ION LUNGU, AFEER: "Consumatorii care schimbă furnizorul de energie, să citească foarte bine contractul"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 12 ianuarie 2018

"Consumatorii care schimbă furnizorul de energie, să citească foarte bine contractul"

Consumatorii care îşi schimbă furnizorul de energie trebuie să fie foarte atenţi la contractele pe care le semnează cu noii lor furnizori şi să se informeze foarte amănunţit asupra informaţiilor pe care acestea le conţin, înainte de a le semna, atrage atenţia Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). În acelaşi timp, domnia sa ne-a spus că speră ca un număr cât mai mare de consumatori casnici să treacă în piaţa liberă: "Aşteptarea noastră cea mai importantă pentru acest an, având în vedere că s-a încheiat liberalizarea pieţei electricităţii, este ca numărul de consumatori casnici care vor trece către piaţa liberă să fie din ce în ce mai mare. Acest lucru ar uşura foarte mult atât problemele de reglementare, cât şi modul de acţionare al furnizorilor. Ar fi foarte bine ca din ce în ce mai mulţi consumatori să se orienteze către piaţa liberă, dar, în acelaşi timp, aceştia trebuie să fie atenţi, să se informeze temeinic şi apoi să semneze contractele. Este esenţial acest lucru, pentru că sunt foarte multe oferte în piaţă şi important este ca omul să citească, înainte de a semna, care sunt condiţiile de plată, termenii şi condiţiile contractului, condiţiile de ieşire din contract, pe ce perioadă este contractul etc".

Ion Lungu menţionează că informaţii despre furnizorii de electricitate pot fi găsite pe site-urile specializate, care aparţin entităţilor precum ANRE sau AFEER.

Specialistul ne-a precizat că valoarea facturii la energie nu poate scădea foarte mult după schimbarea furnizorului, o diferenţă mare de preţ între factura unui furnizor şi cea a altuia punând semne de întrebare. "O valoare rezonabilă în jurul căreia trebuie să se învârtă diferenţele dintre o factură şi alta se ridică la 5-6%, foarte importantă fiind şi calitatea serviciilor", ne-a mai spus domnia sa.

Începând cu acest an, piaţa de energie electrică este complet liberalizată. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va controla doar preţurile consumatorilor alimentaţi în regim de Serviciu Universal.

Nu cred că liberalizarea pieţei va fi unul din elementele care să determine foarte mari variaţiuni între furnizorii din piaţă, dar probabil că vor urma unele fuziuni sau achiziţii, în cazul în care unii furnizori mai mici se vor simţi nepregătiţi, sau alţii, mai mari, vor dori să îşi majoreze portofoliul de activitate, mai consideră Ion Lungu. Şeful AFEER spune, însă, că aceste lucruri se vor întâmpla "într-un ritm normal". Acum, avem în jur de 65-70 de furnizori activi, în piaţa de profil.

Potrivit specialiştilor din sector, liberalizarea pieţei de energie electrică înseamnă, de fapt, posibilitatea oferită oricărui consumator şi, astfel, întregii populaţii, de a-şi alege cel mai potrivit furnizor de energie.

Lungu: "Ne dorim o predictibilitate legislativă şi o stabilitate a preţurilor, în 2018"

Preşedintele AFEER ne-a mai spus că o altă aşteptare a jucătorilor de profil, pentru acest an, este o evoluţie predictibilă de preţ. Ion Lungu ne-a declarat: "Sper ca începutul de iarnă, care a fost mai blând, şi piaţa, care s-a mai liniştit, să menţină predictibilitatea preţului".

Specialistul ne-a mai declarat: "Toate perturbaţiile de genul celor de anul trecut au un caracter relativ ciclic. În 2017, a fost un an cu preţuri impredictibile, ca urmare a condiţiilor meteo, în principal, dar şi a altor aspecte legate de activitatea jucătorilor pe piaţă, care au pornit anul prost de la început, când preţurile au fost foarte mari pe PZU. Citeam, zilele trecute, că, din primele zece companii care au intrat în insolvenţă sau faliment anul trecut, patru sunt din energie, pe poziţiile 1,3,4 şi 8. Sper să nu mai avem astfel de cazuri în acest domeniu".

Ion Lungu spunea, la finalul anului trecut, că evoluţia pe care au avut-o preţurile energiei electrice pe piaţa spot (PZU), în 2017, a fost una surprinzătoare: "Au fost mişcări pe toată piaţa europeană, pe piaţa engros, dar şi la consumatorii finali. Au fost unele acţiuni petrecute sub imperiul unei concurenţe din piaţă - unii jucători au riscat mai mult şi au continuat să facă oferte la preţuri nesustenabile. Învăţătura principală este riscul. Poţi pierde într-o perioadă foarte scurtă ceea ce ai câştigat în timp îndelungat".

Amintim că, pe parcursul întregului an 2017, preţul electricităţii tranzacţioante pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a înregistrat valori foarte ridicate, ajungând şi la praguri de peste 500 de lei/MWh. În acest context, a fost înfiinţată o comisie de anchetă în Parlament, care să analizeze activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) în urma creşterii preţului energiei.

Potrivit domnului Lungu, furnizorii de energie îşi doresc predictibilitate şi în sistemul de reglementare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E o diferenta de 3% intre valoarea platita acum si cel din piata concurentiala,nu merita!

    Daca schimbi furnizorul curentul iti vine in casa tot de pe stalpi din ani '70.

    Nu exista alternativa la Electrica.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb