IONEL BLĂNCULESCU: "Devenim ţinta perfectă pentru un atac militar"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 2 aprilie 2014

"Devenim ţinta perfectă pentru un atac militar"

La zece ani după ce am intrat în NATO, SUA cere întărirea bazei militare pe care o are la noi

Ţara noastră devine ţintă perfectă pentru un atac militar, este de părere Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Domnia sa ne-a explicat: "Două evenimente majore au interferat, ieri, într-un mod nefericit, din punct de vedere al interpretării - aniversarea a zece ani de la intrarea ţării noastre în NATO şi solicitarea Ambasadei SUA din România pentru extinderea numărului de militari locaţi la noi cu 600 şi a tehnicii aferente cu avioane de luptă, cu certitudine ca reacţie la situaţia din Crimeea-Ucraina-Federaţia Rusă".

Făcând referire la suplimentarea efectivelor americane în ţara noastră, Ionel Blănculescu opinează: "În acest moment complicat, comentariile şi poziţiile de fericire şi împlinire naţională mi se par deplasate".

"Scutul antirachetă de la Deveselu şi, acum, escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenta manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România, nelipsită de acum înainte din niciun plan de atac armat, de pe nicio harta militară", ne-a spus domnia sa, continuând: "Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti, de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă şi prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice, dătătoare de nivel de trăi sporit".

Ponta: "România are datoria să asigure integritatea Moldovei, Georgiei şi Ucrainei"

România se află, după 1989, într-o situaţie privilegiată de siguranţă şi are datoria, în regiune, să asigure integritatea Moldovei, Georgiei şi Ucrainei, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a zece ani de la aderarea la NATO.

Şeful Guvernului a menţionat că forţele armate române şi toţi reprezentanţii României au contribuit la definirea unui profil strategic consolidat al ţării în NATO, prin asumarea de responsabilităţi şi racordarea rapidă la transformările la care a fost supusă Alianţa Nord-Atlantică.

Premierul a adăugat că evenimentele recente din Crimeea şi Ucraina arată că securitatea trebuie întotdeauna întărită, România având o datorie fundamentală faţă de regiune, în primul rând pentru a asigura integritatea şi siguranţa Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi pentru a arăta tuturor aliaţilor din zonă că modelul urmat de România este cel corect şi eficient pentru a asigura o dezvoltare şi securitate de care ţările din regiune au nevoie.

Parlamentul a adoptat, ieri, o declaraţie cu ocazia marcării a zece ani de la aderarea la NATO, în care ţara noastră se angajează să susţină în mod activ promovarea rolului Alianţei de furnizor de stabilitate şi este în continuare preocupată de contextul geopolitic actual "marcat de riscuri emergente".

Declaraţia precizează: "Semnificaţia şi importanţa acestui moment ne apar cu atât mai evidente astăzi, când constatăm că ameninţări de securitate pe care le consideram de mult depăşite în plan european, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia, prin încălcarea dreptului internaţional, revin în prim-planul actualităţii. Aceste evoluţii îngrijorătoare, pe care România le condamnă cu fermitate, vin să reconfirme validitatea premiselor care au stat la baza aderării ţării noastre la NATO".

Documentul asigură că România va acţiona pentru recunoaşterea NATO ca actor de securitate global, cu profil în creştere, cât mai atractiv pentru partenerii interesaţi, continuând să susţină, în mod activ, "promovarea rolului NATO de furnizor de stabilitate, promotor al reformelor şi cooperării regionale în vecinătatea imediată a României, în sinergie cu UE şi alte organizaţii globale şi europene".

Băsescu: "Amestecul de lăcomie şi incompetenţă de care România suferă poate pune în pericol ţara"

Amestecul de lăcomie şi incompetenţă de care România suferă, pe fondul situaţiei internaţionale actuale, "poate pune în pericol ţara", a spus, ieri, Traian Băsescu, în plenul reunit al Parlamentului.

Preşedintele ţării a precizat: "Dacă până acum costul guvernării, prin deficite, îl reprezenta diluarea modernizării şi scăderea nivelului de trai, odată cu evenimentele din Ucraina, proasta guvernare poate pune în pericol stabilitatea ţării. Prin corupţie, prin incompetenţă, prin minciună, prin politizare sau prin deprofesionalizare, putem pune în pericol România, mai mult decât orice altă ameninţare".

Ineficienţa diplomatică şi menţinerea regiunilor gri reprezintă un risc consistent la adresa securităţii regionale, este de părere şeful statului.

Traian Băsescu a arătat, ieri, că actualul context regional, marcat de ameninţările asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regională, o relaţie complexă cu Rusia, încălcări ale dreptului internaţional care se suprapun peste provocările din Afganistan, confirmă analiza României cu privire la pericolul din această zonă.

"Trebuie asimilat adevărul că membrii NATO şi-au consolidat propria securitate în ultimul sfert de secol, oferind garanţii şi altor state dornice şi capabile să îşi asume atât drepturile, cât şi obligaţiile asimilate statutului de membru la NATO", a mai afirmat preşedintele ţării.

Despre anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, şeful statului a arătat că trebuie să dialogăm în continuare cu Ucraina: "Trebuie să sprijinim forţele reformiste de la Kiev şi să oferim asistenţă. România susţine fără rezerve independenţa şi suveranitatea Ucrainei".

La zece ani de NATO, Traian Băsescu a ţinut să menţioneze: "Relaţia noastră cu Statele Unite a făcut posibil scutul antirachetă de la Deveselu, relaţia cu SUA a făcut posibilă amplasarea de baze americane pe teritoriul României şi organizarea Summit-ului NATO de la Bucureşti. Relaţia cu SUA a făcut posibilă o angrenare fără precedent a structurilor militare şi de securitate ale României în angrenajul NATO".

Plasarea României sub umbrela protectoare a NATO a favorizat intensificarea dezvoltării acestei ţări, opinează şeful statului, care a afirmat că aliaţii pot conta pe noi.

Zgonea: "Baza de la Kogălniceanu are o capacitate maximă de 1.600 de militari"

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a citit, ieri, în plenul comun al Parlamentului, scrisoarea transmisă de şeful statului Traian Băsescu privind solicitarea Ambasadei SUA de extindere a operaţiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Oficialul a precizat că solicitarea Ambasadei SUA face referire la dislocarea, la aerodromul Mihail Kogălniceanu, a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force - Crises Response" cu până la 600 de militari, precum şi a unui un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, citat de Mediafax, numărul total al militarilor americani destinaţi pentru operaţiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu este de maxim 1.600 de militari.

Preşedintele Camerei a menţionat că şeful statului Traian Băsescu a aprobat propunerile premierului Victor Ponta referitoare la solicitările părţii americane.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, afirma, la 17 noiembrie 2013, că baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.

Militarii americani din Joint Task Force East s-au instalat, în vara anului 2010, în noua bază în valoare de 50 de milioane de dolari din oraşul Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Ponta şi Băsescu, separaţi la ceremonia de aniversare a zece ani de NATO

La ceremonia de aniversare a celor zece ani de la intrarea ţării noastre în NATO, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au stat separaţi, evitându-se, ieri, în timpul şedinţei solemne de la Palatul Parlamentului. Astfel, în timp ce primul ministru a luat loc în sală, preşedintelui i-a fost instalat un scaun lângă tribună.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Parca toti indivizii aflati langa premier se contamineaza de la acesta de a mistifica adevarul. A devenit si dl. Blanculescu o adevarata "trompeta" a acestei guvernari dezastruoase. Oare cand renunta si dansul propaganda comunista?

    1. Aferim - "trompetzica" s-a facut baiat mare si a devenit "trompeta".

      Pt restul, "cum ii turcul ii si pistolul" (cer iertare turcilor dar asa e proverbul)  

      Domnule Constantean,

      Este un ziar financiar, ca membru de partid,aflat in campanie electorala, pentru mai stiu eu ce partid minuscul, ar trebui sa stiti ca sunteti inoportun, cu acest tip de comentarii sulfuroase.Purtati-va dejectiile pe alte forumuri, politice si nu economice. 

      Macar atat!

      Blanculescu 

      Domnule constantean , o rugaminte : nu va luati de domnul Blanculescu pentru ca de la domnia sa am inteles eu ( pentru prima data !!! ) de cate feluri este coruptia in Romania si care dintre ele este CEA MAI GRAVA . Si acum imi suna in urechi urmatoarea clasificare pe care o invatasem pe de rost ( pentru ca nu mai scapam de ea ) : " coruptia este de trei feluri : marea coruptie ; coruptia mijlocie si mica coruptie . Dintre aceste tipuri mica coruptie este cea mai grava pentru ca afecteaza marea masa de cetateni ....bla , bla , bla ( nu neaparat de la bla - nculescu ) " Exista oameni care se pricep de la zborul in cosmos la o incizie pe creier . Nu ei sunt de vina ci mass-media ca-i promoveaza .

      Analizand anumite texte de in urma cu 11 ani, care probabil sunt scoase din context, va aratati gradul de frustrare, posibil nerealizare, aruncand si improscand cu tot felul de idei toxice. Daca vreti sa comentati pe o astfel de platforma, adaptati-va, renuntati la stilul sulfuros, pe care-l imprastiati pe multe alte forumuri de dezbateri, prezentati-va opinia referitor la subiectul articolului, poate nici nu l-ati citit, cine stie?

      Insa ce va cer eu, nici macar nu cred ca realizati, probabil ca o fi greu! 

      Macar la gradul dvs de intelegere, limitati-va la a comenta articolul si tot e bine! 

      Blanculescu

      Cand va spun eu ca avem de-a face cu un encicloped !!! Ce texte scoase din context domnule ? Asta este purul adevar ! Nu era o emisiune , indiferent pe ce tema , ca dumneavoastra sa nu ajungeti la " clasificarea coruptiei " precum personajul cu " castravetele " din Caragiale . Acum vad ca motivati ca sunt eu frustrat !!! Pai de ce as fi frustrat ?Credeti ca eu nu pot sa fiu " gargaragiu " fara pic de substanta ? Pot domnule dar asemeni multora care in tinerete au scris poezii fara sa aiba curajul sa le si publice fiind " pretentiosi " cu ei insasi asa si acum nu ma hazardez in tot felul de teme pe care nu le stapanesc , mizand pe faptul ca daca sunt spuse de mine sunt indiscutabil " adevarate " . Ceea ce faceti dumneavoastra si multi altii era foarte bine caracterizat de Grigore Moisil care spunea unor doctoranzi " Domnule dumneata spui foarte multe lucruri adevarate si foarte multe lucruri interesante . Ce pacat ca ceea ce este adevarat nu este si interesant iar ceea ce este interesant nu este si adevarat "

      Adunand toate aceste calitati, va propun sa reintrati in uitare, v-am acordat se pare prea mult atentie!

      Blanculescu 

      Eu inca mai cred ca postarea este facuta de alta persoana si nu de domnul Blanculescu , pentru ca indiferent cat as critica unele pareri ale domnului inca nu pot sa concep ca Blanculescu se comporta ca o "tata " de la tara .

    ...a Romaniei suna ridicol,intr-o tara fara avioane de lupta si fara o armata permanenta.performanta

    * Ponta: "România are datoria să asigure integritatea Moldovei, Georgiei şi Ucrainei"

    Si noi nu ne putem [...] de foame. 

    ..... din pacate este NEINTERESANT pentru Ponta ! 

    Un Moisil aspirant-simpatizant ! 

    1. .... la fel ca-n `45 ! 

    .... sa ma urc primul pe tancurile rusesti ! 

    Am niste polite de platit, la niste amici capitalisti ! 

    1. domnul Stoian,

      caci daca mergeti pe Prut nu se stie niciodata. Stiti cum soldatul sovietic a mers pe sub gheata cu tigara aprinsa :-) Ah , ce vremuri erau atunci. Lasand gluma la o parte, urarea Maestrului de la inceputul anului este fenomenala si mai actuala ca oricand. 

    (my apologies for not writing in Romanian) I would suggest that Mr.Bodu do a little bit of homework before he starts to talk about article 5...as history has shown,when sovereign Greek Armed forces on Cyprus were attacked in July 1974 and captured 3% of the island NATO allies did absolutely nothing...resulting in a second invasion on in August 1974 where they took 40% of the island...this is both a de facto and de jure precedent...so lets try to deal with reality and not lower ourselves to the level of Mr. Bodu who ends up sounding like he working for the interests of foreigners and not for his native country.Romanians need to find the path that is best for Romania, not foreign interest groups or lobby groups...read your history and look what that attitude did to this country in the past...lets not repeat those mistakes.FInd the middle ground and take care of this country...

    1. The attackers and subsequent occupiers were Turkish for those who do not know...the Norther part of Cyprus to this day remains occupied territory and recognized by no other country except Turkey...

    Dl. Blanculescu , logica declaratiei dvs este inexistenta si a fost contrazisa de-a liungul istoriei de multe ori . Stiti celebra fraza care se termina cu "prostul nu invata nici din greselile lui" .

    Aveti impresia ca daca nu eram in NATO si nu aveam o baza militara americana eram scutiti de griji ?  

    Sau defapt va gandeati la alternativa apartenentei la o alianta euro-asiatica ? Va rog sa va abtineti la a mai emana ineptiile cu care ne-ati obisnuit in ultimii ani . Defpt care e partea economica in aceasta declaratie ? 

    NU sunteti un economist sau finantist credibil , ati fost tot timpul un politician care stie putina economie . Totusi se potriveste functia de consilier onorific , E o chimie perfecta intre lipsa de viziune si ineficienta prim ministrului , incopetenta dvs si mai ales partea comuna : solidaritatea sociala. Sper ca poporul roman a vazut cum ei cu "solidaritatea sociala" (politica de stanga ) si isi va da seama ca singura scara de valori corecta este performanta , rezultatele si faptele .  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb