Actualizare 8:00 Dragnea, după întânirea cu conducerea BNR: Contrar celor spuse de unii cu funcţii foarte înalte, PSD nu vrea să preia controlul asupra BNR
Liderul PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, joi, după întâlnirea cu conducerea BNR, că a transmis că PSD nu vrea să preia controlul asupra BNR, contrar celor spuse în spaţiul public de "unii cu funcţii foarte înalte", referindu-se la preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat că "BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD şi că trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României".
"Contrar celor spuse în spaţiul public de unii cu funcţii foarte înalte, nu există nici o intenţie a PSD de a prelua controlul arupra BNR". a declarat Dragnea.
De asemenea, referindu-se şi la intenţia de mediere anunţată de preşeditele Iohannis, el a mai spus că nu este necesară o mediere.
Dragnea a precizat că îşi menţine declaraţiile conform cărora funcţionari din BNR îşi coordonează declaraţiile cu cele ale opoziţiei, menţionând că niciodată nu a spus că ar fi vorba despre guvernatorul Mugur Isărescu.
El a afirmat că a avut loc o întâlnire foarte bună şi că va fi făcută publică corespondenţa cu BNR.
"A fost o discuţie destul de serioasă despre situaţia macroneconmică", a afirmat Liviu Dragnea, anunţând că şi Guvernul, şi Banca Naţională au convenit că principalele cauze pentru creşterea inflaţiei sunt factori "exogeni", din afara celor două instituţii, dând ca exemplu gazele, energia, petrolul, care au o contribuţie masivă la creşterea inflaţiei.
Liviu Dragnea a precizat că s-a convenit să existe o colaborare bazată pe întâlniri constante
Conform liderului PSD, Guvernul şi-a arătat disponibilitatea ca înainte de orice măsuri pe care urmează să le ia să aibă o întâlnire cu BNR şi să existe "o informare mult mai plină de substanţă", BNR arătând "deschiderea totală" pentru o colaborare cu Guvernul.
De asemenea, Liviu Dragnea a mai afirmat că "s-a convenit că nu există niciun fel de indiciu că România ar fi într-un prag de criză sau că există argumente petru a se vorbi despre instabilitate".
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, săptămâna trecută, că rolul Băncii Naţionale a României este unul foarte clar determinat şi calitatea principală a Băncii Naţionale a României este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte autorităţi ale statului.
"Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă. Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD şi mă îngrijorează. BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României", a susţinut şeful statului, în declaraţia care s-a finalizat cu solicitarea de a demisie adresată premierului Viorica Dăncilă.
------------
Actualizare 19:00 În biroul lui Liviu Dragnea a intrat şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici
-----------
Actualizare 17:00 Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a venit, în această după-amiază, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, unde se află, de mai bine de o oră şi jumătate, premierul Viorica Dăncilă, informează Agerpres.
În biroul lui Liviu Dragnea a intrat şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Premierul Viorica Dăncilă a ajuns în jurul orei 15,30 la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.
Anterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o întâlnire cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, iar discuţiile au durat mai bine de două ore.
-------------
Premierul Viorica Dăncilă a venit, în această dimineaţă, în Parlament, unde are o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia. După discuţiile cu Dragnea, premierul ar urma să se întâlnească, la Palatul Victoria, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informeazî News.ro.
Dăncilă a venit la Parlament în jurul orei 15.20, fără a face vreo declaraţie la intrarea în biroul lui Dragnea.
Anterior, Liviu Dragnea s-a întâlnit în biroul său cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, discuţiile durând aproximativ două ore. Tăriceanu anunţa cu o zi în urmă că se va întâlni cu şeful social-democraţilor într-o şedinţă a Coaliţiei.
După ora 17.00, premierul Viorica Dăncilă ar urma să se întâlnească, la Guvern, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Întâlnirea nu apare pe agenda publică a premierului Dăncilă, fiind anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit căruia se va discuta despre inflaţie şi ROBOR.
"După întâlnirea dintre doamna prim-ministru şi domnul guvernator al BNR lumea trebuie să vadă că este o relaţie de colaborare. Pe agenda de discuţii de astăzi, se vor afla subiecte precum ROBOR, inflaţie şi alte astfel de subiecte care împreună dau în economie imaginea noastră macroeconomică", a declarat Eugen Teodorovici la România TV.
Ministrul Finanţelor susţine că această întâlnire a fost stabilită înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să anunţe acea mediere între Guvern şi BNR.
Şeful statului urma să aibă o discuţie în 27 aprilie şi cu premierul Viorica Dăncilă, însă aceasta a anunţat cu puţin timp înainte de ora stabilită că nu mai merge la Cotroceni. Atitudinea acesteia l-a determinat pe şeful statului să îi ceară demisia din fruntea Guvernului.