ION ILIESCU, DESPRE GORBACIOV: "Doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moştenirea"

S.B.
Politică / 31 august 2022

"Doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moştenirea"

Fostul preşedinte Ion Iliescu afirmă că a aflat cu tristeţe vestea morţii lui Mihail Gorbaciov, apreciind că oricum ai judeca moştenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relaţiilor internaţionale şi în bine, dar şi în rău, referindu-se la faptul că mesajul ultimului lider al URSS a fost acela că sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond, informează news.ro.

"Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietăţii publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, şi acum şi a Occidentului dezvoltat", subliniază Iliescu. În ceea ce priveşte relaţiile României cu URSS, înainte şi după 1989, spune că nu se poate afirma că ai fost bune, însă după 1989 au fost corecte. "Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moştenirea. Un lucru nu i se poate reproşa: că nu a avut curajul schimbării. Fie şi numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX", conchide Iliescu.

"Am aflat cu tristeţe vestea morţii lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moştenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relaţiilor internaţionale. Şi în bine, dar şi în rău. Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, şi a fost bine receptat atât de sovietici, cât şi de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietăţii publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, şi acum şi a Occidentului dezvoltat", scrie fostul preşedinte pe blogul său.

Conform lui Iliescu, mulţi au spus că a început schimbarea URSS punând căruţa înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democraţie şi pe libertatea cuvântului.

"Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate nimeni nu suferă, acum, de prea multă democraţie, şi asta se simte în tot ceea ce facem. A crezut că, în relaţiile internaţionale, URSS poate pune capăt Războiului Rece. Din păcate, Războiul Rece i-a supravieţuit. Şi acum trăim partea cea mai violentă, şi mai periculoasă a lui. Gorbaciov a fost, totuşi, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa şi în lume", subliniază Ion Iliescu.

În opinia sa, personalitatea lui Gorbaciov a fost, inevitabil, controversată. Moştenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de "terapiile de şoc", aplicate după destrămarea Uniunii şi formarea CSI, terapii de şoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat.

"Nu pot spune că relaţiile României cu URSS, înainte şi după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat. Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moştenirea. Un lucru nu i se poate reproşa: că nu a avut curajul schimbării. Fie şi numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!", conchide fostul preşedinte.

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, a murit la Moscova, la vârsta de 91 de ani

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu se dezminte acest bolsevic ordinar! Asta il macina si acum :privatii! Nu i-a suportat niciodata, de asta sub supravegherea lui privatizarile au fost "originale" , facute de mantuiala si asta e cauza ingroparii economiei romanesti (asa cum era ea in '90)! Ilici dorea o economie socialista, nu s-a putut si atunci a facut tot posibilul ca nici capitalista sa nu fie! Intre '90 si '96 tot vestul care dorea investitii in Romania ne-a intors spatele si asa am ramas pana azi (si multi ani deacum incolo) ultimii in Europa la toate capitolele ( cu exceptia bolilor si accidentelor rutiere).

    1. Daca nu ai trait acele vremuri,nu te poti pronunta!

      Eu le am trait,cu greutati si cred ca ilici are 90%dreptate! 

      Ce a mai mare problema,fara.itarea proprietatii,distrugerea agriculturii ce a urmat faramitarii pamanturilor si cumpararea de catre straini sau societati patronate de straini a celui mai bun pamant agricol! 

      Ca.pia de Vest e a italienilor,cucerita cu maruntisul din buzunar! 

      La fel Baraganul,tot al vesticilor si arabilor! 

      Judete intregi cucerite cu pretul unei saptamani de razboi real! 

      Noi cumparam armament in loc sa ne fi exercitat dreptul de premtiune!

      Copilasi,ganditi profund ! 

      Și cine-a vândut? Ca de fiecare dată(după fiecare "reformă" agrară) neica-nimeni. Dar uite-așa se forma aparența de legalitate a beneficiarului final în dauna adevăratului proprietar. Apoi se legaliza , vezi legea cadastrului 1996 altfel total inutilă existând lege din 1934 (legea Voicu Nițescu). Nu putea zice Ilici că n-a știut, avea datele împroprietăririlor anterioare la îndemână. Nu mai zic de PNȚCD

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb