Iohannis a promulgat legea pentru modificarea Codului Silvic

Marius Constantin
Companii #Mediu / 5 iunie 2015

Preşedintele României Klaus Iohannis a semnat astăzi un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului silvic (Legea numărul 46/2008), arată un comunicat de pe site-ul administraţiei prezidenţiale.

Klaus Iohannis a respins iniţial modificările Codului silvic şi a cerut reexaminarea acestora, pe motiv că limitează activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici.

Pe de altă parte, Camera Deputaţilor, for decizional pe acest subiect, a respins în luna mai cererea de reexaminarea a preşedintelui şi a votat modificările Codului silvic în forma lor iniţială.

La dezbateri, reprezentanţii liberalilor au propus retrimiterea la comisie a reexaminării Codului silvic, pe motive procedurale, pentru că nu au fost lăsaţi să depună amendamente în Comisiile juridică, de agricultură şi de mediu, conform regulamentului. Solicitarea PNL a fost respinsă, însă, vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a spus că regulamentul prevede, că dacă este votată în comisii respingerea cererii de reexaminare, aşa cum s-a întâmplat, nu se mai depun amendamente.

Deputaţii PNL au cerut adoptarea cererii de reexamniare a preşedintelui Iohannis la Codul silvic, iar UDMR şi PSD au susţinut legea în forma adoptată iniţial.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a spus, în dezbaterile generale, că forma în care este acum Codul silvic este "un atentat la siguranţa naţională", arătând că PNL nu o susţine, ci votează cererea de reexamniare a preşedintelui Iohannis la această lege. "Forma adoptată creează mari probleme sectorului silvic, nu susţinem forma din comisii", a spus Tinel Gheorghe.

Deputatul UDMR Attila Korodi a spus, însă, că acest Cod silvic oferă o protecţie majoră pădurilor şi rezolvă problemele legate de lipsa pazei pădurilor, de presiunea mare a monopolurilor din domeniu şi din partea exportatorilor să ducă buştenii în afara ţării.

Deputatul PSD Doina Pană, unul dintre iniţiatorii Codului silvic, a spus că pădurea nu este o marfă şi prevederile legate de limita de 30% impusă achiziţionării de masă lemnoasă este absolute benefică şi legală, în concordanţă cu Constituţia şi reglementările UE.

Ea a susţinut prevederea privind obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%, arătând că sunt peste 500.000 de hectare fără amenajament.

Deputaţii au adoptat din nou forma iniţială a Codului silvic.

Printre articolele prevăzute şi care au stârnit dispute sunt şi cele potrivit cărora un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.

Alte prevederi adoptate se referă la instituirea obligativităţii întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%.

Cererea de reexaminare a fost respinsă anterior şi de Senat.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, în 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Iohannis a precizat că motivul retrimiterii legii pentru modificarea şi completarea Codului silvic la Parlament se referă la faptul că "unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb