Ţara noastră a fost activă în promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă încă de la adoptarea acesteia, în anul 2015, spune Istvan Zahoranszki, Secretar general adjunct al Guvernului, care subliniază că "suntem cunoscuţi ca un centru regional în acest domeniu şi, prin activitatea guvernamentală, facem paşi concreţi în implementarea Strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă a României 2030 prin fundamentarea cadrului instituţional necesar demersului".
Domnia sa a subliniat ieri, în cadul unei conferinţe online: "În curând vom înfiinţa un consiliu consultativ care reuneşte experţi ce vor oferi input ştiinţific activităţii de implementare a strategiei, inclusiv în validarea setului naţional de indicatori pentru dezvoltare durabilă. Implementarea strategiei este strâns legată de monitorizare. Chiar dacă imaginea la momentul de faţă nu este aşa cum ne-am fi dorit, este foarte important că avem stabilit destul de concret un punct de plecare. Aşa cum a fost gândită strategia naţională pentru dezvoltare durabilă 2030, componenta de monitorizare a procesului are un rol central. Partea de monitorizare şi raportare poate fi pusă în practică cu succes doar printr-o colaborare strânsă între instituţiile statului. Dezvoltarea durabilă necesită o muncă de echipă".
În acest context, domnul Zahoranszki a precizat că sunt necesare parteneriate cu mediul privat, cu societatea civilă, cu institute de cercetare, universitare, cu mediul academic, dar se impune şi o bună cooperare internaţională.
Menţionăm că Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, împreună cu Institutul Naţional de Statistică au lansat, ieri, broşura "Indicatori naţionali pentru dezvoltare durabilă ORIZONT 2020", care face cunoscută evoluţia datelor privind 98 de indicatori unici asociaţi unui număr de 60 de ţinte, corespunzătoare celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă pentru Orizontul 2020 şi cuprinde statistici relevante pentru luarea deciziilor la nivel naţional.
Consilierul de stat Laszlo Borbely a declarat: "Deciziile cu impact asupra viitorului nostru trebuie să se bazeze pe date fiabile, dacă ne dorim să urmăm drumul potrivit. Broşura ne indică faptul că sunt domenii unde am reuşit să progresăm, dar şi domenii pe care trebuie să ne concentrăm mai mult. De aceea, lucrăm intens la Planul de Acţiune necesar stabilirii indicatorilor Orizontului 2030. Dincolo de eforturile instituţionale, credinţa mea este că fiecare dintre noi poate să facă mai mult în rutina zilnică pentru o viaţă sustenabilă şi o societate durabilă".
Lansarea urmăreşte popularizarea raportului întocmit în cadrul proiectului "România Durabilă - Dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030", ca etapă intermediară pentru stabilirea indicatorilor de raportare 2030.
• Tudorel Andrei, preşedintele INS: "Pentru monitorizarea progreselor, factorii de decizie şi societatea civilă au nevoie de date statistice corecte"
La evenimentul de ieri, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), a afirmat: "Pentru monitorizarea progreselor înregistrate în implementarea Strategiei de dezvoltare durabilă 2030, factorii de decizie şi societatea civilă au nevoie de date şi informaţii statistice relevante, corecte, disponibile în timp util, accesibile pentru toate categoriile de utilizatori. Disponibilitatea şi calitatea statisticilor s-au îmbunătăţit constant de-a lungul anilor, însă, pe măsura creşterii volumului de date produse în mediul public şi privat, dar şi a multiplicării cererilor de date va fi nevoie de o altă abordare a profesiei de statistician, trecând dincolo de ceea ce presupune profesionalismului unui data scientist spre abilităţi de data steward (administratori de date). Într-un orizont de timp de circa trei ani, Institutul Naţional de Statistică îşi propune conceptualizarea de modalităţi inovatoare de a produce şi aplica statistici în abordarea multiplelor provocări ale dezvoltării durabile".
Potrivit domniei sale, capacitatea statistică va trebui consolidată, iar diseminarea datelor va trebui îmbunătăţită la toate nivelurile de luare a deciziilor.