Isărescu îşi va respecta planul: "ţinta de inflaţie va fi atinsă"

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 mai 2005

Ţinta inflaţiei propusă de BNR pentru acest an este de 7%, însă estimările par să fie date peste cap de rata inflaţiei din luna aprilie, care s-a situat în jurul nivelului de 1,5%, cu jumătate de punct procentual mai mare decît cea estimată. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat însă, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că ţinta inflaţiei va fi atinsă.

Domnia sa a precizat că inflaţia din luna aprilie mai mare decît cea prevăzută a fost determinată de o serie de factori. Primul dintre ei este reprezentat de noul sistem de preţuri şi tarife la gazele naturale şi alinierea preţurilor lor la cele din UE. În acest caz, un rol important l-a avut şi înglobarea în noul tarif, pe lîngă ajustarea programată, şi a unei componente fixe, respectiv abonamentul. Mugur Isărescu a precizat că preţul la gazele naturale va continua să crească, întrucît acesta reprezintă acum abia 60% din cel ţintă.

Cel de-al doilea factor îl constituie alinierea accizelor la nivelul celor din UE. Mugur Isărescu a declarat că, dacă la gazele naturale preţul se află momentan sub nivelul celui ţintă, la carburanţi s-a ajuns deja la cel european. Accizele la tutun şi alcool sînt aproape de cele din UE. Un factor neprevăzut care a influenţat inflaţia în aprilie l-a constituit preţul ridicat al petrolului pe piaţa externă.

Guvernatorul BNR se declară optimist în ceea ce priveşte atingerea ţintei inflaţiei întrucît, afirmă domnia sa, s-au înregistrat majorări doar la preţurile administrate, în timp ce marea parte a preţurilor libere a stagnat.

Mugur Isărescu estimează că în această lună inflaţia va fi scăzută. Domnia sa spune chiar că este posibil ca în luna august să existe deflaţie.

În prezent, pe piaţa din ţara noastră sectorul serviciilor este subevaluat şi că preţurile vor creşte şi în acest sector, însă majorarea acestora va avea loc odată cu alinierea salariului mediu pe economie. Astfel, se estimează că în 2010 - 2011, serviciile vor avea o pondere de 2 - 2,5% în indicele preţurilor de consum.

Mugur Isărescu a declarat că perioada începînd cu luna februarie şi pînă în prezent a fost marcată de două momente importante: liberalizarea parţială a contului de capital şi corectarea preţurilor.

Domnia sa a precizat că momentul de vîrf a fost atins în luna aprilie, şi că, în timp ce liberalizarea contului s-a produs într-un ritm mai lin decît se aştepta, corecţiile de preţ au fost mai mari decît cele prevăzute.

Dobînzi prea mari la credite şi prea mici la depozite

Mugur Isărescu consideră că rata dobînzilor la depozite a scăzut prea mult, în timp ce dobînzile practicate la credite sînt mai ridicate decît este necesar. Domnia sa a precizat, însă, că există o rată reală pozitivă a dobînzilor de politică monetară. Isărescu apreciază că băncile care se vor îndrepta către cîştiguri din volum şi nu din marjă sînt cele care vor avea avea avantaje reale.

"O bancă centrală poate merge împotriva sentimentului pieţei cînd consideră că acesta nu este corect", a declarat Mugur Isărescu, precizînd că rata dobînzii de intervenţie se va menţine la 12,5%.

Volum exploziv al sterilizării

Banca Centrală a intervenit masiv în ultimele luni pentru a atrage excesul de lei de pe piaţa interbancară, prin operaţiuni de sterilizare. Mugur Isărescu spune că volumul sterilizării este exploziv şi că în termeni reali acesta nu este justificat.

Domnia sa a precizat că va fi menţinut un regim restrictiv al rezervelor minime obligatorii (în lei de 18% şi în valută de 30%).

Un obiectiv pe termen scurt îl reprezintă depăşirea momentului 11 aprilie 2005 fără tensiuni pe pieţele interbancare. Soluţia o reprezintă reducerea diferenţialului de dobîndă dintre piaţa internă şi cea internaţională. Consecinţa este o decuplare temporară a ratei dobînzii de politică monetară de rata efectivă a dobînzii de sterilizare. În viitor însă, se aşteaptă recuplarea celor două dobînzi.

În ceea ce priveşte tendinţele pe piaţa creditului, începînd cu lunile următoare se aşteaptă denivelări mai importante, în sensul că va creşte creditul neguvernamental în valută. Mugur Isărescu a declarat că riscul de curs valutar va fi mai bine perceput, iar în viitor creditele în valută ar trebuie să fie orientate cu precădere către exportatori şi importatori.

BNR a influenţat rar cursul de schimb

În ultimele 40 de zile, BNR a intervenit foarte rar. "Cursul este acolo unde piaţa-l simte", a declarat domnul Isarescu. Domnia sa consideră că aprecierea monedei nu a influenţat preţurile la produsele de import întrucît nu a avut loc o aliniere a acestora la nivelul de 36.000 lei pentru un euro. "Comparativ cu anul trecut, se cumpără în continuare masiv de la casele de schimb valută; surplusul de valută este cvasipermanent", a declarat guvernatorul BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb