Coşmarul sistemului de învăţământ, bacalaureatul, debutează săptămâna viitoare cu prima probă orală a sesiunii speciale, la care sunt înscrişi elevii participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale. Chiar dacă teoretic în acest caz nu ar trebui să fie foarte mari probleme, având în vedere numărul mic al celor aflaţi în această situaţie, dar şi faptul că mulţi dintre ei sunt elevi excepţionali la anumite materii, statistica recentă nu este una încurajatoare: la sesiunea specială din anul 2012, promovabilitatea a fost de 34 %. De alt-fel, bacalaureatul s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru întrea-ga societate, în ultimii 4 ani, câteva sute de mii de absolvenţi de liceu au trecut direct de pe băncile şcolii la cozile de la ghişeele unde se depun dosarele de şomaj. Practic, după 4 ani de liceu şi fără nicio diplomă, aceşti tineri nu sunt pregătiţi pentru nicio meserie, acest lucru micşorându-le dramatic şansele de a se putea încadra în câmpul muncii. În acest an vor termina învăţământul liceal aproximativ 160.000 de elevi, la bacalaureat urmând să se mai prezinte cel puţin alţi 10.000 de absolvenţi din anii anteriori. Examenul de bacalaureat de anul trecut s-a soldat cu un nou dezas-tru în ceea ce priveşte numărul elevilor care au reuşit să promoveze. La nivel naţional, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 43% în prima sesiune, iar în 2011, 45 % din elevi au promovat. Dacă nu se întâmplă o minune şi vom avea aceleaşi cifre ale promovabilităţii ca anul trecut, vom observa cum părinţii se vor arăta intrigaţi, profesorii vor ridica din umeri motivând că nu pot lupta cu dezinteresul tinerei generaţii, opoziţia va acuza puterea că a distrus sis-temul de învăţământ, iar şefii din minis-ter vor promite o nouă reformă.
Simulări ale examenelor naţionale pentru elevii claselor terminale din toate unităţile de învăţământ gimnazial şi liceal au avut loc în ultimele două luni, iar rezultatele obţinute sunt departe de a fi încurajatoare. Spre exemplu, la nivelul Capitalei, aproximativ 55% dintre elevi au picat la simularea la matematică, mai bine stând lucrurile la Limba Româ-nă unde rata de promovabilitate a fost de 65%. S-a tot discutat de eliminarea din sălile de examen a "stresantelor camere de luat vederi", dar evident că o astfel de măsură nu ar face decât să încurajeze frauda. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a postat de altfel pe o reţea de socializare un mesaj în care vorbeşte despre introducerea simulărilor încă din clasa a XI-a: "Având în vedere experienţa simulărilor pentru Bacalaureat din acest an, dar şi rezultatele nesatisfăcătoare înregistrate la examenul propriu-zis din anii trecuţi, voi propune ca, din 2014, simulările să fie introduse şi la clasa a XI-a. În acest sens, voi lansa foarte curând în dezbatere publică următoarele două noutăţi: 1. Simulările vor avea loc atât la clasa a XII-a, în luna martie, cât şi la clasa a XI-a, în luna mai. Practic, elevii care vor susţine examenul de Bacalaureat în 2015 vor trece prin două etape de simulări. În acest fel, se pot lua din timp măsuri pentru corectarea deficienţelor. În plus, elevii se vor obişnui cu rigorile examenului şi se vor mobiliza ceva mai devreme. 2. Simulările vor fi organizate după un model centralizat, exact în aceleaşi condiţii în care se dau şi examenele. Astfel, putem avea o analiză mai bună a datelor, elevii vor fi 100% într-o situaţie de examen, iar evaluarea va fi unitară, la nivel naţional, nu fragmentată pe fiecare judeţ". Propunerea nu este văzută cu ochi buni de elevi, care consideră că înmulţirea simulărilor nu va creşte calitatea procesului de învăţământ.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat din 2013, prima sesiune are loc în perioada iunie - iulie, candidaţii putând să se înscrie în perioada 27-31 mai. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 31 mai 2013. Examenul de bacalaureat din 2013 începe în 10 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 12-14 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvis-tice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 17-21 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) şi în 25-28 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 1 iulie la Limba şi literatura română (proba E a) şi în 2 iulie - la Limba şi literatura maternă (proba E b). Testarea va continua în 3 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) şi în 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d). A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 15 până în 19 iulie. Chestiunea bacalaureatului devine tot mai gravă de la un an la altul, afectând dramatic mai multe sectoare de activitate de pe piaţa muncii.