Învingătorii din 2024

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 27 decembrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Pentru prognoza pe care o fac şi pe care mi-o asum în integralitate, îmi iau în acelaşi timp şi răspunderea. Cu conştiinţa faptului că, până în prezent, toate prognozele mele anuale au fost exacte. Arhiva stă mărturie. De această dată, voi anunţa rezultate surprinzătoare. Sub acest aspect, 2024 va reprezenta o piatră de hotar.

Sunt silit să iau în calcul, ca de fiecare dată, prezenţa la vot. În funcţie de prezenţă, rezultatele pot fi în mod sensibil diferite. În consecinţă, raţionamentele pe care le fac, pornind de la realitatea societăţii în care trăim, vor fi diferite, dacă prezenţa la urne va fi de sub 30% sau dacă prezenţa la urne va fi de peste 40%. Marja de la mijloc, plasată între 30% şi 40% reprezintă o gheaţă mult prea subţire, pe care nu mă încumet să patinez.

La sub 30%, există posibilitatea, aşa cum a existat de fiecare dată, ca voturile să fie puternic manipulate de propaganda produsă de factorul intern şi extern. Sau chiar falsificate. În consecinţă, îmi voi baza prognoza pornind de la o prezenţă slabă la vot pe ceea ce ne-a mai fost dat să trăim şi în alte runde electorale. La sub 30%, PSD câştigă toate rundele de alegeri, probabil cu excepţia europarlamentarelor. Iar pe locul doi se va plasa AUR. Cele două partide au anunţat că nu fac la nivel naţional alianţe preelectorale şi postelectorale. Ca urmare, cea mai mare şansă de a forma viitorul Guvern căutându-şi aliaţi va avea PSD. Nu este exclus în acest fel să asistăm la un nou tandem PSD-PNL, la care însă, în mod obligatoriu, vor trebui adăugate, pentru a obţine o majoritare cât de cât funcţională, alte formaţiuni politice. Începând cu UDMR.

Alegerile europarlamentare, chiar şi la acest procent scăzut de sub 30%, vor fi câştigate de AUR. În această zonă, AUR va face parte din aceeaşi familie politică ca şi UDMR. Ceea ce face posibilă o apropiere şi în planul politicii interne a celor două partide.

Alegerile locale vor fi câştigate de PSD, iar pe locul doi se va afla probabil PNL. Până la alegeri, AUR nu are capacitatea de a-şi crea o reţea suficient de puternică de activişti locali. Astfel încât nu se va putea baza decât pur şi simplu pe votul pozitiv sau negativ al cetăţenilor.

Situaţia se schimbă sub multe aspecte dacă la urne se vor prezenta peste 40% din alegători. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât şansele AUR de a câştiga sunt mai mari. Cu cât se prezintă mai mulţi alegători la urne, cu atât un procent mai semnificativ dintre aceştia va fi tentat să sancţioneze partidele care şi-au exercitat puterea la guvernare fiind şi, în această situaţie, votul lor negativ va propulsa singurul partid politic dinamic şi bine plasat, care nu poate fi acuzat până una alta nici de corupţie, nici de politici antinaţionale, clientelare sau ineficiente. În această eventualitate, viitorul guvern va fi format de către AUR, cu certitudine însă în parteneriat cu partide mai mici, care ar putea deveni eligibile. Pun sub semnul întrebării în acest scenariu intrarea UDMR la guvernare, întrucât dacă românii votează masiv, este posibil ca UDMR să nu mai atingă pragul de 5%. Disciplina electoratului UDMR ar fi contrabalansată de disciplina electoratului alcătuit din etnici români. La un procent de peste 40%, AUR va deţine o poziţie semnificativă în rândul europarlamentarilor suveranişti. Formând cu aceştia o coaliţie care ar putea schimba din temelii Uniunea Europeană. De asemenea, la un asemenea procent al prezenţei, nu este deloc exclus ca AUR, chiar fără a dispune în prezent de o reţea cât de cât semnificativă de primari şi consilieri locali, să câştige şi această formă de alegeri, beneficiind de votul masiv al cetăţenilor.

După cum se poate observa, m-am abţinut să fac vreo referire la alegerile prezidenţiale, care ne preocupă pe toţi în mare măsură. La o prezenţă scăzută la urne, rezultatul manipulărilor puse la cale de factorul intern şi de factorul extern ar putea fi năucitor. Transformarea Maiei Sandu într-un al doilea Alexandru Ioan Cuza. Prin alegerea ei ca viitor preşedinte al României Mari. Bizar este că, în ceea ce o priveşte pe Maia Sandu, acelaşi rezultat ar putea fi obţinut chiar şi în condiţiile unei prezenţe masive la vot, dacă şi numai dacă alegătorilor le va fi inoculată convingerea că unirea Basarabiei cu România este cel mai important proiect de ţară pentru perioada următoare. În următorul editorial, îmi voi permite să explic în amănunt acest scenariu.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Fiecare vede altceva .In functie de numarul de alegatori participanti in Alegeri UDMR sau alte partide mai mici intra sau nu intra in Parlament ceea ce schimba total finalul .Doua decizii majore pot modifica substantial in plus numarul cetatenilor care vin la vot .Sa ne imaginam o participare pe liste comune a PNL si PSD care ataca punctual pe segmentul alererilor Prezidentiale, la baioneta, noua Alianta formata din fosti parteneri la Motiune Kelemen , Barna ,Orban fost de PNL si exbasistul Tomac ?Dintr-o data intreaga strucura a cetatenilor romani, cei atit de doritori de nationalism ,vor intelege rapid pacaleala sau capcana in care ar fi trebuit sa cada .Pe de alta parte o lovitura naucitoare ne va arata cum acesta noua Alianta ,mai sus amintita, va dori si va incerca sa promoveze Enclava numita Tinut Secuiesc ce o data aratata public de catre PSD si PNL va distruge din radacina votul oferit lui Simion .In alta ordine de idei aparitia cumularii unor alegeri ce va aduce beneficii societatii , intrarea partiala in Schengen si oferta ce contine un termen clar pentru punerea in valoare a integrarii totale, totul alaturat mentinerii avantajelor materiale oferite cetatenilor defavorizati urmate de cresterea pensiilor si a salariilor in dubla partida , va elimina votul oferit pina acum Partidelor nationaliste de carton .Deosebit de important este numele candidatului la functia de Presedinte al Romaniei ce o data cu scoaterea din joc a lui Simion partial asociat cu Barba ,Kelemen si Orban , ca si aparitia unor noi acuze dovedite sau aparute urmare a anchetelor DNA ,vor muta votul catre cel (cea)dorit de societate .Doveziile oferite de catre forte de Inteligence din Ucraina si din SUA combinate cu anchetele DNA-Kovesi vor schimba si ele perceptia cetateanului .Maia Sandu ,daca leaga cele doua candidaturi pe model Cuza , cistiga usor alegerile din Romania si Rep .Moldova care intimplator sau nu sunt in acelasi spatiu temporal .Cetateanul roman nu poate vota Kelemen ,Barna ,Orban si Tomac practic votind Simion si Orban de budapesta in ultima instanta ca si beneficiar final .Practic romanii ar vota cu rusii prin interpusi .Daca doamna Kovesi candideza atunci poate cistiga chiar din primul tur alegerile cum si Geoana o poate face daca cere sprijinul PNL PSD.Curind lucrurile se vor limpezi .

    Daca prezenta va fi de peste 40% si va castiga aur alegerile, SRS va trebui sa invete lb.rusa! Sau o stie de pe acum?

    1. O stie sigur. ar vrfea sa o invatam si noi :))

    Analiza corecta . parerea mea , din ce aud la oameni , AUR va castiga peste tot daca securitatea , sts ,nu-si baga coada . daca Simion si staful lui vor reusi sa-si securizeze voturile ,nu exista alta varianta ,la gradul de saracie si legi anapoda pe placul strainilor

    1. Tomac ,recent aliat cu Barna ,Orban fost PNL si Kelemen ,ce inca au o sustinere reciproca cu fostul lor aliat la Motiune numit Simion ar trebui sa accepte si partialitatea intrarii Romaniei in Schengen spre binele cetateanului de rind si nu sa isi exprime indoiala ce pare cumva favorabila altora si nicidecum romanilor de rind .Ceacealmaua noii Aliante ce sustine cistigarea alegerilor Prezidentiale de catre Simion nu poate fi acceptata de noi romanii .Ar fi ca si cum ramanii ar vota cu Putin prin interpusi ce evident sunt prieteni cu Orban de budapesta asa cum ne-au aratat deja faptele in trecut . tu ai vota asta ?

      sunt care voteaza cu rusii da. sa speram ca nu-s multi. dar urss isti si putinisti avem in Romania. cunosc unul.

      Eu votez cu "rusii" la toate alegerile.de "americani" si "bruxeleji" sunt satul pana peste cap.ps: acuzatiile fara dovezi ca cei de la aur sunt "rusi" le cresc procentele electorale,nu le scad.

      nu te opreste nimeni sa votezi cu cine vrei si cu rusii daca vrei sa faci o vizita nefortata in siberia .

      nu te opreste nimeni sa votezi cu cine vrei si cu americanii daca vrei sa faci o vizita nefortata la Guantanamo .

      nu stii nici macar cum ca Guantanamo nu mai exista dar desigur stii ca siberia te asteapta cu bretele deschise si cu cartus pe teava .

      plimba ursul !

      ????

    Dacă cei de la AUR n-ar fi "cozi de topor" si ar avea o consecvență politica ar castiga cu 60% toate alegeile.

    invingatorii si barosanii sint bugetarii si specialii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb