Invazia chineză în construcţii este inevitabilă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 23 iulie 2007

Invazia chineză în construcţii este inevitabilă

Criza de muncitori din construcţii a trecut, în acest an, de la faza calitativă la cea cantitativă. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Româ­ne a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), ne-a explicat: "În ultimii ani, sectorul construcţiilor a dus lipsa muncitorilor calificaţi, plecaţi să muncească în străinătate. Acum patronatul are semnale din piaţa construcţiilor că firmele trec deja printr-o criză cantitativă de muncitori, în condiţiile în care salariile din domeniu au crescut considerabil".

Domnia sa ne-a declarat că numărul mare de investiţii a acutizat lipsa de forţă de muncă şi că nu vom scăpa de importul de muncitori din alte ţări. Sunt deja companii de construcţii care vor să aducă muncitori din China şi Pakis­tan, pentru că altfel nu îşi pot onora contractele.

Patronii au înţeles că trebuie să ofere salarii atractive pentru a mai avea muncitori care să le execute lucrările. Numai că şi Italia, Spania şi alte ţări din vestul Europei trec printr-o criză similară şi fac o concurenţă serioasă constructorilor români în ceea ce priveşte nivelul salarial.

Preşedintele ARACO susţine că în Ardeal se plătesc, pentru muncitori necalificaţi, printre cele mai mari salarii din ţară. Acestea au ajuns deja, în prezent, la circa 800-900 de lei, iar cei calificaţi şi cu vechime au minim echivalentul în lei a 600 de euro.

Sudul ţării, care concentrea­ză cele mai multe investiţii, duce şi cea mai mare lipsă de muncitori, deşi salariile oferite sunt destul de atractive, mai ales pentru cei necalificaţi. Astfel că, în opinia lui Laurenţiu Plosceanu, piaţa construcţiilor trebuie să fie pregătită pentru importul de muncitori din China în special. Domnia sa ne-a precizat: "Marile firme din China au câştigat contracte importante în Polonia şi Ungaria şi şi-au adus proprii muncitori pentru execuţia lucrărilor. Pe termen scurt, constructorii români nu vor avea de ales decât să importe forţa de muncă pentru a face faţă la valul de lucrări.

Shanghai Construction Group şi-a deschis deja reprezentanţă în România şi vrea să atace piaţa noastră de antreprenoriat în construcţii. Cu siguranţă că îşi vor aduce propriii muncitori".

Domnul Plosceanu este încrezător că politica salarială din ce în ce mai atractivă a patronilor români va reuşi să-i atragă pe tineri. "Vor fi proiecte importante în toată Europa. Meseria de constructor este una pentru o viaţă şi va aduce câştiguri din ce în ce mai importante. ARACO a încheiat deja un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei pentru programe de instruire şi atragere a tinerilor către această meserie. De asemenea, sunt şi firme puternice din domeniul construcţiilor care au şcoli de meserii şi sunt dispuse să asigure pregătirea necesară pentru diverse specializări".

Conducerea ARACO ne-a semnalat şi un fenomen foarte interesant: în prima jumătate a anului, a crescut numărul de angajaţi din sectorul construcţiilor cu circa 40.000. Este un semn că forţa de muncă de pe piaţa neagră iese la suprafaţă şi că patronii sunt conştienţi că trebuie să ofere condiţii de lucru şi pachete salariale atractive pentru a-şi păstra angajaţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu se reglementeaza cum cere prezentul, sa se creeze scoli in care sa se invete pentru meseriile de care tara are mare nevoie. Unde sunt scolile profesionale si cele de meserii de altadata ? Cu ele s-ar rezolva foarte simplu criza de forta de munca in constructii si alte sectoare.Este ingrijorator ca unele meserii necesare sunt pe cale de disparitie. Asta este realitatea ! Presa scrisa poate se deschida ochii celor de la Putere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb