IOHANNIS L-A ACCEPTAT PE SORIN GRINDEANU PENTRU POSTUL DE PRIM-MINISTRU Dragnea: "Cu sau fără SMS, avem premier"

Andrei Stan
Politică / 31 decembrie 2016

Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea (Sursa foto: captură Youtube)

Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea (Sursa foto: captură Youtube)

Tăriceanu: "Este de Cartea Recordurilor desemnarea prin SMS"

---------

Actualizare 10:45 Surse: Guvernul Sorin Grindeanu va avea cel puţin patru noi ministere

Guvern condus de Sorin Grindeanu va avea cel puţin patru ministere noi, potrivit unor surse politice citate de News.ro.

Structura guvernului Grindeanu rămâne identică cu cea stabilită pentru cabinetul Sevil Shhaideh, însă componenţa se va schimba. Sursele au precizat: "Într-un fel s-ar fi lucrat cu Sevil Shhaideh, iar în alt fel se va lucra cu Sorin Grindeanu".

Potrivit acestora, guvernul Sorin Grindeanu va avea cel puţin patru noi ministere faţă de actualul Executiv, care urmează să devină de sine stătătoare, şi anume: Turism, Ape şi Păduri, Românii de pretutindeni, IMM-uri şi Antreprenoriat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, calendarul convenit de PSD-ALDE pentru instalarea noului Guvern, propunerea celor două partide fiind ca în 4 ianuarie, la ora 19.00, noul Executiv să depună jurământul.

Sorin Grindeanu vrea ca prima şedinţă a Guvernului să fie în 4 ianuarie, la ora 21.00.

(S.A.)

-----------

Actualizare 09:55 Sorin Grindeanu: "Fiind un guvern politic, tot ceea ce înseamnă structură şi nominalizări le vom discuta în forurile politice"

Noul premier desemnat al României, Sorin Grindeanu, a declarat vineri seara, la Timişoara, că structura viitorului guvern va fi discutată săptămâna viitoare, în forurile politice, întrucât este vorba despre un Cabinet politic.

''Fiind un guvern politic, tot ceea ce înseamnă structură şi nominalizări le vom discuta săptămâna viitoare, în forurile politice'', a afirmat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Premierul desemnat a afirmat că era normal să vină la Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, întrucât este, încă, preşedintele acestui for legislativ judeţean.

Grindeanu a afirmat: ''Încă sunt preşedintele (CJ Timiş, n.r.) şi le mulţumesc colegilor că m-au aşteptat, este normal să clarificăm anumite lucruri, o s-o fac şi după ce sper că se vor încheia lucrurile în Parlament şi odată cu depunerea jurământului la Cotroceni, astfel încât lucrurile aici, la CJ, să fie cât se poate de clare şi lăsate în regulă''.

El a subliniat că este prematur să avanseze un nume al succesorului său la CJ Timiş, afirmând că, în primul rând, va dori să discute cu cei alături de care a format, în urmă cu şase luni, ''o majoritate pe patru ani''.

Întrebat de presa timişoreană cum a perceput momentul în care a fost desemnat de Liviu Dragnea drept candidat pentru funcţia de premier, Grindeanu a spus că a avut ''câteva momente de uluială'', după care le-a adresat câteva cuvinte colegilor săi din Comitetul Executiv (CEx), mulţumindu-i ''domnului Liviu Dragnea şi colegilor din CEx pentru vot''.

Sorin Grindeanu a spus despre Sevil Shhaideh că este o doamnă pe care o respectă ''extrem de mult'' şi care este ''foarte, foarte profesionistă''.

''Mă aşteptam că va fi acceptată ca propunere de premier de către preşedintele Klaus Iohannis'', a afirmat Grindeanu.

(S.A.)

---------

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, vineri, că premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a crezut iniţial că SMS-ul de la şeful statului este o glumă de la vreun coleg şi a adăugat că, personal, nu este deranjat de această modalitate de a anunţa o decizie, relatează Agerpres.

Dragnea a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Sorin Grindeanu şi Călin Popescu-Tăriceanu: "Pe mine nu putea să mă deranjeze, pentru că nu mă mai surprinde de mult şi, în al doilea rând, nu am primit eu SMS-ul. Pe mine m-a sunat primul-ministru desemnat în primul rând să mă întrebe dacă ştiu ceva dacă s-a anunţat că a fost desemnat. Şi, de asemenea, a zis că-mi trimite numărul de la care a primit SMS-ul să verific dacă este numărul preşedintelui Iohannis. E şi asta o procedură. Prima lui reacţie, şi eu dacă eram în locul lui la fel gândeam, s-a gândit că e vreo glumă de la vreun coleg, la 9.38 sau la 9.40 când a primit SMS-ul. Aşa a decis, până la urmă este important că s-a făcut acest anunţ - că e ciudat, că e bizar, până la urmă e important că a făcut acest anunţ pentru că, repet, practic noi astăzi, la 11.00, hotărâsem să ne întâlnim, la 11.00 deja declanşam procedurile constituţionale, pentru că nu mai puteam aştepta neavând niciun orizont de timp. Deja a început să ningă, se pot întâmpla foarte multe, ţara are nevoie de Guvern, plus toate măsurile economice care afectează România - cursul de schimb se clatină. Dacă aşa a hotărât să-l anunţe, personal nu am nicio problemă".

Dragnea a precizat că, în lipsa unei desemnări, ar fi convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru deblocarea situaţiei.

Preşedintele PSD a arătat: "Astăzi convocam pentru data de 3 ianuarie sesiunea extraordinară a Parlamentului, aşa convenisem aseară. Acum o să o convocăm pentru a declanşa procedurile de învestire a Guvernului. Nu mai puteam aştepta şi luna ianuarie până când Sorin Grindeanu primea un SMS. Nu! (...) Nu era ceva împotriva cuiva, trebuia să deblocăm această situaţie, pentru că România, dacă şi săptămâna viitoare trecea fără Guvern, erau nişte costuri economice foarte greu de reparat, plus exista foarte multă nervozitate în populaţie. Dar suntem aici, cu SMS, fără SMS, avem un prim-ministru desemnat şi ne apucăm de treabă".

Dragnea a susţinut că noul Guvern nu va mări nicio taxă, dimpotrivă, va continua cu eliminarea unora. El a adăugat: "Pe noi ne interesează ca programul de guvernare explicat în toate felurile şi accesibil tuturor, care a fost votat, să fie implementat aşa cum a fost votat Şi, în funcţie de asta, Guvernul va analiza. (...) În 2018, TVA-ul va fi 18%, asta este garantat".

La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a spus că este de Cartea Recordurilor desemnarea unui premier într-o asemenea manieră.

"Cred că asta este de Cartea Recordurilor Guinness anunţarea desemnării primului-ministru prin SMS", a afirmat Tăriceanu.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a declarat vineri că a primit vestea că nominalizarea sa a fost acceptată de către şeful statului printr-un SMS pe telefon cu textul "Succes. Klaus Iohannis".

Grindeanu l-a sunat imediat pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe care l-a rugat să vadă dacă numărul de telefon de pe care a primit SMS-ul îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

Sorin Grindeanu a arătat că, după ce i-a verificat numărul de telefon, i-a răspuns: ''Mulţumesc, domnule preşedinte!''.

Dragnea: "Proiectul de buget e gata; va fi adoptat în ultimele 10 zile ale lunii ianuarie"

Proiectul de buget pentru anul viitor este finalizat, iar el va fi adoptat în ultimele zece zile ale lunii ianuarie, a declarat vineri liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a afirmat: "Sunt nişte proceduri peste care nu pot trece, în aşa fel încât să avem perioada minim necesară pentru adoptarea bugetului. Proiectul de buget este gata, numai că trebuie în mod firesc trecut prin structurile Ministerului de Finanţe, trecut prin fiecare minister pentru a-şi verifica fiecare fila de buget, adus în Parlament, procedurile din comisii şi vot. Asta este iar o mare supărare din partea noastră - că nu avem buget pe 1 ianuarie. O să scurtăm şi mai mult termenele, dar nesugrumând dezbaterile, în aşa fel încât să avem nu o întârziere de două săptămâni, ci de maxim o săptămână, astfel încât în ultimele zile ale lunii ianuarie să fie adoptat bugetul".

Potrivit acestuia, "cu redevenţele este o procedură puţin mai complicată".

"Avem soluţie, dar o să transmită cei de la Guvern pe ce variantă or să meargă", a adăugat liderul PSD.

Dragnea: "Am dat dovadă de maximă răbdare, înţelegere şi responsabilitate"

Coaliţia PSD - ALDE a dat dovadă de maximă răbdare, înţelegere şi responsabilitate, a mai declarat vineri Liviu Dragnea, după desemnarea de către şeful statului a lui Sorin Grindeanu în funcţia de premier.

Dragnea a precizat: "Noi am dat dovadă de maximă răbdare, înţelegere şi înţelepciune, pentru că am pus în permanenţă deasupra dorinţele legitime, fireşti, şi ale noastre şi ale populaţiei, de a avea un Guvern cât mai repede instalat, asta putând genera o reacţie mai dură din partea noastră, care avea ca finalitate o criză politică profundă. Am pus deasupra interesul României, de a avea o stabilitate politică ce ne dă posibilitatea să punem în aplicare programul nostru de guvernare votat".

El a adăugat că nu înţelege de ce desemnarea premierului nu a fost făcută joi.

Dragnea a adăugat: "PSD nu a mers cu propunere la Cotroceni aşa cum era legitim, preşedintele PSD-ului, pentru a evita o criză politică. Am venit cu o altă propunere care, după un număr de zile destul de mare şi nejustificat de mare, a fost refuzată fără explicaţii şi fără niciun fel de motivare. Şi acea propunere fiind refuzată am avut din nou o discuţie în coaliţie, cu toate că presiunea publică, mesajele de la membrii noştri, de la susţinători, erau din ce în ce mai intense, am venit cu o a doua propunere. N-am înţeles de ce nu a fost desemnat ieri (n.r. - joi) domnul Sorin Grindeanu. A urmat o întâlnire informală cu presa pentru a ajunge la noi şi la opinia publică nişte informaţii pe surse de la Palatul Cotroceni. Am încercat şi am aşteptat până în ultima clipă".

Acesta a precizat că, dacă nu ar fi fost făcută desemnarea vineri, coaliţia PSD - ALDE ar fi urmat calea unor proceduri constituţionale, respectiv convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară.

Liderul PSD a explicat: "Ultima discuţie pe care am avut-o aseară cu domnul Tăriceanu fusese ca astăzi, dacă nu apărea această desemnare, să convenim pentru săptămâna viitoare convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru a urma calea unor proceduri constituţionale pentru a putea totuşi, pe o procedură pe care nu ne-am dorit-o, să instalăm totuşi Guvernul de care România are nevoie. Din păcate, suntem la practic 20 de zile de la alegeri".

Liviu Dragnea a trecut în revistă o serie de măsuri sociale din programul de guvernare, care vor fi aplicate începând de anul viitor.

El a mai spus: "Unele vor fi aplicate de la 1 februarie. Salariul minim va fi mărit la 1.450 de lei, dar de la 1 februarie 2017. Un milion şi jumătate de salariaţi vor pierde pentru o lună 1.400 de lei. Contribuţiile pentru pensionari care sunt prevăzute la noi în program să fie eliminate vor mai fi plătite de aceştia o lună - şi vorbim de 3 milioane de pensionari. Impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, care în programul nostru este prevăzut să fie zero, va mai fi plătit o lună. Bursele studenţilor, care vor creşte de cel puţin 2-3 ori, vor avea această creştere începând cu 1 februarie. (...) Creşterea plafonului pentru plata TVA de la 220.000 la 300.000 lei va intra în vigoare nu de la 1 ianuarie, ci de la 1 februarie".

Dragnea, despre ceremonia de depunere a jurământului de premier: "Nu e cazul de şampanie sau de alte lucruri"

Preşedintele PSD a precizat vineri că nu este cazul de şampanie "sau de alte lucruri" la ceremonia depunerii jurământului de către Sorin Grindeanu în funcţia de premier.

Dragnea a declarat: "Administraţia Prezidenţială va organiza ceremonia respectivă (de depunere a jurământului - n.r.). Eu mi-aş dori, i-am spus şi domnului prim-ministru desemnat, nu este cazul de şampanie sau de alte lucruri. Aş vrea, dar nu organizez eu, o procedură simplă, sobră, eficientă, pentru că oamenii trebuie să meargă repede la Guvern, pentru că au prima şedinţă de Guvern în acea seară, în acea noapte. Salut totuşi decizia preşedintelui de astăzi de a desemna un prim-ministru, pentru că mie, personal, mi-a creat o mare satisfacţie să pot spune tuturor românilor că pot avea un Revelion liniştit, sărbători liniştite, pentru că avem certitudinea că programul aşteptat de milioane de români va fi implementat".

Potrivit acestuia, lista membrilor Guvernului aprobată de Parlament, transmisă la Cotroceni, nu poate fi modificată.

Dragnea a arătat: "Preşedintele poate, având în spate un precedent, să refuze în cazul unei remanieri atunci când se face o propunere pentru unul, doi sau mai mulţi membri ai Cabinetului. O listă votată în Parlament nu poate fi modificată de preşedinte".

El a susţinut că va petrece Revelionul acasă.

"Eu, personal, o să am un Revelion foarte liniştit, pentru că o să fiu cu medicamente - sunt răcit cobză - o să îl fac acasă. Şi de duminică după-amiază o să începem discuţiile, deja luni la prânz o să avem primele întâlniri să lucrăm, pentru că este calendarul foarte strâns. (...) Trebuie să uităm acest an negru al tehnocraţilor", a adăugat Liviu Dragnea.

Grindeanu: "Prima şedinţă de Guvern va fi pe 4 ianuarie seara, dacă va fi respectat calendarul de învestitură"

Premierul desemnat Sorin Grindeanu intenţionează să aibă prima şedinţă a noului Cabinet miercurea viitoare, pe 4 ianuarie seara, dacă va fi respectat calendarul stabilit pentru derularea procedurilor de învestitură şi mai ales dacă preşedintele Klaus Iohannis va fi de acord ca ceremonia de depunere a jurământului să aibă loc în aceeaşi zi.

Grindeanu a declarat, în conferinţa de presă susţinută alături de liderii PSD şi ALDE: "De azi dimineaţă (vineri - n.r.) de când am aflat în mod oficial că sunt prim-ministru desemnat, am avut în mod oficial discuţii legate de calendar. Dacă acest calendar - cu acea rezervă legată de depunerea jurământului - va fi respectat, atunci în aceeaşi seară, la ora 21.00, o să facem prima şedinţă de Guvern, unde vom emite ordonanţa de organizare a Guvernului şi, de asemenea, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, pentru a trimite acest proiect rapid în Parlament pentru aprobare, astfel încât vineri să poată fi adoptat acest proiect de lege".

El a precizat că există disponibilitatea de a avea discuţii cu UDMR şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale în Parlament şi s-a arătat dezamăgit că celelalte partide s-au grăbit să anunţe că nu vor vota noul Guvern fără să vadă mai întâi care este programul de guvernare şi lista de miniştri.

Grindeanu a spus: "Aşa cum a anunţat domnul preşedinte Dragnea, suntem deschişi, după ce vom depune programul de guvernare la Parlament şi lista cu miniştrii, cu structura Guvernului, să avem discuţii cu UDMR şi cu minorităţile. Am văzut că alte formaţiuni politice au anunţat dinainte de a vedea lista cu Cabinetul, de asemenea programul de guvernare, că nu votează. Mi se pare o abordare greşită, dar e treaba dânşilor".

Premierul desemnat a relatat că discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis joi a fost una decentă şi că nu i s-a cerut la Palatul Cotroceni să prezinte o listă cu numele viitorilor miniştri.

Grindeanu nu a comentat faptul că şeful statului nu a organizat un eveniment public pentru a anunţa desemnarea sa, ci doar a fost dat publicităţii un comunicat referitor la semnarea decretului.

Sorin Grindeanu a povestit: "Vreau să mă ghidez după două principii, şi anume după responsabilitate şi după modestie. Dar îmi înţeleg foarte bine funcţia, deocamdată cea de prim-ministru desemnat şi înţeleg că există şi anumite proceduri. Pe parcursul zilei de ieri (joi - n.r.) am avut tot felul de informaţii contradictorii, care au venit şi dinspre partea dvs a presei urmare a acelei discuţii informale. Azi dimineaţă am primit un sms de la dl preşedinte Klaus Iohannis. Eu nu aveam numărul dânsului, l-am sunat pe dl preşedinte Dragnea, pentru că neavând numărul domnului preşedinte (Iohannis) - în aceste zile te poţi aştepta la orice - să verific dacă acela e numărul domnului preşedinte. După ce am primit confirmarea, i-am mulţumit domnului preşedinte pentru încrederea acordată. (...) Era un anunţ de succes, aşa suna, şi semnat: Succes. Klaus Iohannis".

Grindeanu: "Datoria mea şi a Executivului este să implementăm toate măsurile prevăzute în programul de guvernare şi votate de români"

Datoria premierului şi a noului Guvern este să respecte programul de guvernare care a fost "votat de români într-un mod masiv" la alegerile parlamentare din 11 decembrie, a declarat vineri prim-ministrul desemnat Sorin Grindeanu, care a adăugat că deciziile privind componenţa şi structura viitorului Cabinet PSD-ALDE vor fi luate imediat după Anul Nou.

Sorin Grindeanu a afirmat: "Acest program de guvernare a fost votat de români într-un mod masiv. Datoria mea şi a Guvernului este să ne ţinem de programul de guvernare obligatoriu şi să implementăm toate acele măsuri prevăzute în programul de guvernare şi votate de români".

Referitor la numărul de ministere pe care le va avea viitorul Cabinet sau eventuale nume de miniştri, Grindeanu a precizat că este vorba despre un guvern politic, iar deciziile în această privinţă vor fi luate marţea viitoare în cadrul întâlnirilor de la nivelul forurilor de conducere ale PSD şi ALDE.

Grindeanu a spus: "Deciziile, fiind un guvern politic, le vom lua fiecare dintre noi în forurile de conducere de la PSD şi de la ALDE. Aici nu vorbim de preferinţe şi de prietenii. Aici vorbim de responsabilitatea celor două partide, PSD şi ALDE, de a propune oameni, oameni politici, pe domeniile respective, iar această decizie se va lua politic în forurile de conducere marţi. (...) Fiecare dintre cele două partide am convingerea că vor propune oameni de toată isprava, care se vor ţine de programul de guvernare. Eu, repet, vorbim de un guvern politic, nu un guvern tehnocrat, de oameni care vor trece aşa cum am trecut şi eu prin votul CExN, în cazul PSD. Fiecare dintre propunerile PSD pentru posturile de ministru vor trece prin votul CExN".

Premierul desemnat a explicat că relaţiile dintre instituţii sunt definite prin lege, respectiv dintre Guvern şi Parlament.

El a afirmat: "Cred că instituţiile sunt bine definite conform legii şi fiecare dintre noi avem delimitate foarte clar atribuţiile. Eu îmi doresc ca tot ceea ce noi am spus şi vom face să fie pus în aplicare ca şi program de guvernare, aceste lucruri ţin de obligaţia noastră ca şi Guvern, cu susţinerea coaliţiei PSD - ALDE în Parlament. Eu sunt un om deschis dialogului atâta timp cât lucrurile sunt cât se poate de clar definite şi aceste lucruri sunt definite prin atribuţiile pe care le avem fiecare dintre noi".

Grindeanu a punctat că va avea o colaborare strânsă cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Sorin Grindeanu a arătat: "Să clarificăm un lucru pe care l-am crezut clarificat în urmă cu două zile ca urmare a CExN. Fiecare dintre noi, dintre membrii CExN şi dintre simpatizanţii şi votanţii PSD, şi-au dorit ca cel care a condus echipa de lucru pentru programul de guvernare să conducă şi Guvernul, în speţă preşedintele Dragnea. E un lucru absolut unanim acceptat de către noi. Faptul că dânsul a înţeles să respecte anumite lucruri - şi nu doar că a înţeles, a explicat de mai multe ori de ce a luat această hotărâre - ne-a dus într-o situaţie dificilă. Pentru că e cel care a condus partidul pentru a câştiga alegerile la un procent pe care noi nu l-am avut niciodată, e cel care a condus echipa care a elaborat programul de guvernare şi cel care merita să fie prim-ministru. Urmare a refuzului desemnării doamnei Sevil Shhaideh, a apărut această şedinţă a CExN unde am primit votul colegilor. Colaborarea dintre mine şi preşedintele Dragnea va fi una extrem de strânsă. În niciun caz să nu credeţi că nu respect un lucru - faptul că sunt membru PSD de 20 de ani, iar preşedintele partidului este Liviu Dragnea".

Grindeanu: "La Palatul Victoria voi merge în momentul în care toate procedurile vor fi finalizate"

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a declarat că va merge la Palatul Victoria după ce toate procedurile de învestitură vor fi finalizate, precizând că a stabilit cu prim-ministrul în exerciţiu, Dacian Cioloş, să discute luni referitor la predarea-preluarea mandatului.

"La Palatul Victoria voi merge în momentul în care toate procedurile - şi anume învestirea şi de la Palatul Cotroceni (depunerea jurământului - n.r.) - vor fi finalizate, nu înainte", a spus Grindeanu, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că trebuie să meargă şi la Timişoara pentru a clarifica anumite lucruri la Consiliul Judeţean Timiş, urmând să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al CJ, după ce vor fi finalizate procedurile de învestitură ca prim-ministru.

Grindeanu a explicat: "Am convenit cu dl prim-ministru Cioloş să ne auzim pe parcursul zilei de luni şi să stabilim paşii următori, eu anunţându-l că e nevoie să merg să clarific şi anumite lucruri la Timişoara, la Consiliul Judeţean Timiş. (...) În momentul în care toate procedurile sunt îndeplinite, şi anume depunere de jurământ şi toate aceste lucruri, imediat îmi voi da demisia de la preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş".

Tăriceanu: "Responsabilitatea politică pentru programul de guvernare revine domnului Dragnea şi mie"

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut vineri că responsabilitatea politică pentru programul de guvernare îi revine lui, împreună cu liderul social-democrat, Liviu Dragnea.

Tăriceanu a afirmat: "Responsabilitatea politică pentru programul de guvernare îi revine domnului Dragnea şi mie, în calitate de preşedinţi ai partidelor care am mers în alegeri, anunţând dinainte că vom face o coaliţie de guvernare şi drept pentru care am primit voturile majorităţii românilor. Domnul Grindeanu, prim-ministru desemnat astăzi, dacă îmi permite să spun ceva care nu îi diminuează cu nimic poziţia şi rolul, este prim-ministru desemnat, dar nu-i o calitate oficială în care să se poată angaja să vorbească. În momentul în care domnia sa (...) va obţine votul de încredere al majorităţii pe programul de guvernare şi pe echipă, atunci, sigur, că toate aceste angajamente îi vor fi transferate spre punere în aplicare, noi urmând, în continuare, să asigurăm girul politic pentru ca acest Guvern să ducă la îndeplinire angajamentele noastre".

Referindu-se la coabitarea cu preşedintele Iohannis, Tăriceanu a precizat că aceasta reprezintă "o obligaţie dată de rezultatul votului".

Tăriceanu a adăugat: "Coabitarea nu este o opţiune a preşedintelui, este o obligaţie dată de rezultatul votului. Simplu de tot. Nu este o favoare pe care o propun, este o obligaţie pentru că trebuie să respecte rezultatul votului care se traduce într-o anumită majoritate în Parlament şi într-un Guvern de o anumită culoare politică, cu care este obligat să conlucreze".

Călin Popescu-Tăriceanu: "Nu e joacă de copil desemnarea premierului"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat vineri modalitatea de comunicare a şefului statului, Klaus Iohannis, în desemnarea premierului.

Tăriceanu a afirmat: "Sunt practic 20 de zile de la alegeri, timp care a fost pierdut, în care s-a trecut de la incertitudine la criză, probabil preşedintele sperând în acest fel că poate să întoarcă rezultatul alegerilor printr-o formulă politică sui generis. Să ştiţi că ne-a fost foarte greu, şi mie şi domnului preşedinte Dragnea să facem faţă solicitărilor din ce în ce mai presante care ne-au venit în ultimele zile de a demara procedurile de suspendare, având în vedere încălcarea Constituţiei de către preşedintele Iohannis. Să ştiţi că au fost două lucruri care pe noi ne-au pus într-o situaţie extrem de complicată până la urmă. Pe lângă ceea ce am spus din punct de vedere legal a fost lipsa de comunicare - lipsa de comunicare şi lipsa unei motivaţii a respingerii candidaturii doamnei Sevil Shhaideh. (...) Cu tot respectul pentru dumneavoastră ca jurnalişti, cred că sunteţi de acord cu mine că o reuniune informală în care se dau informaţii care apoi se transformă în ştiri pe surse nu poate fi constituită ca o modalitate de comunicare normală, mai ales la acest nivel. Nu e joacă de copil desemnarea primului-ministru, nu e o joacă de copil ce se întâmplă cu rezultatul alegerilor şi cu respectul votului dat de cetăţeni, în aşa fel încât să dăm nişte fragmente de informaţii ca ştiri pe surse în loc de motivaţii clare şi oficiale şi comunicare oficială".

El a precizat că în următoarele zile vor fi demarate discuţiile referitoare la structura echipei de guvernare, iar spre sfârşitul lunii ianuarie Parlamentul va fi convocat pentru aprobarea bugetului de stat.

Tăriceanu a adăugat: "În zilele următoare, evident pe baza programului pe care l-aţi aflat, vom demara discuţiile referitoare la structura echipei de guvernare şi la echipa propriu-zisă împreună cu PSD şi împreună cu domnul prim-ministru desemnat. Obiectivul pe care-l avem este punerea în aplicare cât mai rapidă a programului de guvernare, având în vedere şi neajunsurile care au fost prezentate de domnul preşedinte Dragnea legate de întârzierea aceasta pe care noi nu am dorit-o sub nicio formă. Totodată, vă putem anunţa de pe acum că în ianuarie Guvernul va avea imediat, printre alte sarcini, elaborarea proiectului de buget şi, bineînţeles, vom convoca Parlamentul spre sfârşitul lunii pentru a putea dezbate şi aproba bugetul cât mai rapid".

Preşedintele Iohannis, în principiu de acord ca noul Guvern să depună jurământul miercuri

Preşedintele Klaus Iohannis este în principiu de acord ca noul Guvern să depună jurământul de învestitură miercuri, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

"Domnul preşedinte este de principiu de acord ca noul Guvern să depună jurământul în data de 4 ianuarie", a precizat, vineri, Mădălina Dobrovolschi.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. De ieri nu mai ai nici o scuza !

    Incepi cu amanare la amanare. 

    Ai promis 1 Ian tine-te de cuvant. In campanie povesteai ca proiectul de guvernare e lege. Lege amanata ?

    Vad ca inca esti in campanie. De lucru cand va apucati la anu' sau la anu'si multi ani? 

    1. Dulapul statului a întârziat desemnarea.

      Dragnea se va ține de cuvânt, salariile vor crește, leul se va deprecia, dobânzile vor crește, debitorii în lei, euro, franci vor plăti mai mult. 

      Mai postacule nefericit ... sa nu mori de oftica

      Procedura de instalare a unui guvern cere audierea ministrilor in comisii. Parlamentul lucreaza de marti. Nicaieri pe planeta nu se instaleaza un guvern in 2 zile, decat in cazul dictaturilor militare. 

       

      Scrie mai putine tampenii.

      Nu au un pion, prim ministru. Cele 102 taxe nu au mai fost povestite inca o data.

      Stiu ca Psd se adreseaza pentru astia ca tine cu mintea-n dunga dar mai suntem si noi restul care am votat altfeva sau nimic. Psd a avut 14% din cei cu drept de vot. Pe Firea se vede cel mai bine ce gauri face Psd. Incalzire nu bani, Revelion scump ...Firea se usca pe picioare, ii intra ochii in cap de ce semneaza ? Un amanunt care sa nu il uiti. 

      Cei care nu au fost la vot nu trebuie contabilizati de nicio tabara.

      Nu prea se intelege nimic din ce ai in cap. Ti s-a spus sa scrii lucruri mai inteligente. Nu te duce capul.

      Daca platesc impozit se numara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb