IONEL BLĂNCULESCU "Războiul din Ucraina poate fi declarat oricând o confruntare economică globală"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 februarie 2023

"Războiul din Ucraina poate fi declarat oricând o confruntare economică globală"

Blănculescu: "Conflictul de la graniţă este posibil să inducă un adevărat cataclism mondial în lanţurile logistice de aprovizionare" Pentru salvarea companiilor în dificultate, Blănculescu propune o variantă upgradată a instrumentului Business Recovery Operations

Chiar dacă nu este declarat război mondial în privinţa aspectului militar, în ceea ce priveşte efectele la nivel economic, conflictul din Ucraina poate fi declarat oricând o deflagraţie sau o confruntare globală, inducând în lanţurile logistice de aprovizionare un adevărat cataclism mondial, este de părere consultantul economic Ionel Blănculescu.

În acest context, specialistul propune marilor companii care au probleme financiare o variantă upgradată a instrumentului Business Recovery Operations (BRO), în vederea salvării acestora de la insolvenţă.

Ionel Blănculescu ne-a explicat: "În prima fază, am creat un instrument de salvare a companiilor aflate în dificultate, ca urmare a Pandemiei de Covid-19, care a afectat o parte dintre companiile din România, în special mici şi mijlocii, însă nu numai. Business Recovery Operations (BRO) a fost gândit la finalul anului 2020, urmând să fie pus în funcţiune în anul 2021. Surpriză însă, la începutul anului 2021 o altă criză intervenea - şi anume criza preţurilor din energie, culminând după mai multe luni de zile cu declanşarea Războiului din Ucraina, la 24.02.2022, ceea ce creat deja tabloul unor crize suprapuse, în care interveneau criza preţurilor din energie şi materii prime şi materiale, criza indusă de Războiul din Ucraina - care chiar dacă nu este declarat ca Război Mondial în privinţa aspectului militar, în ceea ce priveşte efectele la nivel economic, oricând poate fi declarat o deflagratie sau confruntare la nivel global, inducând în lanţurile logistice de aprovizionare un adevărat cataclism mondial -, iar mai nou criza indusă de inflaţie/stagflaţie (ultima în devenire).

O astfel de suprapunere de crize, destul de rară în istoria omenirii, cel puţin în ultima sută de ani, se răsfrânge cu putere la nivel economic, de această dată inclusiv la nivelul transnaţionalelor, care deja au început back-up prin restructurarea de personal, disponibilizând între 6% şi 10% din imensitatea de lucrători cu care acestea îşi desfăşoară activitatea la nivel mondial şi foarte puternic la nivelul majorităţii companiilor mici şi mijlocii, puternic afectate de criza preţurilor din energie, război, inflaţie şi mai ales de reducerea masivă a comenzilor industriale, ceea ce conduce la alte efecte nefaste ale acestor tipuri de crize suprapuse. Desigur că întotdeauna există şi excepţii şi anume companii care vor funcţiona foarte bine, exploatând oportunităţile generate de crizele suprapuse, cum a fost cazul - şi nu mai este în prezent - al companiilor din tehnologie, pe timpul închiderii ţărilor de teama virusului Sars-Cov 2".

În acest context, instrumentul BRO, de salvare a companiilor aflate în dificultăţi economice şi financiare, a fost upgradat la cel mai înalt nivel de eficientă şi eficacitate, restructurarea operaţională a acestora asigurând scoaterea lor din situaţiile dificile cu care se confruntă, concomitent cu evitarea procedurilor de pre şi insolvenţă, ne-a spus Ionel Blănculescu.

Blănculescu: "Actuala criză poate fi considerată una dintre cele mai grave din istoria recentă şi chiar mai îndepărtată"

Periodic, economia mondială sau regională trece prin crize ciclice, provocate de ciclicitatea economică, cu cele patru faze ale acesteia - în care cea de-a patra o reprezintă recesiunea sau criza economică -, ori prin alt tip de crize, de regulă majore, produse de diverşi factori, fie dezastre naturale sau artificiale, create de om - cum a fost criza globală declanşată în anul 2008 de SUA şi care a cuprins întreg mapamondul, cu efecte dintre cele mai distructive -, fie epidemii/pandemii medicale/războaie cu implicare globală, care s-au repercutat masiv şi agresiv asupra sectorului economic şi de afaceri mondial, arată Ionel Blănculescu. Consultantul menţionează: "De fiecare dată, mediul de afaceri a fost surprins mai bine sau mai puţin bine pregătit, unele companii având dezvoltate sisteme de backup şi recuperare după criză, altele nu. Şi pentru unele şi pentru altele au fost necesari ani de zile de recuperare totală/parţială a afacerilor respective, mai ales din anumite sectoare economice şi financiare, cel mai puternic afectate. Criza generată de urmările pandemiei de COVID 19, de Războiul din Ucraina, de efectele induse de acesta şi nu numai în piaţa energiei şi a resurselor, în structura lanţurilor logistice la nivel mondial, poate fi considerată una dintre cele mai grave din istoria recentă şi chiar mai îndepărtată".

În acest context, fiecare companie, de la mic-mijlocie la mare/foarte mare, este afectată de actuala criză, spune Ionel Blănculescu, administratorul Blanc Alliance Public Affairs. Acesta ne-a explicat că rolul conceptului Business Recovery Operations, că instrument de lucru la nivelul unei companii, este acela de a minimiza efectele negative şi perturbările crizei asupra operaţiunilor proprii de afaceri: "Practica BRO permite organizaţiei, IMM sau companii mari/foarte mari, să revină parţial sau total în situaţia anterioară crizei şi să-şi reducă riscurile de pierderi şi afectare reputaţională, iar odată cu aceasta să-şi îmbunătăţească operaţiunile concomitent cu scăderea aspectelor care au condus la stările de urgenţă".

BRO se referă la managementul de criză, securitatea angajaţilor, locaţii de lucru alternative, eventuale relocari, restructurare structurală, repoziţionare, redefinire linii de business, refacere/reconsiderare piaţă în amonte şi aval, furnizori şi clienţi, expansiune/restrângere pieţe, în funcţie de situaţia internă şi internaţională. Prin programare şi planificare, practicile BRO sprijină abilităţile companiilor de a rămâne operaţionale după încetarea stărilor adverse cu care s-au confruntat. Potrivit datelor transmise de sursa citată, se urmăreşte combinarea continuităţii afacerilor cu operaţiunile de recuperare/redresare după situaţia survenită, într-un singur modul, funcţional, destinat ca, în acelaşi timp, să se realizeze cele două dimensiuni vitale companiilor, fapt ce poate conduce la rezilienţa respectivelor organizaţii, într-un timp rezonabil.

Expertiza şi Experienţa unică în procedura de restructurare operaţională - componente de bază ale conceptului BRO

Cele două componente vitale - Expertiza şi Experienţa unică - sunt generate dintr-o activitate desfăşurată într-o instituţie financiară unică a statului român, de tipul Bad Bank, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, care a funcţionat în perioada 1999-2004, fiind condusă de fondatorul conceptului BRO.

Valoarea totală a portofoliului a fost de 4 miliarde dolari, aferentă a 4000 de companii de stat şi private, cele mai importante ale momentului, preluate de la bănci comerciale cu capital majoritar de stat, explică Ionel Blănculescu, adăugând: "Pregătirea specifică la instituţia omoloagă din Paris/Franţa, Consortium de Realisations, din anul 2000, cu un portofoliu de 30 miliarde dolari, creată de Statul Francez în anul 1995, în urma crahului Băncii Credit Lyonnais, a reprezentat un element de valoare adăugată pentru activitatea ulterioară de restructurare operaţională şi recuperare/redresare parţială sau totală a afacerilor. De altfel, instituţia financiară a statului Român a şi fost organizată pe modelul celei din Franţa.

Astfel, au fost restructurate şi salvate, funcţionând şi astăzi, în condiţii foarte bune, după 19 ani, giganţi economici la acel moment, cum ar fi Sidex Galaţi, salvarea acestei Companii conducând la preluarea ulterioară de către Grupul Mittal Arcelor de astăzi, Şantierul Naval Constanţa, Combinatul Siderurgic Hunedoara, Tepro Iaşi, Petrotub Român, Comtim Timişoara, Siderca Călăraşi, Upetrom Ploieşti, companii importante din Agricultură, Transporturi, Industrie Grea, Industrie Uşoară, Servicii. Au fost folosite diverse metode de restructurare şi salvare, prevăzute de legislaţia vremurilor în vigoare în respectivul domeniu".

Metodologia de lucru a conceptului BRO

Metodologia de lucru a conceptului BRO presupune următorii paşi:

1. Anamneză la nivelul Companiei, prin discuţii directe cu executivul, acţionariatul semnificativ şi reprezentanţii salariaţilor acesteia;

2. Introducerea datelor primite şi a celor solicitate de procedura BRO într-un model de diagnosticare economico-financiară şi legală, urmărindu-se cele cinci funcţii vitale ale companiei - producţie, financiar-contabilă, comercială-marketing, resurse umane şi cercetare-dezvoltare - şi obţinerea unui Diagnostic Economico-Financiar şi Legal;

3. Realizarea unei matrici comparative, situaţie anterioară/situaţie curentă, cu determinarea diferenţelor între cele două situaţii, prin evidenţierea pierderilor de toate naturile, ce urmează să fie recuperate parţial/total. Analiză SWOT.

4. Prezentarea soluţiilor de recuperare/redresare în urma Diagnosticului stabilit anterior, pe variante, fiecărei Opţiuni fiindu-i asociată o matrice a regretelor minime.

5. Implementarea soluţiei agreate şi adoptate de către executivul companiei, concomitent cu iniţierea Instrumentului de managementul blocajelor, dacă respectiva soluţie prevede şi deblocarea companiei dintr-o eventuală situaţie de blocaj la momentul aplicării BRO.

Instrumente BRO:

1. Anamneză;

2. Diagnosticare economico-financiară şi legală;

3. Matrice comparativă anterior/ulterior-curent, analiză SWOT;

4. Model soluţii recuperare/redresare;

5. Matricea regretelor minime;

6. Model implementare soluţii recuperare/redresare agreat;

7. Model de deblocare, managementul blocajelor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Chiar mi-era dor de acest tehnocrat din guvernul Adrian Nastase.

    Metodologia BRO este cu adevarat altceva. La fel cum e doctoratul ministrului Bode. 

    1. A revenit trompetzica!

      Individul nu e la puscarie?

      mai traieste?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb