Armata israeliană a deschis un nou front împotriva Libanului ieri, în a cincea zi de la atacul orchestrat de Hamas, în dimineaţa zilei de 7 octombrie. În urma unor provocări din partea Hezbollah, Israelul a deschis un nou front către Liban şi a atacat mai multe obiective din apropierea zonei de graniţă dintre cele două ţări, potrivit Al-Jazeera.
Armata israeliană a declarat că acum atacă teritoriul libanez drept răspuns la un tir de focuri de artilerie asupra unui post militar israelian venite din Liban.
"Zona din jurul localităţii Dhayra este bombardată de artileria inamică, în timp ce zona din jurul localităţii Yarin este lovită cu proiectile de fosfor", a anunţat Agenţia Naţională de Ştiri a Libanului.
"Ceea ce înţelegem din declaraţiile Hezbollah este că au Israelul a vizat poziţii de-a lungul frontierei şi că au existat victime. Israelul, însă, nu a confirmat dacă au existat sau nu victime. Auzim sunete constante de explozii nu departe de aici. Avioanele şi dronele zboară în mod constant. Ai senzaţia treptat că ceea ce era limitat în amploare devine acum mai extins, cu posibilitatea unei confruntări devenind din ce în ce mai reală" a declarat Zeina Khodr pentru Al-Jazeera.
Ciocnirile violente de pe frontiera de nord a Israelului cu Libanul au crescut perspectiva unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, deoarece grupul armat Hezbollah a lansat focuri de artilerie şi tiruri de rachete către teritoriul israelian, în chip de solidaritate cu palestinienii.
Potrivit sursei citate, pe măsură ce Israelul loveşte Fâşia Gaza cu raiduri aeriene, teama de un alt front în nord creşte odată cu schimbul de focuri între combatanţii israelieni şi cei ai Hezbollah.
La rândul său, grupul armat libanez Hezbollah a afirmat că a lansat rachete împotriva unei poziţii militare israeliene în dimineaţa zilei de ieri, drept răspuns la uciderea a trei dintre luptătorii săi în timpul unui bombardament israelian asupra sudului Libanului.
• Situaţia în Gaza este disperată
Situaţia în Fâşia Gaza a devenit disperată în urma raidurilor neîncetate din partea Israelului. Nedal Samir Hamdouna, reporter din Gaza, a declarat pentru Al-Jazeera că situaţia din enclava asediată se înrăutăţeşte în fiecare zi.
"Nu am cuvinte să descriu cât de teribil este aici", a declarat Hamdouna pentru Al Jazeera, vorbind din nordul Gaza. "Străzile sunt pustii. Oamenii se tem să-şi procure nevoile de bază, inclusiv apă. Este ca un iad pe pământ", a spus acesta.
În plus, Hamdouna a adăugat că spitalele din Gaza sunt pline, deoarece mii de oameni vin să caute adăpost.
"Nu există loc sigur în afară de spitale. Acest lucru creează o problemă pentru medici şi lucrătorii de urgenţă când tratează persoanele rănite", a remarcat Hamdouna.
Un alt reporter a declarat pentru Al-Jazeera: "Aerul din Gaza este plin de fum cauzat de bombardament. Este sufocant. Chiar şi atunci când eşti în casă, nu poţi scăpa de mirosul de fum. Nu putem închide ferestrele de teamă că sticla din ele ar putea să fie spartă în urma loviturilor aeriene şi să ne rănească. Bombardamentele au provocat, de asemenea, incendii în mai multe clădiri, ceea ce a dus la umplerea aerului din Gaza cu şi mai mult fum. Nu există pompieri. Este prea periculos pentru oricine să iasă afară". Potrivit sursei citate, bilanţul deceselor în Gaza, ca urmare a atacurilor israeliene, a ajuns la 1.055, în timp ce 5.184 de persoane au fost rănite, conform unor rapoarte ale Ministerului Sănătăţii din Gaza.
Pe de altă parte, cel puţin 1.200 de persoane în Israel au fost ucise şi 2.800 au fost rănite, conform informaţiilor furnizate de armata israeliană.
Ahmad Tibi, membru palestinian al Knessetului, l-a acuzat pe Itamar Ben-Gvir, ministrul pentru Securitate Naţională al Israelului, că incită la violenţă între comunităţile evreieşti şi arabe "pentru a face câteva titluri de presă".
"Ben-Gvir vrea să aprindă zona şi să împingă poliţiştii să tragă în civili arabi pentru a reveni în prim-plan. Acesta este momentul să arătăm reţinere şi responsabilitate. Nu doare suficient??", a declarat Tibi.
Conform Al-Jazeera, comentariile lui Tibi au venit după ce ministrul, cunoscut mai ales ca un provocator de extremă dreapta, cu o aversiune faţă de palestinieni, a declarat că va intensifica eliberarea permiselor de port-armă pentru cetăţenii licenţiaţi.
• Sprijin internaţional pentru ambele părţi ale războiului
În a cincea zi de lupte, sprijinul internaţional şi apelurile la pace au continuat să vină atât către Israel, cât şi către Palestina.
Regele Abdullah al Iordaniei a declarat că "nu va exista securitate şi stabilitate în Orientul Mijlociu până când palestinienii nu obţin statul lor independent şi suveran pe graniţele din 4 iunie 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală", potrivit Al-Jazeera.
"Rămânem statornici şi nu ne vom abandona rolul, indiferent cât de mari sunt provocările, pentru a apăra sanctităţile islamice şi creştine din Ierusalim", a declarat acesta într-un discurs la deschiderea unei noi sesiuni parlamentare.
Conform sursei citate, la rândul lor, Statele Unite ale Americii continuă susţină Israelul cu sprijin militar. Preşedintele SUA, Joe Biden, a promis un sprijin "solid şi neclintit" pentru Israel în urma atacului Hamas din ziua de sâmbătă.
Washington, care furnizează anual sprijin militar Israelului, în valoare de aproximativ 3,8 miliarde de dolari, a ordonat deplasarea navelor militare şi a aeronavelor mai aproape de Israel ca o demonstraţie de sprijin.
Primul avion care transporta muniţie americană pentru ofensiva Israelului asupra Fâşiei Gaza a aterizat ieri în Israel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2023, 23:59)
Hezbollah e o nuca mult mai tare decat Hamas,
si are cca. 150 000 de rachete