Iohannis a propus la Tallinn organizarea unui summit informal la Sibiu în 2019

A.I.
Politică / 30 septembrie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Progresele făcute de România în domeniul digitalizării au fost subliniate la Tallinn de preşedintele Klaus Ioahnnis, care a lansat invitaţia organizării unui Summit informal la Sibiu, în 2019, pe o temă care va fi stabilită ulterior.

Klaus Iohannis a afirmat, citat de Agerpres: "O temă importantă şi pentru noi este digitalizarea serviciilor publice, serviciilor oferite de administraţia centrală, de administraţiile locale, un domeniu, pe scurt, în care toată lumea doreşte să găsească metode de îmbunătăţire. Şi pot să spun că România este printre cei care au performanţe foarte bune. Am folosit oportunitatea acestui summit pentru a prelua o provocare lansată de preşedintele Junker în cadrul discursului domniei sale referitor la starea Uniunii şi am lansat, după o discuţie cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk, o invitaţie pentru 2019 în România, la Sibiu, pentru a organiza acolo un summit informal pe o temă, sigur, care rămâne să fie stabilită ulterior. Cred că este important că avem deja acum, în 2017, o perspectivă foarte clară pentru un summit pe care îl vom organiza noi în 2019 când avem preşedinţia Consiliului Uniunii".

Potrivit şefului statului, tema dezbătută la Summitul de la Tallinn - piaţa digitală unică - este extrem de importantă.

Preşedintele Iohannis a explicat: "Cred că e un lucru arhicunoscut că noi trăim într-o lume digitală, cetăţenii noştri, firmele noastre îşi doresc acces total la internet, la transferul de date, la comerţul electronic şi aşa mai departe. Toate acestea trebuie să funcţioneze mult mai bine. Am constatat împreună că încă nu putem să vorbim despre o piaţă digitală unică în Uniunea Europeană, că mai sunt multe piedici care trebuie înlăturate. Este nevoie de reglementări care pot fi efectiv aplicate în toată Uniunea, că este nevoie de reţele mult mai performante şi, în fine, este nevoie să protejăm pe utilizatori şi cetăţeni şi firme de pericolele care sunt inerente unui trafic de date deschis. Toate acestea au fost pe larg dezbătute în sesiunea de astăzi. România este deschisă acestor propuneri de trecere spre o piaţă digitală unică. România are o poziţie foarte interesantă în Uniunea Europeană, avem unele dintre cele mai rapide conexiuni de date din Uniune, dar pe de altă parte avem rata de conectare la internet cea mai mică din Uniune. Totuşi, România este o ţară unde acest domeniu devine din ce în ce mai relevant, avem foarte mulţi investitori care se folosesc efectiv de reţelele rapide pe care le avem şi vrem să păstrăm acest avantaj. Aşadar, multe teme importante pentru noi. Am prezentat aceste chestiuni în cadrul summitului informal, am atras atenţia asupra importanţei pe care trebuie să o dăm domeniului care se numeşte cyber security şi nu numai partea de securitate naţională şi militară, ci şi securitatea reţelelor civile".

El a atras atenţia că nu se poate ca statul să vină să dezvolte toate reţelele pe care apoi le folosesc şi cetăţenii şi firmele, fiind deci nevoie de un parteneriat şi de o corelare strânsă între stat, administraţii, firme private şi reţelişti.

Taxarea serviciilor de internet a fost una dintre temele de pe agenda reuniunii.

Şeful statului a precizat: "Nu e niciun secret că discuţia porneşte de la giganţii internetului, care oferă servicii peste tot în lume şi sunt economii care au impresia că pierd ceva prin asta. Sigur, este necesară găsirea unei metode adecvate, dar o metodă corectă de a taxa aceste servicii, fiindcă aici ne paşte un pericol pe noi în Europa - dacă am exagera această taxare, atunci nu cred că s-ar rezolva problema. Noi, Europa, suntem în competiţie acerbă cu SUA, cu Asia, cu Japonia şi aşa mai departe. Dacă taxarea ar fi prea mare, atunci pur şi simplu s-ar muta în altă parte şi nu s-ar câştiga mai nimic. Deci chestiunea taxării este complexă şi chestiunea taxării devine şi mai complexă fiindcă prin digitalizare inclusiv fiecare persoană devine persoană digitală şi se poate mişca oriunde, nu numai în Uniune, oriunde în lume. Şi atunci inclusiv impozitarea persoanelor fizice tinde să devină o problemă destul de complexă, care trebuie rezolvată tot în spaţiul digital. Deci se vede că metodele vechi, chiar metodele de administraţie vechi trebuie adaptate pentru a face faţă unei lumi digitale".

Klaus Iohannis a participat vineri la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale, care are loc la Tallinn, în Republica Estonia, şi a fost prezent joi seara la cina informală oferită şefilor de delegaţii de Juri Ratas, prim-ministrul estonian, şi de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Pe agenda discuţiilor Summitului de la Tallinn s-au aflat iniţiativele de inovare digitală care ar permite Uniunii Europene să facă faţă evoluţiilor tehnologice şi să devină un lider la nivel global în domeniul digital în următorii ani.

Reuniunea s-a concentrat pe două teme majore: "Viitorul guvernării şi securitatea", vizând rolul Uniunii Europene, al statelor membre în consolidarea încrederii în mediul de securitate în domeniul digital, şi "Viitorul economiei şi societăţii", referitor la nevoile viitoare ale UE în materie de infrastructură, piaţă şi forţă de muncă.

Cu prilejul reuniunii de la Tallinn, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat joi seara o întâlnire informală cu liderii UE. Cu această ocazie, membrii Consiliului European au avut un schimb de opinii cu privire la viitorul Uniunii şi au abordat şi alte subiecte importante de pe agenda europeană, precum migraţia, securitatea şi Brexit, a informat Administraţia Prezidenţială.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Noi sugeram un summit la Alexandria, orasul adversarului politic al klaunului! Pentru fair play!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb