Întrebări, scenarii, procente şi alegeri

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 1 noiembrie 2019

Cornel Codiţă

AMR 10! Alegeri! Cum, care alegeri? Cele pentru fotoliul, coroniţa de laur şi huzurul pe bani publici asigurate de funcţia "Preşedinte al României". Vine la pachet cu o groază de morgă, avantaje personale, ceva putere în spaţiul instituţiilor guvernării, mai degrabă laterală, ca să nu zic ocultă, şi prea puţine... spre deloc... treabă şi răspunderi instituţionale. Cum şi ce a arătat aşa numita "campanie electorală" ne-am lămurit, cu brio. Nimic, tăiat în patru! Singurul moment "palpitant" a fost întocmirea listei finale de candidaţi! Mai precis, aterizarea forţată în această postură a doamnei Dăncilă şi, în ciuda ridicolului, promovarea scenariului ucrainean, "Făt frumos din Lacrimă, artistul din popor" (David!) care ar urma, conform tradiţiei biblice, să îl răpună pe "Omul sistemului" (Goliat). În rest, nimic, nimic... nimic... ici şi colo cîteva "adunări populare" pe care echipele de campanie Iohannis şi Dăncilă le-au regizat în diferite locuri, să aibă ce arăta pe sticlă şi comenta pe larg la "ştirile pe rupte" fabricile de măcinat vorbe fără conţinut numite, nu se ştie de ce, televiziuni. Dezbateri de idei... haida... de! Confruntări mediatice... haidaaaa! Proiecte şi soluţii..."las-o nene jos că măcăne"! Campania a fost înlocuită printr-o maree de vorbărie la care au fost constrînşi ţuţării puşi să comenteze ceea ce nu s-a întîmplat şi nici nu avea cum, ori de ce să se întîmple! Plecat din poll position cu vreo doi ani înainte, candidatul Iohannis nu are nevoie nici de proiect, nici de dezbateri, nici de promovări mediatice suplimentare. Tot ceea ce are de făcut este să îşi ia poziţia sa tipică de statuie ecvestră fără cal, ţeapăn şi fără urmă de simţire. "Lumea" este deja gata pregătită, dornică să îl confunde cu figura de care întregul nostru inconştient colectiv este impregnat, aceea de "Nemuritor Părinte al Naţiunii". Doamna Dăncilă, candidatul PSD, este în mod vădit, figura de sacrificiu. PSD fără candidat, nu se putea, iar un candidat de împrumut prea ar fi sunat a declaraţie de faliment politic pe propria răspundere. Rău cu rău, dar mai rău fără rău, zice o înţeleaptă vorbă românească! Şi, uite-aşa, se văzu doamna Dăncilă nu doar Prim-Ministru, ci şi candidat la scaunul prezidenţial. O femeie luptătoare, bărbată, care se află în fustă doar printr-un nefericit concurs de neprielnice împrejurări, şi nu se sfieşte să o spună public, cu mîndrie.

Scenariile pentru alegerile din 10 noiembrie se împart în două clase: cu, res­pectiv, fără Dăncilă în turul doi. Interesant de evaluat ar fi procentele în favoarea fiecărei categorii. Scenariul cu Dăncilă în turul II are peste 50% şanse, dar cu o singură condiţie: prezenţa la vot să fie măcar în jurul lui 40%. Adică, suficient de mare, astfel încît voturile subţirele ale Doamnei Dăncilă să sară procentual, măcar cu puţin, peste cele ale pretendenţilor din eşalonul secund. Finalul scenariului în turul doi este citit, din poziţia sa mimică pe cal, Iohannis va saluta mulţimile venite să-i aclame victoria zdrobitoare. Singurul lucru care ameninţă scenariul acesta este o rată ridicată de absenteism, mai ales în rîndurile votanţilor tradiţionali, PSD. De ce ar lipsi ei de la vot? Din lehamite, dar nu e cazul. Cel mai probabil, pentru că doamna Dăncilă este candidatul unei grupări din PSD şi nu a PSD-ului luat în totalitate, iar capacitatea de mobilizare electorală a acestui grup nu a fost niciodată testată şi nici nu există motive prea multe să credem că ar fi măcar cît a lui Dragnea. Nu puţini dintre votanţii tradiţionali ai PSD ar putea alege să stea acasă. Candidatul grupului care a capturat conducerea partidului, Doamna Dăncilă, nu este neapărat şi candidatul lor! Pe acest calapod, am putea ajunge la scenariul alternativ, fără Dăncilă în turul II. Dar, cu cine, atunci? Cu Barna, cu Diaconu sau cu Paleologu? Procentele din sondaje par să acrediteze această ordine de "probabilităţi". În oricare dintre variante, rezultatul final depinde, în cea mai mare măsură, de o singură variabilă: ce vor face votanţii tradiţionali ai PSD. Atît cei care au venit la vot în primul tur cît, mai ales, cei care nu au venit! Acest bazin electoral poate înclina balanţa în favoarea lui "David" pe modelul votului de penalitate, împotriva lui Iohannis. Mobilizarea în masă a acestui vot este însă departe de a fi asigurată, ori măcar foarte probabilă. Las la o parte acţiunile subterane menite să menţină fărîmiţarea potenţialului de vot anti-Iohannis, în turul II, dar şi fără ele, actualul Preşedinte ar putea uşor să cîştige următorul mandat pe absenteis­mul de descumpănire şi dezamăgire, stări de care o bună parte a electoratului critic al PSD este deja bîntuit.

Prin urmare, întrebarea cheie a acestor alegeri este: cîţi absenţi de la vot va avea PSD-ul?

Opinia Cititorului ( 7 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Nu cred ca aceasta este intrebarea cheie, nici macar nu cred in vocatia doamnei Dancila pentru turul 2. Romanului ii place sa-si aleaga presedintele, prezenta la vot la prezidentiale fiind net mai mare decat la celelalte alegeri.

    Cred ca votantul PSD-ist stie ca este singur in cabina de vot, ii place sa voteze la prezidentiale si stie ca votul este liber.

    Cred in capacitatea lui Diaconu de a trece sticla, de a atrage o parte din electoratul PSD pe langa cei din ALDE si Pro Romania. Cred in... 

    1. Nu e important ce crezi tu. Posibilitatile sunt deschise! Electoratul va decide! Intrebarea editorialului este pertinenta! Istoria ne-a aratat ca David L-a invins pe Goliat! Conteaza ce ai in inima, nu cum arati!

      Sa iri iubesti poporul ca pe tine insuti! Sa ai incredere in bunul Dumnezeu si in orice proiect pozitiv pentru tara te transforma in David sau in Fat-Frumos din popor.

      Făt-Frumos ( Diaconu) înaintează până ajunge la palatul rivalului. Acesta refuză să se lupte cu el, îndemnându-l să lege o frăție de cruce. Apoi, îi împărtășește lui Făt Frumos temerile sale. În schimbul menținerii păcii pe tărâmul său, împăratul se învoise să-i cedeze Mamei-Pădurilor, din când în...

      Frumusetea exterioara o reflecta pe cea interioara...Cine are inima, e si patriot! Caut un patriot cu lumanarea, printre candidatii la presedintie!

    om trai si om vedea sau mai bine zis o sa vada ei cind se dau cu capul de pereti la pierderea masiva....nu cred ca vor merge multi la vot drept pentru care ma duc la o bere sa urmaresc bataia finala in piata victoriei :)

    pe (...) asta de Dancila! Ca asta-i, Dancila este (...). Ca-i asa o dovedeste si indemnul facut parlamenarilor PSD sa lipseasca de la sedinta de investitura de miine, ca sa nu asigure cvorum, cica. Dar ea nu-si da seama ca acest lucru nu depinde de chiulul pesedeilor. Daca Orban isi va asigura votul pentru investitura, este normal ca va avea si cvorum.

    A aparut un partid nou, USR. Acest partid trebuie votat. Dade, dade politicieni noi vor reusi sa dea o directie corespunzatoare scumpei tari.... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb