Ionel Niţu: "Stânga joacă şah la simultan cu cele două aripi ale dreptei"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 30 mai 2014

Ionel Niţu: "Stânga joacă şah la simultan cu cele două aripi ale dreptei"

Coagularea dreptei, respectiv fuziunea PNL-PDL, ca o contrapondere la stânga politică - PSD-UNPR-PC - este mai mult o strategie de comunicare menită să contracareze liniile de comunicare pro sau contra Ponta/PSD şi pro sau contra Traian Băsescu, este de părere analistul Ionel Niţu.

Domnia sa spune că negocierile PNL-PDL sunt o reacţie a rezultatelor slabe din 25 mai, iar principiul este simplu: se aliază cei mari pentru a-i obliga pe cei mici să se alinieze la formula primilor. Ionel Niţu consideră: "Este evident că Alianţa PDL-PNL era pregătită de mai mult timp. De altfel au apărut în mass-media mai multe informaţii în acest sens, însă liderii ambelor partide au negat la acea vreme negocierile. Mai mult, trecerea PNL de la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) la Partidul Popular European (PPE) a fost calculată şi negociată anterior, iar faptul că ambele partide vor fi în PPE (căruia, la nivelul Consiliului European este posibil să-i pese foarte tare cine va fi înlocuitorul lui Traian Băsescu), face şi mai interesantă campania pentru prezidenţiale".

Analistul crede că dreapta, în faţa obiectivului de unificare, va trebui să treacă peste mai multe provocări, dintre care cele derivate din istoria recentă (certuri, trădări) şi orgoliile liderilor par să fie cele mai dificile. Ionel Niţu spune: "Indiferent că se vor alia sau nu oficial, dreapta va vota cu candidatul dreptei din turul al doilea, oricare ar fi el. Deocamdată însă, cred că se configurează acea dreaptă care este neutră în raport cu linia de comunicare pro sau contra Băsescu. PMP este şi, probabil, va rămâne izolat, iar Forţa Civică mai degrabă se va alătura PDL-PNL, decât PMP".

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ieri că nu vede o posibilă colaborare cu Elena Udrea, respectiv cu PMP, şi crede că nici Elena Udrea nu-şi doreşte acest lucru.

Ionel Niţu apreciază că stânga şi dreapta sunt relativ echilibrate ca mobilizare de partid, dacă analizăm rezultatele euroalegerilor. Domnia sa este de părere că nu neapărat unificarea dreptei sau dezintegrarea stângii vor da preşedintele României în toamna acestui an, ci charisma, energia, forţa şi viziunea candidaţilor. "În plus, la alegerile prezidenţiale vom avea aproape de două ori mai mulţi votanţi", mai spune analistul.

Ponta: "Dacă trebuie să candidez, candidez cu plăcere"

Aritmetica simplă nu este în măsură să încurajeze stânga, 37% plus eventual 3-4% voturi de la Mircea Diaconu nu sunt suficiente, nu dau garanţii absolute pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, opinează analistul Ionel Niţu.

"Aş vrea să fiu premier până în 2016, dar, dacă trebuie să candidez, candidez cu plăcere şi încredere", a declarat ieri preşedintele PSD Victor Ponta, la începutul şedinţei CExN al partidului, precizând:"Am învăţat în aceşti ani că, dacă ai tot timpul un preşedinte care te încurcă, e foarte greu să fii un bun prim-ministru. Deci dacă nu avem un preşedinte care să ne ajute, o să ne fie greu să guvernăm bine. Nu întâmplător România a mers cel mai bine în 2000-2004 când cei doi colaborau".

Preşedintele PSD a spus că acum, pe baza şi a rezultatului la vot şi a ceea ce se întâmplă şi la celelate partide, trebuie ca PSD să stabilească candidatul cu calm.

Analistul Ionel Niţu consideră: "Este evident că stânga nu se grăbeşte. O parte a dreptei - PDL-PNL - doar a anunţat o mutare, însă n-a făcut-o efectiv. Celalată parte a dreptei (PMP) - adică cea care îngrijorează în mod real stânga - deocamdată nici nu anunţă vreo mutare, şi nici nu pare că s-ar grăbi s-o facă. Este ca la şah, iar simultanul este oferit de stânga. Este evident că dacă, până în iulie, nu se definitivează candidaturile dreptei (implicit şi ale stângii, care aşteptă mutările pe tabla de şah), va fi tot mai greu ulterior, dacă nu imposibil, de construit un personaj, mai ales unul nou".

Stânga nu-şi va anunţa Congresul şi candidatul până când ambele părţi ale dreptei nu vor face mutările de şah, mai spune analistul, adăugând: "Stânga nu a renunţat încă la falsa partidă de şah cu USL, semne recente indicând intenţia comasării nemulţumiţilor din PNL într-o nouă formaţiune. PSD vrea să inducă ideea că «USL trăieşte», chiar dacă, de fapt, este în moarte clinică, pentru că trebuie păstrat captiv electoratul acesta, usl-ist, care, altminteri, ar fi atras de alţi candidaţi, fie anti-Băsescu, fie anti-sistem".

Mai mult, Ionel Niţu crede că, după declaraţiile de ieri ale premierului, Mircea Geoană nu mai poate fi considerat un potenţial candidat al PSD pentru prezidenţiale, nici măcar o rezervă.

Victor Ponta a surprins ieri, anunţând, că la alegerile din 2009 a votat în primul tur cu Crin Antonescu, apoi cu Mircea Geoană, fiind şef de campanie al celui din urmă. Preşedintele PSD şi-a justificat alegerea din 2009, spunând că, la acel moment, l-a considerat pe Crin Antonescu schimbarea de care avea nevoie România.

Un alt punct sensibil al stângii în campania din acest an este războiul tinerilor lupi - Robert Negoiţă versus Sebastian Ghiţă. Ionel Niţu consideră că lupta celor doi are loc cam devreme, semn că împărţeala puterii şi lupta pentru cel care stă la dreapta lui Ponta este în plină desfăşurare.

Surse din PSD susţin că Victor Ponta i-ar fi reproşat ieri primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, că i-a făcut o plângere penală deputatului Sebastian Ghiţă, el arătând că astfel de lucruri nu se fac în partid şi în niciun caz în campania electorală. Aceleaşi surse au arătat că Negoiţă i-a replicat lui Ponta că a recurs la acel gest pentru că nu s-ar fi simţit apărat de partid şi că aceasta a fost metoda prin care a considerat că se poate apăra.

Ionel Niţu a mai adăugat şi alte două mari provocări pentru stânga: "Dacă Victor Ponta candidează, cine va fi prim-ministru? Se fac tot felul de calcule, strategii, însă asta poate fi o piatră de încercare pentru solidaritatea şi coeziunea alianţei PSD-UNPR-PC. A doua provocare, poate şi mai complicată, va fi în jurul preşedinţiei PSD".

De curând, instituţiile de forţă ale statului au reluat, după pauza din campania electorală, arestările şi condamnările.

Analistul crede că în acest an va fi o pre-campanie complicată şi se întreabă dacă poate fi posibil un fenomen Mircea Diaconu sau ceva similar la prezidenţiale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Microbi, intr-o lacrima, sub microscop.

    Debitati numai prostii. Ce sa caute un actor la presedintie? 

    Ar fi la fel cu "anuntata" posibilitate de a candida a celuilalt actor, printul Duda la alegerile precedente.

    Cum s-ar spune, alt actor grabit..... 

    Diaconu a prins o bresa buna, votantii sai au taxat politicienii (candidati), un regizor bun a aranjat "scena" ; actorul doar a mimat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb