• În fiecare locaţie "Jariştea" s-au investit peste 500.000 euro în obiecte de artă, toate asigurate şi bine păzite
Am întrebat-o pe Laura Nicolau ce înseamnă ceea ce stăpâneşte în prezent. Domnia sa mi-a răspuns într-un mod personal, folosind un limbaj asemănător celui din unele manuale vechi de istorie a Bucureştiului: "La locanta < Jariştea >, prima deschisă de mine, în 1991, şi unde sunt proprietăreasă, am adăugat < Zahanaua Bumbeşti >, care va fi inaugurată în curând. Tânărului < Bistro Jariştea > (2010), un local cu grădină şi terasă, aşezat vizavi de Muzeul de Istorie a Literaturii, i-am alăturat micul < Gourmand Express > de unde se pot cumpăra, pentru acasă sau birou, mâncăruri preparate în stilul sănătos al cuhniei româneşti".
Aflând despre multele afaceri ale doamnei Laura Nicolau, a venit, logic, întrebarea legată de cifra de afaceri a "Jariştei". Răspunsul a venit astfel: "Va fi mai mare în 2011, când vom avea mult mai mulţi vieţuitori care vor gusta şi degusta mâncărurile şi băuturile în locaţiile noastre noi. Frumos vă spun că, în 2010, am avut o cifră de afaceri rezonabilă, de 1,2 milioane euro".
• Investiţii "rând pe rând"
Doamna Laura Nicolau ne-a spus: "Vă voi istorisi şi despre inves-tiţii, făcute rând pe rând. Să încep cu cele în obiectele de artă de la locanta < Jariştea >. Este primul şi singurul restaurant din lume care este un muzeu cu opere de artă (aşezate într-un album care se tipăreşte). Valoarea lor ajunge la 550.000 euro, obiectele fiind autentificate de reprezentantul Artmark şi poansonate. Clienţii mănâncă din farfurii de argint, cu tacâmuri şi carafe din argint şi alpaca, frecate şi lustruite zilnic. În locantă totul vine din lumea oamenilor de bun gust. Investiţiile făcute în locantă, inclusiv operele de artă, au fost de 1,5 milioane euro".
În fiecare seară, la "Jariştea", are loc un mic spectacol. Despre acest lucru, doamna Laura Nicolau mi-a spus: "Joc în fiecare seară în rolul Kira Caliţa, spunând oaspeţilor, care sunt în proporţie de 70-80% străini de România, câte o scurtă povestioară din istoria Bucureştiului. Istoria aceasta a fost oarbă şi surdă timp de peste 50 de ani, s-a prăfuit şi uitat. Eu aduc în locantă atmosfera îndepărtată levantină, societatea civilizată şi cumpătată de dinainte, des-coperită de mine în scriiturile lui Anton Bacalbaşa, Ionel Teodoreanu, Tudor Arghezi şi mulţi alţii.
< Jariştea > din 1991 avea micul meniu scris pe geam şi câteva meşcioare. Acum Locanta are 100 de păşitori pe zi, Bistroul peste 100 de trăitori care îi calcă pragul şi tot atâţia vieţuitori care vin să cumpere mâncarea gătită la < Gourmand Express >".
Doamna Laura Nicolau ne-a mărturisit că îşi doreşte ca tot mai mulţi oameni să afle istoria reţetelor româ-neşti, care au o cuhnie bogată şi plină de mirodenii care au fost uitate din cauza lipsurilor impuse. Urmăreşte ca scopul unei mese să nu fie numai o mâncare de consumat, ci un loc de întâlnire, în care să apreciezi bunele maniere, unde să povesteşti sau să închei o afacere, să te simţi bine.
"Zahanaua Bumbeşti", noua unitate unde este jupâneasă Laura Nicolau, se finisează în aceste zile, având amenajată şi o cramă clasică, investiţia fiind de 450.000 euro. În "Bistro Jariştea" şi "Gourmand Express" au fost investiţi 500.000 euro, numai în amenajări, spaţiile fiind închiriate. În Bistro, vin oameni "care vor să se întâlnească cu oameni de cultură ai Bucureştiului, privind la cele 250 de tablouri, toate în valoare de 500.000 euro. Aici găsesc tihnă şi cultură".
Într-un "copil al Jariştei", care este Clinica de psihiatrie şi psihologie din Cotroceni (terenul, casa şi numeroase obiecte de artă fiind proprietatea "Jariştea") au fost investiţi 700.000 de euro. Aceasta clinică este "păstorită" de nora Laurei Nicolau.
"De 10 ani am alături puterea şi munca fiului meu, pentru că mai cinstit colaborator, manager şi stâlp de susţinere nu puteam găsi. Am idei, concep modul în care să le realizez, mă întâlnesc cu foarte mulţi oameni de afaceri, de artă, dar < socotelile > le ordonează şi în multe treburi mă completează el, Sorin Nicolau, care, la 32 de ani, este directorul general al SC < Jariştea > Impex SRL".
În tulburele an 1991, o doamnă cu înaltă cultură, i-a dat un sfat Laurei Nicolau. Că în timpuri când se produc mari schimbări într-o societate, este momentul când poţi să realizezi o idee dacă ai dar, investind cât de puţin poţi şi să munceşti cât de mult poţi. Doamna Laura Nicolau ne-a declarat: "Acest sfat urmat mi-a adus bani, pe care i-am sporit cu sfetnicii mei de taină, soţul meu, un om de o strictă disciplină, Horia Pană, o enciclopedie în materie de istorie, şi Gigi Grecu, cel care m-a învăţat să respect toate legile ţării. Am fost o echipă. Am avut chibzuială, răbdare şi măsură, aşa mi-am realizat visurile ca la mesele noastre oaspeţii să servească o savuroasă mâncare, vinuri din podgoriile Sâmbureşti, Valea Călugărească, Recaş, Cotnari şi să admire arta. Pe mescioarele noastre, toate acestea sunt pregătite şi aduse de cei 100 lucrători, cărora le port un mare respect pentru tot ceea ce fac. De fapt, ei fac parte din această istorioară a mea, deoarece nici o afacere din lume nu a rezistat timpului fără povestea ei".