IULIAN IANCU: "Combinaţia Gazprom-OMV vrea să mute pe bursa de la Viena tranzacţiile cu gaze din România"

A.S.
Companii #Energie / 23 octombrie 2017

Iulian Iancu

Iulian Iancu

Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul de a fi platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, situaţie care i-ar avantaja cei de la Gazprom şi OMV, a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, prezent la conferinţa "Live Business" organizată de Economica.net.

El a făcut această declaraţie în contextul în care Comisia de industrii a adus mai multe amendamente OUG 64/2016 privind modificarea legii gazelor, potrivit cărora 70% din gazele româneşti trebuie tranzacţionate obligatoriu pe bursa OPCOM, ceea ce a nemulţumit Bursa Română de Mărfuri (BRM), care, de asemenea, deţine o licenţă de tranzacţionare a gazelor.

În opinia sa, în spatele nemulţumirilor declanşate de BRM se află de fapt OMV şi Gazprom, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti.

Iancu a menţionat: "Eu trebuie să pun anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să fie platforme de tranzacţionare a gazelor. Dacă pun aceste criterii, sunteţi siguri că Gazprom nu îndeplineşte aceste criterii în secunda doi şi vine cu o societate din Viena şi în acel moment tranzacţiile din România vor fi făcute pe platforma ruşilor? Atunci cine e avantajat? Este o mare capcană. Bursa (BRM - n.r.) ne este introdusă în faţă pentru că din spate noi avem deja două solicitări ale Bursei din Viena să fie ei cei care tranzacţionează. Şi atunci o să vedeţi combinaţia Gazprom - OMV cum face tranzacţia gazelor la Viena, pentru că eu nu pot să impun producătorului fă neapărat pe OPCOM sau pe Bursa Română. El face pe ce piaţă vrea şi o va face pe cea din Viena. De ce ne-au scris? De ce ei au o singură bursă, impusă prin lege, şi vor neapărat să fie şi la noi?".

Iulian Iancu a mai spus că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb