Investitorii elveţieni se plîng de ritmul rapid în care se schimbă legislaţia românească

Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 11 august 2005

Multe dintre companiile elveţiene, care colaborează cu agenţiile de stat din România, se plîng de ritmul rapid în care se schimbă legislaţia românească, precum şi de birocraţie, apreciază consilierul comercial al Ambasadei Elveţiene, Dominique Petter. "Legislaţia românească este foarte dinamică, totul se schimbă foarte rapid, lucru care ar putea reprezenta o problemă pentru investitorii elveţieni, în special pentru cei din domeniul farmaceutic", a declarat, citat de Rompres, Dominique Petter.

Potrivit statisticilor româneşti, la sfîrşitul anului 2004, în Romînia erau înregistrate peste 1.300 societăţi mixte româno-elveţiene, cu un capital total investit de peste 290 milioane dolari, pe locul 11 în ierarhia investiţiilor directe (3 procente totalul capitalului direct investit). Principalele domenii pe care acestea s-au axat sunt cel energetic, turism, industria farmaceutică, industria alimentară, industria sticlei, turism sau industria chimică. "România are potenţial foarte mare, s-au înregistrat multe lucruri pozitive în ultimii ani, iar potenţialul continuă să rămînă promiţător şi în următorii ani", a adăugat Dominique Petter. Aceasta a explicat că ceea ce este încurajator este faptul că România a avut creştere economică constantă în ultimii patru-cinci ani, precum şi ratele şomajului relativ mici. "Se pot face afaceri bune aici, însă oamenii trebuie să ştie că este un mediu dificil şi că trebuie să aibă răbdare", a menţionat Petter. Totodată, Dominique Petter a precizat faptul că investitorii sunt influenţaţi şi de evoluţiile politice din România.

Schimburile comerciale româno - elveţiene vor creşte cu circa 30%, în 2005

Schimburile comerciale româno-elveţiene vor creşte cu circa 30%, în 2005, după ce în primele cinci- şase luni ale anului acestea au fost de circa 241,96 milioane euro (377,37 milioane franci elveţieni), a declarat Dominique Petter. "Acest ritm de creştere va continua deoarece ţara promite mult, anul acesta fiind în general mai mare decît în Bulgaria", a afirmat Dominique Petter. Exporturile româneşti spre Elveţia au atins, în perioada ianuarie-iunie 2005, valoarea de 59,79 milioane euro (93,26 milioane franci elveţieni), în creştere cu 36,5%, faţă de perioada similară din 2004. Importurile româneşti din Elveţia au fost de 182,5 milioane euro (284,11 milioane franci elveţieni), în aceaşi perioadă, cu 27,2 la sută mai mari faţă de perioada similară 2004. "Aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 sau 2008 va determina schimbări majore în modul de percepţie al ţării de către ţările membre ale Uniunii Europene, acestea considerînd în prezent România ca pe ţară mai stabilă şi mai predictibilă", a adăugat Dominique Petter.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb