Afacerile de familie din România sunt încă în curs de dezvoltare prin comparaţie cu afacerile de familie din alte state europene din punctul de vedere al gradului de profesionalizare, însă accesul la resurse educaţionale şi tehnologice poate conduce la o sporire a dezvoltării acestora, au declarat specialiştii în cadrul evenimentului "Modelul elveţian în afacerile de familie, inspiraţie pentru antreprenorii români", conform unui comunicat de presă al Camerei de Comerţ Elveţia-România (CCE-R).
"Afacerile de familie din România mai au nevoie de 15-20 de ani pentru o profesionalizare completă, pentru că avem o istorie de sub 35 de ani de capitalism, iar evoluţia unor afaceri de familie din România a fost, oricum, spectaculoasă în această perioadă. În Elveţia, cele mai mari afaceri de familie generează peste 235 de miliarde de dolari, aproape o treime din PIB-ul acestei ţări. Procesul de decizie mai scurt, orientarea spre inovaţie, reinvestirea profitului, planul de succesiune bine definit şi independenţa financiară faţă de bănci sunt câteva dintre caracteristicile afacerilor de familie mature, profesionalizate, din Elveţia, de la care antreprenorii români au ce învăţa", a explicat Dr. Adriana Cioca, Managing Director al Artemis România şi membru în board-ul Camerei de Comerţ Elveţia-România (CCE-R).
Potrivit sursei citate, Statele Unite ale Americii, Germania şi Franţa se află în clasamentul ţărilor din care provin afacerile de familie cu cele mai mari venituri în 2023, conform raportului Family Business Index realizat de firma de audit şi consultanţă EY şi University of St. Gallen. Cele mai mari afaceri de familie au avut o creştere a veniturilor mai mare decât creşterea economiei la nivel global, mai arată rezultatele aceluiaşi studiu. Elveţia se află pe locul 9 în topul statelor în funcţie de veniturile afacerilor de familie conform Family Business Index 2023, cu un număr de 15 afaceri de familie.
Conform acestui raport, trei sferturi (76%) dintre afacerile de familie au o istorie de peste 50 de ani.
"Există totuşi şi o serie de trăsături comune care pun piedici în dezvoltarea afacerilor de familie din Europa de Vest, de la care antreprenorii români pot învăţa. De exemplu, în cazul succesiunii în afaceri, unii moştenitori nu sunt suficient de bine pregătiţi în domeniile respective pentru a prelua frâiele afacerii familiei, în timp ce managerii aduşi din extern < nu rezistă > culturii organizaţionale creată de familie. De asemenea, în unele cazuri, există o reticenţă în a folosi cele mai noi tehnologii sau în folosirea digitalizării pentru eficientizarea afacerii", a mai explicat Dr. Adriana Cioca. Ea a mai precizat că generaţiile următoare de antreprenori care moştenesc afacerile de familie vor avea un rol esenţial în creşterea performanţelor acestor organizaţii, în deschiderea către pieţe externe, în planificarea strategică şi în digitalizarea accelerată a proceselor de business. Cu toate acestea, fără încrederea dată de părinţii-fondatori ai afacerilor, noile generaţii nu vor putea continua dezvoltarea afacerilor de familie şi profesionalizarea acestora, a mai punctat Dr. Adriana Cioca.
"Afacerile de familie sunt coloana vertebrală a economiei globale. Acestea reprezintă a treia putere economică globală a lumii, după SUA şi China şi concentrează aproximativ 75% din totalul angajaţilor la nivel mondial", a concluzionat Dr. Adriana Cioca.
La evenimentul "Modelul elveţian în afacerile de familie, inspiraţie pentru antreprenorii români" au mai participat, în calitate de speakeri, antreprenori, manageri şi avocaţi cu experienţă în domeniul afacerilor de familie.
În comunicatul organizatorului se mai menţionează că: "Marc Andre Cornu, proprietarul fabricii de panificaţie Cornu Boulangerie (filiala din Timiş a grupului elveţian Cornu), a vorbit în cadrul evenimentului despre provocările, dar şi despre reţeta succesului unei afaceri de familie aflată la cea de-a treia generaţie.
Daniel Hauri, preşedintele Elbet Holding AG, deţinătorul fabricii Insta Electric din Focşani cu activităţi de proiectarea, producţia şi distribuţia de echipamente electrice şi electrotehnice, a explicat modelul de transfer de know-how în management din Elveţia în România.
Dr. Michael Soormann, CEO al companiei de consultanţă în management Masco Management, care are o vastă experienţă în management în afaceri de familie, a vorbit despre timpul de reacţie în luarea deciziilor în cazul afacerilor de familie (cu cât investiţia este mai mare, cu atât procesul decizional durează mai mult), dar şi despre strategia de investiţii prin analiza amănunţită într-un timp relativ scurt (în funcţie de valoarea investiţiei şi de gradul de dependenţă de bănci al afacerilor de familie).
Florian Niţu, Managing Partner al casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, a expus, din perspectiva experienţei sale, principalele caracteristici şi riscuri ale afacerilor de familie din România şi din străinătate. De asemenea, Cristian Pocol, preşedinte al Asociaţiei RESPO DEEE (care are ca obiectiv să preia responsabilitatea legală a producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice) şi proprietarul Roch Holding, o afacere de familie elveţiană cu sediul la Geneva, a vorbit despre importanţa economiei circulare în contextul afacerilor de familie."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2023, 16:02)
Afaceri de familie sunt alea sa lucrezi 6 zile din 7 24/24
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2023, 21:01)
Afacere de familie????? Venituri proprii, fara imprumuturi bancare, fara comtracte din bugetul ministerului public ,fara a fii in masonerie si politica,..... arati mi unul.simgur in ROMANIA, S AU CREAT AFACERISTII DUPA DEC 1989 DIN PRIVATIZARE A TOT CE ERA A TUTIROR CELOR CARE AU ACHITAT DATORIA EXTERNA, DECI ELVETIENII DETIN O GRAMADA DE MILIARDE IN SETLLEMENTS BANK ,SUME CARE APARTIN ROMANILOR, CREANTELE NERECUPERATE . ROMANII SUNT TOTI O FAMILIE, DETINE AU O ECONOMIE MULTILATERAL.DEZVOLTATA PRECUM UN CEAS ZENITH ELVETIAN.AURUL SI O GRAMADA DE BREVETE DE INVENTIE, CARE AU DISPARUT TOATE. CU LOVITURA DE STAT DIN DEC 1989, SUNTEM SUB LEGEA MARTIALA DE 33 DE ANI. ASA CA, DATI VA DREACULUI VOI SI MAFIA DEEP.STATS AFACERILE VOASTRE DE FAMILIE ROTHSCHILD ROCKEFELLER KISSINGER DU PONT CAPETINA BUSH ETC BLACK ROCK VANGIARD, FORTUNE 500, COMITETUL CELOR 300 SI DAVOS.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2023, 09:51)
Afacerea de familie este lupta antreprenorului cu statul cu diverse ONG v ezi cr edidam cu dobânzile enorme la credite cu impozitele insuportabile pe salarii cu lipsa de perspectiva și siguranță Preferabil sa fim influențați dj șefi la orice etc sa cream și sa consumam emoții nu bunuri materiale pe care le importam