Ţara noastră reprezintă o prioritate pentru investitorii cehi, a declarat ieri Petr Vavra, reprezentantul Ministerului Industriei şi Comerţului din Republica Cehă, în cadrul forumului de afaceri româno-ceh care a avut loc la Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie în colaborare cu Ambasada Cehiei în România şi Confederaţia Industriei din Republica Cehă.
Nicoale Romulus Buzdun, subsecretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, a declarat că în ţara noastră exis-tă 279 de societăţi comerciale cu capital ceh, al cărui total se ridică la 8 milioane de euro.
Preşedintele ţării oaspete, Vaclav Kalus, care a participat la eveniment, şi-a exprimat convingerea că "intensificarea relaţiilor bilaterale şi interesele foar-te apropiate dintre ţara noas-tră şi Cehia vor contribui decisiv la evoluţia comună, pozitivă a celor două ţări în cadrul Uniunii Europene."
• S-a intensificat comerţul româno-ceh
Schimburile comerciale româ-no-cehe au înregistrat anul trecut, o creştere cu 21% şi s-au ridicat la 55 de miliarde de euro, a declarat Nicolae Romulus Buzdun, subsecretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului. Domnia sa a previzionat o tendinţă asemănătoare şi pentru 2006. Domnul Buzdun a precizat că 80% din comerţul exterior al României se derulează cu ţări din Europa, din care un procent de 60% sunt membre ale Uniunii Europene. Domnia sa consideră că deficitul comercial înregistrat în ţara noas-tră în ultimii ani se datorează, în cea mai mare parte, procesului de modernizare şi restructurare a sectorului industrial. Reprezentantul Ministerului Economiei şi Comerţului a mai declarat că, din 2001, Cehia reprezintă unul din principalii parteneri ai României, schimburile economice şi comerciale între cele două state fiind într-o continuă creştere. Astfel, la sfârşitul anului 2005, acestea erau de 4,4 ori mai mari decât în 2001. Anul acesta, schimburile comerciale dintre cele două state s-au ridicat la 490 de milioane de euro. România a exportat către Cehia bunuri în valoare de 120 de milioane de euro, iar importurile s-au ridicat la 360 de milioane de euro. Cehia importă din România maşini, aparatură, echipamente elecrice, metale comune şi articole din metal, vehicule, aeronave şi echi-pamente de transport. Ţara noas-tră importă, la rândul său, din Republica Cehă, vehicule, aeronave, echipamente elec-trice, metale comune, produse ale industriei chimice şi mase plastice.
• Cehia reprezintă o ţintă pentru exportatorii români
Cehia reprezintă o ţintă şi pentru producătorii români, interesaţi să-şi crească exporturile în ţările membre ale Uniunii Europene. Reprezentantul departamentului de exporturi al SC "Rulmentul" SA, Florentina Georgescu, ne-a declarat: "Din producţia curentă, cel mai mult exportăm către Germania, Spania şi Oman. Sperăm ca şi Cehia să devină unul din partenerii noştri cei mai importanţi." Doamna Georgescu ne-a mai declarat că "Rulmentul" are o tradiţie de peste 100 de ani în producţia de părţi pentru cazane industriale, recuperatoare, circuite de cazane şi cazane industriale şi energetice. Datorită calităţii produselor, toate centralele energetice din ţara noastră sunt realizate de către fabrica "Rulmentul", iar "China, Siria şi Turcia au toate cazane făcute de noi".
• Climatul investiţional din ţara noastră este competitiv
Florin Vasilache, secretar general al Agenţiei Române pentru Investiţii Străne, le-a prezentat oficialilor şi reprezentanţilor companiilor din Cehia climatul investiţional din ţara noastră. Numărul de locuitori (21,9 milioane) face ca România să fie a doua piaţă din Europa Centrală şi de Est şi a şaptea piaţă din Europa, iar creşterea produsului intern brut (8,3% în 2004 şi 4,1% în 2005), precum şi rata inflaţiei de 8,6%, estimată la numai 3% în 2008, fac din ţara noastră un mediu de afa-ceri atractiv pentru investitorii străini. Domnul Vasilache a prezentat, de asemenea, şi fluxurile de investiţii directe, care vor creşte de la 5.197 de miliarde de euro în 2005 la o cifră estimată de 6.200 de miliarde de euro până la sfârşitul anului. Cel mai mult s-a investit în industrie (51,9%) şi servicii (21,7%), sectoarele cel mai puţin favorizate fiind agricultura (0,9%) şi turismul (1,8%). Olanda se situează pe primul loc ca rată a investiţiilor, cu 2.288 de milioane de euro şi 2.191 de companii prezente în ţara noastră, fiind urmată de Austria, Germania şi Franţa. Domnia sa a subliniat şi importanţa potenţialului uman considerabil de care beneficiem, a numeroşilor abosolvenţi de studii universitare şi a ratei de creştere a specialiştilor din domeniul IT, cea mai mare din regiune. Un motiv pentru a investi în ţara noastră îl constituie, de asemenea, în opinia lui Florin Vasilache, salariul mediu brut scăzut şi faptul că România constituie o piaţă de consum cu potenţial ridicat. Secretarul general al ARIS a ţinut, de asemenea, să precizeze că politica fiscală din ţara noastră (cu un impozit de 16% pe profit) o situează pe locul 4 în Europa. În Cehia, impozitul pe profit este de 26%.
Cornel Boda, director general al "Cobra", firmă cehă producătoare de articole de feronerie, ne-a declarat că este interesat în crearea unei reţele de distribuţie în ţara noastră, în principal prin intermediul constructorilor. Firma domnului Boda exportă în ţările Europei Centrale şi de Est, Germania şi Aus-tria articolele pe care le produce în Cehia.
"Prague Club Magazine" este o revistă editată în limba engleză, distribuită gratuit şi care se adresează oamenilor politici şi elitei mediului de afaceri. Ace-laşi concept a generat şi "Bratis-lava Club Magazine", care a cunoscut un succes asemănător. Editorul publicaţiei, Benke Aikell, ne-a declarat că intenţionează să creeze şi un "Bucharest Club Magazine". Domnia sa consideră că mediul de afaceri care se dezvoltă în mod permanent, intensificarea relaţiilor de afaceri între români şi cehi şi lipsa, de pe piaţa româ-nească, a unei publicaţii să se adreseze în mod exclusiv elitei politice şi de afaceri, constituie motivele care l-au determinat să ia decizia să investească în ţara noastră.