IONUŢ DUMITRU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI FISCAL: "Declaraţiile guvernatorului Poloniei - o lecţie pentru politicienii români"

BIANCA CIOCOTIŞAN
Ziarul BURSA #Politică / 1 februarie 2018

"Declaraţiile guvernatorului Poloniei - o lecţie pentru politicienii români"

Guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapiñski, spune că nu îşi doreşte o creştere economică accelerată pe o perioadă mai scurtă de timp şi nesustenabilă ca în România, fiind adeptul unui avânt economic mai lent, dar durabil, pentru Polonia

"Dacă politicienii nu ascultă de vocile din ţară, care avertizează că această creştere economică este una nesustenabilă şi că va fi urmată de corecţii, sper ca măcar o voce din exterior să fie ascultată, pentru o creştere moderată, dar sănătoasă"

Creşterea economică de anul trecut, până la pragul de 8%, este nesustenabilă, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, precizând că declaraţia făcută, recent, de Guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapiñski, potrivit căreia nu îşi doreşte o creştere economică accelerată pe o perioadă mai scurtă de timp şi nesustenabilă ca în România, este justificată.

Oficialul polonez a declarat, recent, că este adeptul unui avânt economic mai lent, dar durabil, pentru Polonia.

Adam Glapiñski a spus, pentru Gazeta Prawna: "Nu voi păcătui dacă spun că ar fi mai bine pentru noi să avem o rată de creştere de 3%, pentru o lungă perioadă de timp, în loc să ne dezvoltăm ca România, a cărei economie a crescut cu 8%, anul trecut. Acolo, într-un moment, creşterea poate slăbi puternic şi, în medie, în câţiva ani va fi mai mică. Prin urmare, când vine vorba de creşterea PIB-ului în Polonia, nu mă îngrijorează acest lucru".

Ionuţ Dumitru este de părere că rata de creştere a economiei noastre nu este neapărat una sănătoasă şi din această cauză s-au acumulat dezechilibre precum inflaţia ridicată şi creşterea deficitului de cont curent. Preşedintele Consiliului Fiscal a declarat: "Guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei asta spune în esenţă: că este mai bine să ai o creştere economică mai mică, dar care se poate susţine pe un termen mai lung, decât să ai o creştere pe care eu aş numi-o un «foc de paie», cum am avut noi în perioada pre-criză şi cum pare că avem şi în momentul de faţă. În acest ritm, economia nu poate fi susţinută pe termen lung, duce la acumularea unor dezechilibre şi necesită corecţii ulterioare. Cred că precizarea guvernatorului polonez ar trebui să fie o lecţie şi pentru politicienii români. Dacă politicienii nu ascultă de vocile din ţară, care avertizează că această creştere economică este una nesustenabilă şi că va fi urmată de corecţii, sper ca măcar o voce din exterior să fie ascultată, pentru o creştere moderată, dar sănătoasă".

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, creşterea economică înregistrată de ţara noastră în 2017 nu este durabilă: "Dacă vom continua pe această tendinţă, putem să mai avem un an sau doi de creştere economică foarte rapidă, dar dezechilibrele vor ajunge la un asemenea nivel încât corecţia va fi una inevitabilă. Corecţia nu înseamnă neapărat o scădere, dar va fi o ajustare a ratei de creştere economică şi lucrul acesta nu va fi deloc pozitiv pentru noi toţi".

Adam Glapiñski a declarat că, într-o mare măsură, Polonia are o dezvoltare durabilă: "Singurul domeniu care necesită monitorizare este piaţa forţei de muncă, ceea ce indică creşterea problemelor de angajare. Cercetările noastre arată că astăzi această problemă nu este încă deosebit de mare, dar în câţiva ani va fi cu siguranţă cunoscută. Prin urmare, analizăm cu atenţie intrarea imigranţilor din Ucraina pentru a afla care este impactul acestora asupra economiei noastre".

Potrivit unor estimări realizate de OTP Asset Management şi prezentate recent, Produsul Intern Brut (PIB) al României este probabil să crească cu 4% în acest an şi cu 3,6% în 2019.

"În anul 2018, PIB-ul ţării ar putea creşte cu 4%, un câştig cu siguranţă impresionant în comparaţie cu media aşteptată a Uniunii Europene (UE), în timp ce pentru 2019, proiectăm un avans încă sănătos, de 3,6%", se arată în prezentarea OTP Asset Management.

PIB-ul nominal al României a atins un nivel de 169,6 miliarde de euro în anul 2016, cifrele înaintate de către OTP Asset Management pentru 2017 şi 2018 fiind de 184, respectiv 199 de miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Asta in ce calitate vorbeste?De la șefia consiliului,de la banca olandeză ,purtator de cuvant a lui manole sau pe persoana fizica?

    Suge intotdeauna de la mai multe capre.Se si vede ,slabanogul! 

    1. Pe de alta parte DaddyDragnea si-a ridicat PALATUL DIN ALEXANDRIA si hotelul din BRAZILIA din salariul de BUGETAR, fara sa fure cum zic OAMENII RAI CARE NU AU PROBE!!!!

      Ai vrut sa amintesti si asta dar nu ai apucat, nu-i asa INSETATULE de dreptate si ADEVAR? 

      Ce spui nu are legatura cu articolul sau semnatarul lui.Mercenarule ,aici era vorba de altceva.Era vorba de armata lui manole si a lui groha.

      Nu face pe prostul.Deviezi subiectul pana la greață.Daca il urăti voi pe Dragnea asa ma obliga sa nu-l urăsc eu.

      Da domeniile lui manole moștenite de la Burebista nu au legatura cu articolul? 

      Haha

    De la o vreme am rezerve in a lua de bune cele spuse de dl Dumitru. Rari sunt oamenii care sa nu se bucure de perioada de dezvoltare "mai accelerata" a Romaniei ca dansul! Nici o dezvoltare nu este durabila la nivel absolut. Vin si perioade in care indicele de crestere nu mai atinge varfurile de acum. Ceea ce spune Guvernatorul polonez este corect pentru Polonia. Pentru Romania situatia este diferita, avand in vedere baza de la care pleaca si "sustinerea" de care se bucura (stergerea unei parti insemnate din datoria externa la un moment dat cred ca mai are efect "pozitiv" pentru economia Poloniei).

    Altceva asteptam eu de la dl Dumitru, respectiv o sugestie (argumentata) pentru un model de dezvoltare "durabila". Cu alte cuvinte, dupa o crestere accelerata am putea sa sustinem o "crestere" moderata (durabila) sau trebuie sa revenim de unde am plecat?  

    Vezi Make!

    Si cand ne gandim cat ai pus umarul la debarcarea polonezului de la BVB...... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb