ÎNTR-UN SINGUR AN RAAPPS a făcut cadou Elenei Udrea 2,35 miliarde lei

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 17 ianuarie 2007

Cristian David, ministrul delegat pentru Control, acuză, în raportul Autorităţii, implicarea Elenei Udrea în afaceri cu fosta şi actuala putere.

Cristian David, ministrul delegat pentru Control, acuză, în raportul Autorităţii, implicarea Elenei Udrea în afaceri cu fosta şi actuala putere.

Cozmin Guşă, membru PSD pe vremea "sponsorizărilor" pe care le-a primit Udrea de la guvernarea social-democrată, s-a întâlnit în preziua publicării raportului, cu Cristian David, ministrul delegat pentru Control

Din cele 23 de con­tracte de asis­tenţă juridică încheiate între 2001 şi 2006 de Regia Autonomă a Autorităţii Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS) cu cabinete individuale de avocatură, 12 au fost încheiate cu cabinetul Elenei Udrea, iar onorariul plătit de stat către fostul consilier prezidenţial a fost de 2,35 miliarde lei dintr-un total de 5,31 miliarde lei cât a plătit statul pentru toate aceste procese.

RAAPPS nu a avut câştig de cauză decât într-un singur proces în care a fost reprezentat de Elena Udrea, deşi statul a onorat plata către aceasta.

Vinovaţi pentru această situaţie sunt, în opinia lui Cris­tian David, directorii RAAPPS din perioada 2003- 2004 când s-au încheiat contractele cu Elena Udrea, aceştia fiind Eugen Bejinariu, Mihai Stănculescu şi Cristian Vlaicu.

Potrivit raportului întocmit de Autoritatea de Control a Guvernului, RAAPPS nu are o procedură prin care să contracteze aceste servicii, iar prin acest lucru a încălcat libera concurenţă, transparenţa şi utilizarea eficientă a fondurilor publice. Mai mult, onorariile au fost acceptate arbitrar de RAAPPS, iar în unele cazuri, onorariile au avut un cuantum disproporţionat în raport cu complexitatea cauzelor şi au fost achitate deşi în arhiva RAAPPS nu sunt acte doveditoare care să arate că aceste servicii chiar au fost prestate.

"Regia are 21 de jurişti angajaţi, ceea ce înseamnă că nu exista niciun temei pentru contractarea cabinetelor de avocatură", a spus Cristian David, amintind că "au existat cazuri în care Regia a angajat cheltuieli de judecată de 20 de milioane de lei pe lună pe o cauză privind chiria de 4 milioane de lei pe lună pe un imobil şi, pe deasupra, a pierdut şi procesul".

Motivele pentru care Elena Udrea a fost favorizată în atribuirea acestor contracte de asistenţă juridică sunt de natură politică, potrivit ministrului delegat pentru control. "Constatăm că Udrea nu a fost un campion al luptei împotriva corupţiei, ci unul din principalii beneficiari ai clientelei politice din jurul PSD între 2003 şi 2004", a spus reprezentantul Autorităţii de Control.

Există şi situaţii paradoxale prezentate de Raport, prin care au fost încheiate contracte de asistenţă juridică cu cabinete de avocatură în cauze a căror judecare era suspendată, iar suspendarea subzistă şi în prezent (este vorba de un contract din octombrie 2004 încheiat cu cabinetul Elenei Udrea contra unui onorariu de 250 milioane lei vechi). Apoi, există cazuri în care Elena Udrea lua onorariul, iar reprezentarea Regiei era făcută de juriştii instituţiei (în iulie 2004).

Pentru recuperarea banilor RAAPPS, Autoritatea de Control a Guvernului admite că poate chema şi în instanţă Regia, dar că acest caz nu face obiectul sesizării Parchetului General deoarece, dincolo de ineficienţa cheltuirii banilor, contractele respectă condiţiile legale.

Cristian David a mai spus că va verifica şi contractele de asistenţă juridică încheiate şi de alte instituţii ale statului, cum ar fi AVAS. În lucru la Autoritatea de Control se mai află şi un raport privind înstrăinarea de către RAAPPS a unor active comerciale şi imobiliare, aşa cum a spus Cristian David.

Întâlnirea misterioasă Guşă-David este persiflată de Udrea

Cu o seară înaintea prezentării Raportului Autorităţii de Control a Guvernului, Cozmin Guşă, liderul PIN a fost văzut într-un club de pe strada Buzeşti la aceeaşi masă cu Cristian David. Cei doi discutau aprins, iar Cozmin Guşă nota ceva de zor. "Eu sunt mereu cu un stilou în mână pentru a nota ceva", ne-a declarat Cozmin Guşă, recunoscând că s-a întâlnit cu ministrul delegat pentru Control. Domnia sa a negat însă că ar fi vorbit despre Elena Udrea, afirmând că "am vorbit despre congresul lor (n.n. congresul PNL)".

Cozmin Guşă a negat, de asemenea, că Elena Udrea a primit contractele cu RAAPPS pe timpul când era secretar general al PSD şi a spus că acestea au fost încheiate când Şerban Mihăilescu era secretarul partidului social-democrat.

Preşedintele PIN declarase cu ceva timp în urmă că Elena Udrea i-a fost consilier juridic pe vremea când el făcea parte din conducerea PSD.

Pe de altă parte, Elena Udrea, membru PD, ne-a spus: "Nu mă miră întâlnirea dintre cei doi, mai ales că Guşă a trădat mereu pe cei lângă care a fost la un moment dat". Domnia sa crede că "bătălia asta este totuşi prea mare pentru Guşă pentru că el se ocupă doar cu luptele mici", făcând referire la posibila implicare a lui Guşă în acest raport.

Elena Udrea ne-a mai spus că "toate contractele încheiate sunt absolut legale, iar acest control a fost comandat politic de grupul de interese din jurul lui Tăriceanu în care se află şi Cristian David".

Radu Stroe, ministru în Secratariatul General al Guvernului, a dispus suspendarea tuturor procedurilor care se derulează în prezent în cazul contractului de asociere în participaţiune dintre RAAPPS şi "Dacia Companie de Investiţii" SRL pentru complexul Ferma Vlăsiei. De asemenea, a fost suspendată şi procedura privind complexul rezidenţial din Bulevardul Expoziţiei.

După articolele apărute în presă şi la solicitarea Premierului, Radu Stroe a decis să anuleze perfectarea acestor contracte asupra cărora planau suspiciuni cum că în spatele lor s-ar afla de fapt omul de afaceri Răzvan Petrovici.

Tăriceanu cere verificări la RAAPPS şi suspendarea temporară a directorului Regiei

Premierul Tăriceanu a cerut, ieri, verificarea legalităţii procedurilor derulate de RAAPPS pentru încheierea contractelor de asociere în participaţiune, denunţate de Elena Udrea săptămâna trecută, dar şi suspendarea directorului Regiei, Adrian Dumitru, pe durata verificărilor. Potrivit unui comunicat remis de Guvern, Tăriceanu a dat dispoziţie Autorităţii de Control a Guvernului (ACG) să investigheze legalitatea procedurilor derulate de RAAPPS pentru încheierea contractelor de asociere în participaţiune pentru Complexul Agrozootehnic Vlăsia şi pentru realizarea unui Complex rezidenţial în B-dul Expoziţiei. Premierul a cerut ca în termen de două săptămâni să-i fie prezentat un raport care să cuprindă concluziile controlului. De asemenea, Tăriceanu a dat dispoziţie şefului Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, care are în subordine RAAPPS, ca pe durata desfăşurării controlului să-l suspende din funcţie pe directorul RAAPPS, Adrian Dumitru "pentru a nu exista nici o suspiciune că ar vicia derularea controlului Autorităţii de Control a Guvernului".

"Şeful Executivului a atras atenţia că RAAPPS, ca orice altă instituţie publică, trebuie să încheie contracte prin organizarea de licitaţii publice şi corecte, în conformitate cu legea", se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb