Isteria Black Friday

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 21 noiembrie 2012

Isteria Black Friday

UPDATE: Vezi la sfârşitul articolului lista completă cu magazinele online care au anunţat că participă la Black Friday 2012 cu reduceri de până la 90%.

--------

"Black Friday" pare a fi titlul unui film de groază pentru un neavenit în materie de shopping, dar de fapt este un motiv de mare bucurie pentru experţii în cumpărături şi reduceri. Conceptul "Black Friday" (23 noiembrie anul acesta), importat din Statele Unite în urmă cu un an, a creat o adevărată vâlvă în aceste zile atât printre ofertanţi, cât şi printre consumatori. Companii de renume din ţara noastră anunţă discounturi generoase în aceas-tă zi, de până la 75%, pornind de la produsele din zona IT&C, până la bilete la concert sau chirii.

Cum ţara noastră pare să devină expertă în convertiri de concepte, nici vinerea cumpărăturilor nu putea scăpa fără mici adaptări. Anul trecut consumatorii s-au plâns că "marile reduceri" anunţate nu au fost aşa cum se aşteptau, retailerii mărind preţurile produselor cu câteva zile înainte de "Black Friday" şi aplicând, de fapt, discounturi la preţurile majorate. În fond, nimeni nu-i verifică pe ofertanţi cu privire la aceste discounturi fabuloase pe care le anunţă, totul rezumându-se la o strategie americană de marketing. Poate ar fi util ca inspectorii ANPC să verifice veridicitatea promoţiilor.

În data de 23 noiembrie, ziua în care are loc campania Black Friday, produsele din zona IT&C vor rămâne în continuare cele mai solicitate şi cele care înregistrează cele mai consistente reduceri. Pe lista participanţilor s-au înscris deja marii retaileri din domeniu dar şi companiile specializate: eMAG, Altex, Flanco, F64, DiscountVoucher.ro, Koyos, Evomag şi Domo.

Reduceri la vacanţe, mobilă, concerte, haine sau chirie gratuită trei luni

Prima ediţie a evenimentului Black Friday desfăşurată anul trecut în ţara noastră a reprezentat, pentru retailerii din IT&C, atât o reclamă bună, cât şi venituri de aproape zece milioane de euro. Oamenii s-au aşezat la cozi din zori, iar cei care au preferat cumpărăturile online au vânat marile reduceri cu mouse-ul. Magazinele care participă la campanie se aşteaptă, şi în acest an, la aceeaşi isterie în rândul cumpărăturilor.

Lucian Sonea, Marketing Manager la Forza Rossa SRL - companie care se înscrie la eveniment cu accesori şi articole vestimentare, ne-a declarat: "După succesul imens de anul trecut, atunci când magazinul Ferrari Store a fost luat cu asalt de zeci de persoane, încă de la şase dimineaţa, în 2012, echipa Forza Rossa pregăteşte alte surprize pentru Black Friday, iar marea noutate o aduc reducerile de 50% la toate produsele din interiorul magazinului. Este o ocazie unică de a achiziţiona produse din noua colecţie de haine Ferrari, care tocmai a sosit şi cuprinde articole pentru întreaga familie dar şi multe produse exclusive sau în serie limitată".

O noutate în acest an este reprezentată de anunţarea participării la "Ziua Neagră" a reducerilor a tour-operatorilor din turism. Compania MAREEA oferă în ziua de vineri reduceri de până la 40% la vacanţe, ofertele ajungând astfel mai ieftine decât cele de tip Early Booking (n.r. care necesită rezervare timpurie), potrivit reprezentanţilor agenţiei. "Turiştii care doresc să rezerve o vacanţă pentru vara anului viitor sau chiar pentru acest sfârşit de an, vor trebui să achite online contravaloarea vacanţei sau să plătească direct la sediile agenţiei de turism", informează Marius Usturoiu, directorul MAREEA.

Şi consultanţii din sectorul imobiliar au anunţat oferte speciale la ansamblurile rezidenţiale pe care le reprezintă, specialiştii de la ESOP Consulting oferind trei luni gratuite la chirie pentru închirierea unei clădiri de birouri din zona Aurel Vlaicu la care se adaugă şi servicii gratuite de amenajare a spaţiului. Cei de la ESOP mai au o ofertă pentru contractele încheiate vineri, dând în folosinţă gratuit câte un loc de parcare la fiecare 40 de metri pătraţi închiriaţi într-un business center situat pe Bulevardul Barbu Văcărescu.

Reduceri cuprinse între 20% şi 75% sunt practicate pentru biletele la evenimente precum concerte sau teatru achiziţionate de pe site-urile de profil, www.biletoo.ro şi www.blt.ro.

Conceptul de promoţii Black Friday este împrumutat din Statele Unite ale Americii şi anunţă oficial începutul sezonului de cumpărături de Crăciun. În ţara noastră, pe lângă produse din zona IT&C, vineri, vor avea loc promoţii generoase la decoraţiuni şi produse de mobilă (Mobexpert, www.targuldemobila.ro), articole şi accesorii vestimentare (TinaR, Cătălin Botezatu store, La Femme, Ecco, etc.), cărţi, cosmetice şi jucării.

Compania Altex România a anunţat recent că se aşteaptă la o creştere a vânzărilor cu peste 10% comparativ cu anul trecut, datorită ofertelor pregătite pentru această zi. Dan Ostahie, preşedinte şi CEO Altex,a declarat: "Ne aşteptăm la vânzări care să depăşească 5 milioa-ne de euro de Black Friday, pe 23 noiembrie. Am pregătit oferte de până la 50% şi chiar până la 70% reducere la unele produse care fac parte din familii de maxim interes pentru consumatori". Altex România a pregătit oferte speciale pentru aceas-tă zi pentru toate categoriile de produse: IT, televizoare, electrocasnice mari, smartphoneuri, electrocasnice mici, entertainment şi gaming.

Altex România se aşteaptă la o creştere de 10 ori a traficului din magazine şi de 7 ori a celui online, în ziua de 23 noiembrie 2012.

Retailerii americani au creat pentru Black Friday aplicaţii de comparare a preţurilor

Clienţii "iuţi de picior" obţin de obicei cele mai bune preţuri de Black Friday, dar în acest an cumpărătorii americani ar putea constata că smartphone-ul este cel mai bun mijloc de economisire, retailerii creând aplicaţii speciale pentru compararea preţurilor, transmite MarketWatch. Amazon a făcut valuri anul trecut cu o aplicaţie care compara preţurile din magazine cu ofertele sale online. În acest an, retai-lerii tradiţionali ripostează cu propriile lor aplicaţii. "Gândiţi-vă la Black Friday 2012 ca la un fel de Răzbunare a Retailerilor", a spus Brad Spirrison, editor general la site-ul Appolicious.

Cumpărătorii au la dispoziţie o multitudine de mijloace de comparaţie şi analiză, care să-i ajute să decidă ce să cumpere, iar analiştii se aşteaptă ca aceştia să profite de ele.

Circa un sfert din traficul online de Black Friday va fi realizat prin tablete şi telefoane, estimează producătorul de software Adobe.

Pe întreaga perioadă a sărbătorilor, 70% dintre cumpărători afirmă că îşi vor folosi smartphone-ul la cumpărături, potrivit Deloitte.

Operatorii site-urilor de comparare a produselor recomandă cumpărătorilor să folosească aplicaţii pentru compararea preţurilor, precum şi a celor de analiză a produselor, având în vedere că multe dintre mărfurile oferite nu îşi merită banii.

---

Vezi aici lista completă cu magazinele online care au anunţat că participă la Black Friday 2012 cu reduceri de până la 90%.

Magazine de IT, electronice şi electrocasnice

okazii.ro

Domo

eMag

Evomag

Flanco

Altex

F64

IT Multimedia

Laptop Garage

Clickshop

IQBox

Azerty

ShopU

Magazine de îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii

TinaR

FashionUp

La Redoute

3 Suisses

Superpantofi.ro

Zorilestore.ro

Biro.ro

Fashionfun.ro

Ama Fashion

Ecco Shoes

Looksexy.ro

Matar.ro

Magazine de cosmetice, parfumuri şi cadouri

fashionup.ro

beautyspell.ro

bio-cosmetics.ro

sanatatenaturala.ro

crystalgifts.ro

giftmarket.ro

Cărţi

elefant.ro

libris.ro

okian.ro

bookcity.ro

nemira.ro

Copii

strollers.ro

101jucarii.ro

www.bebebliss.ro

Deşi se traduce "vinerea neagră", "Black Friday" este, în SUA, o zi a profitului pentru comercianţi şi a ofertelor avantajoase pentru cumpărători, marcând debutul sezonului cumpărăturilor de sărbători şi fiind considerată cea mai aglomerată zi din an în magazine. În SUA, "Black Friday" este vinerea de după Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving Day, a patra joi din noiembrie), marcată în calendar între datele de 23 şi 29 ale lunii.

Marile magazine se deschid foarte devreme în această zi, chiar de la 4.00 dimineaţa, pentru o mulţime de oameni care aşteaptă la coadă să beneficieze de multitudinea de oferte speciale. În ultimii ani, magazinele americane au început să-şi deschidă porţile tot mai devreme în această vineri, ajungându-se ca unele să se deschidă de la ora 00.00.

Chiar dacă nu este o sărbătoare publică, multe companii care nu activează în domeniul comerţului cu amănuntul le dau liber angajaţilor pentru a spori numărul de potenţiali cumpărători.

Astfel, în mod tradiţional, "Black Friday" este cunoscută drept ziua în care se fac cele mai multe cumpărături din tot anul. Numele dat acestei zile, la început în Philadelphia, înainte de 1966, când este consemnat într-un articol, nu a avut însă mereu o conotaţie pozitivă. "Black Friday" este un nume dat de Departamentul de poliţie din Philadelphia unei zile mai puţin plăcute pentru această instituţie, având în vedere că avea de gestionat blocajele în trafic şi aglomeraţia de pe trotuare de la primele ore ale dimineţii până seara târziu şi că această "febră a cumpărăturilor" a fost presărată şi cu acte de violenţă şi alte incidente.

Ulterior termenului "Black Friday" i-a fost atribuită altă semnificaţie, ţinând de contabilitatea primară, făcută de mână la acea vreme. Conturile cu sold negativ erau scrise cu roşu pentru a fi deosebite de cele cu sold pozitiv, scrise cu negru. Cumpărăturile din a doua zi după Ziua Recunoştinţei îi ajutau pe comercianţi să "iasă din roşu", conturile lor trecând "pe plus" şi putând fi scrise cu negru, de unde denumirea de "vinerea neagră".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La noi e o mare vrajeala.Am urmarit de acum o saptamana pretul unui televizor care ma intereseaza , la emag i-au crescut pretul de la 2100 la 2700 pana astazi si vor veni vineri sa ne scoata ochii cu marea reducere , chiar ne iau de fraieri sau poate chiar suntem.

    1. si eu am urmarit un frigider...si nu i-a inghetat pretul deloc

      Atunci frigiderul NU va fi la promotia blackf, dar daca urmaresti putin preturile pe producator/ categorii de produs si iti faci singur o idee n-au cum sa te duca de nas cu "reduceri".Personal aceste reduceri uriase stiam ca se fac la stocurile fara miscare...la noi daca se fac la cele de vanzare.....hmmmm ! cam miroase.sincer. hai mult noroc vineri scuze friday ;-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb