele aferente cotei de participare a Reclamantului la profitul Enel Distribuţie şi Enel Energie).

În 2014, compania Enel s-a oferit să dea statului român, în această speţă, 250 de milioane de euro, în baza unui studiu HSBC, bani pe care, însă statul i-a refuzat, preferând să meargă la arbitrajul internaţional.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb