IOHANNIS, DE ZIUA DEZROBIRII ROMILOR: "Vă îndemn să lucrăm împreună pentru o societate în care toţi cetăţenii se regăsesc prin contribuţia proprie în marile proiecte ale naţiunii"

S.B.
Miscellanea / 20 februarie 2021

"Vă îndemn să lucrăm împreună pentru o societate în care toţi cetăţenii se regăsesc prin contribuţia proprie în marile proiecte ale naţiunii"

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, că este extrem de important să eliminăm prejudecăţile şi discriminarea, mult prea frecvent întâlnite în accesul la educaţie al comunităţilor de romi şi că de aceea, îşi doreşte ca "România Educată" să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă, informează news.ro.

"Vă îndemn să lucrăm împreună pentru valorile solidarităţii şi ale respectului diversităţii, pentru o societate în care, indiferent de etnie şi cultivându-şi identitatea, toţi cetăţenii se regăsesc prin contribuţia lor proprie în marile proiecte ale naţiunii!", conchide preşedintele.

Prezentăm integral mesajul preşedintelui:

"Astăzi se împlinesc 165 de ani de când, aşa cum spunea textul Legiuirii pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti, poporul român se despărţea de "neomenia şi ruşinea de a ţine robi".

A fost unul dintre acele momente de o relevanţă cu totul aparte pentru cursul spre înnoirea şi occidentalizarea societăţii româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Precum Unirea Principatelor, petrecută la scurt timp, ori reformele care i-au urmat, dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului şi a valorilor societăţii de la acea vreme, pregătind ţara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană.

Dezrobirea de la 1856 a fost o mare provocare pentru societatea românească în ansamblul ei. Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci şi greu de vindecat. Legea care îi dezrobea nu a rezolvat decalajul enorm, în plan economic şi social, căruia romii îi erau victime, iar în deceniile care au urmat numeroase expresii ale discriminării, urii şi rasismului au marcat în mod tragic existenţa lor.

Depăşirea consecinţelor acestui trecut reprezintă o mare provocare. Într-o Europă socială, prin strategii şi proiecte, o Românie rezilientă trebuie să valorifice mai mult şi mai stăruitor identitatea, potenţialul, capacităţile şi energia cetăţenilor ei de etnie romă. Este extrem de important să eliminăm prejudecăţile şi discriminarea, mult prea frecvent întâlnite în accesul la educaţie al comunităţilor de romi. De aceea, îmi doresc ca "România Educată" să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă.

Ultimul an, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări şi de culpabilizare în masă. Comunităţi întregi, cum sunt cele ale romilor, ajung să fie vizate de astfel de atacuri. Aceste comportamente şi atitudini sunt inacceptabile într-o societate democratică!

Descurajarea şi sancţionarea cu celeritate a discursului incitator la ură, a manifestărilor rasiste, antisemite şi xenofobe stau în puterea tuturor cetăţenilor, dar sunt însă în responsabilitatea specială a celor care, prin natura activităţii lor, dau conţinut real drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti înscrise în Constituţie.

Pentru toate acestea, astăzi, la rememorarea importantului moment istoric de acum 165 de ani, vă îndemn să lucrăm împreună pentru valorile solidarităţii şi ale respectului diversităţii, pentru o societate în care, indiferent de etnie şi cultivându-şi identitatea, toţi cetăţenii se regăsesc prin contribuţia lor proprie în marile proiecte ale naţiunii!", potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Dati bani la biserici, mah banditilor..! Ati primit ordin de sus (Guvernu Mondial) sa le desfiintati sau ce?

    1. Eram sigur ca vei comenta primul la acest subiect.

      Ca intotdeauna, pe langa subiect! 

    uneori m-am gandit la problematica tiganilor

    vina , ca intotdeauna, e de ambele parti. 

    pe de o parte tiganii refuza scolarizarea si nu doresc / nu fac destule eforturi pentru incadrarea in societate 

    pe de alta parte discriminarea tiganilor e crunta si astfel nici absorbtia lor in societate e incetinita/oprita.  

    astfel obtinem o Romanie in falii sociale.  

    ceea ce nu e ok.  

    Nici o etnie si nici un om nu e pur bun sau pur rau. E un mix.  

    Uitandu-ma la partile excelente si bune ale tiganilor observ:  

    - o emotie inalta, o inima foarte calda (ceea ce sunt romanii pentru germani sau nordici ca si caldura a inimii si spontaneitate, asa sunt tiganii pentru romani).  

    - abilitati de marketing si PR absolut deosebite = nu de putine ori imi pun problema de genii in marketing, vanzari si PR stau ascunse printre tigani - daca ar fi adusi in mediul corporate... au oamenii astia resurse enorme in directia asta - au papagal, au vorba dulce care invaluie, e perfect!  

    - fetele si femeile tinere au o frumusete distincta a lor care au atras continuu atentia inca din cele mai vechi timpuri (sunt cunoscute atractiile intre boierii pamanteni si tiganusele calde alunecoase si jucause care li se strecurau noaptea in pat...sau erau aduse cu forta in patul boierului).  

    - dincolo de orice trebuie tinut minte un lucru (observat la toate formele de viata) : contactul cu un mediu neprielnic si continuu schimbator genereaza abilitati crescute de adaptare rapida si flexibila - e valabil de la virusi si germeni .....paaaana la oameni.  

    Si tiganii fiind oameni care au in cultura lor mobilitatea ...ganditi-va ce patrimoniu de flexibilitate si adaptare la conditii dure sta in ei!  

    Daca acest patrimoniu ar fi utilizat in business sau in politica = rezultatele cred ca ar fi uimitoare.  

    Dar contactul intre faliile Romaniei trebuie realizat printr-o incluziune mai mare a tiganilor dar si printr-o deschidere mai mare a tiganilor fata de scoala si munca.  

    Toti sa tina minte: nimeni nu se naste si nu e rau sau bun. Etnia sau culoarea pielii sunt irelevante.  

    Conteaza inima si mintea omului. 

    SI PESTE INIMA SI MINTE CONTEAZA CARACTERUL!

    Fiti oameni cu cei din jur si ei vor fi la randul lor oameni cu voi (valabil si pentru romani si pentru tigani...si pentru altii - lipoveni, maghiari, etc).  

    Bai Sasule bleg, ce se mai aude cu corupția ucide? Cu Romania educată? De toate nimicurile de care vb cu pompă..de creșterea datoriei externe, de mortii covid, de politica sa dăm cu stângul în dreptul..când ți le asumi, ficus preocupat de imagine și ski.

    1. bai anonimule bleg, ce se mai aude cu bunul simt? cu educatia ta profesionala? Cu toate promisiunile tale fata de tine nerespectate... cu faptul ca esti indatorat la casa sau pentru masina pana in gat, cu aia batrani care au mai murit in ultimii ani, cu faptul ca esti un ghiolban certaret care s-a pus in gura cu toti vecinii si toate rudele , certandu-te cu toti .... Cand ti le asumi, anonim ghiolban prost , preocupat doar de aruncat noroi ca sa te simti cu putin mai sus decat un presedinte de stat injurat de un anonim minuscul?

      tine minte ceva de la mine, anonim minuscul :  

       

      Tara e facuta de oamenii ei.  

      Daca ei sunt jeguri certarete (asa ca tine) si tara va fi jegoasa si dominata de stari emotionale rele.  

      Lucreaza la tine insuti ca sa faci tara faina!

      SPOR! 

      Romania educata este pusa in aplicare pas cu pas dar pe invers

      MARȘ potaie!!!

      Bai securistule prost și jegos, așa cum mănânci rahat o sa îți construiești o țară frumoasă doar in capul tău mânjit pe bot!

      Barbă văd că dinții ăia dați de Sima ca unui milog mănâncă mult rahat in fiecare zi. Asculta la mine: din păcate cu capul nu are cine sa te ajute, bai sclavule mizerabil și nenorocit.

      estimicsiprostsugeo

      gitane, ai descoperit tastatura inaintea sapunului ?

      I-auzi ce vise ai de impotent libidinos. Ce să-i mai faci daca e moarta ...

      Acum înțelegi urâtule de ce nu vrea să știe nevastă-ta de tine.

    Trolii rusi in actiune la opinia 3

    Mor de ciuda ca a scris Ban.Cher.Vali inaintea lor. Alta data tovarasi sa fiti mai atenti, ca seful vostru se supara 

    1. Potaie de ce nu-ți folosești pseudonimul aici? Îți e jenă?

      Ești doar un idiot util pt alții ca la 3.1. înapoi la unitate că te-ai deconspirat.

      Ești regele idioților. Scrii esee în secțiunea de comentarii și apoi te lauzi singur ce deștept ești.

      Ești o greșeală umană. Un rebut genetic, nimic mai mult.

      Vezi că te acuză unii că ți-a dat Sima dinți ca unui milog. Așa o fi majestate regală?

      Milogule ce pervers te-ai făcut :) hotul care striga hoții. Să trăiți fara dinți că tot te-ai obișnuit să trăiești și fără celelalte, bai sclavete.

      Ehee. Știe 3.5 ce știe :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb