Jocurile Olimpice de la Paris au dat un impuls surprinzător de puternic economiei zonei euro

S.B.
Macroeconomie / 22 august

Jocurile Olimpice de la Paris au dat un impuls surprinzător de puternic economiei zonei euro

Economia zonei euro a primit un impuls peste aşteptări de pe urma Jocurilor Olimpice de la Paris, care au generat cel mai puternic avans înregistrat de sectorul privat în ultimele trei luni, informează Agerpres.

Indicele Purchasing Managers' Index calculat de S&P Global a urcat la 51,2 puncte în luna august, de la o valoare de 50,2 puncte în luna iulie, depăşind cele mai optimiste prognoze ale analiştilor intervievaţi de Bloomberg. Indicatorul referitor la activitatea în sectorul serviciilor a urat la cel mai ridicat nivel de după luna aprilie, chiar dacă încetinirea înregistrată în sectorul manufacturier s-a agravat.

Însă analiştii avertizează că efectele Jocurilor Olimpice nu vor dura prea mult, nici măcar în Franţa. În plus, economia germană, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o contracţie peste aşteptări.

"Odată cu dispariţia impulsului temporar dat de Jocurile Olimpice în Franţa, şi a semnalelor referitoare la diminuarea încrederii în sectorul serviciilor din zona euro, cel mai probabil este doar o chestiune de timp până când problemele din sectorul manufacturier vor începe să se resimtă şi asupra serviciilor", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Datele statistice sugerează că economia zonei euro va avea dificultăţi în a menţine avansul în pofida impulsului surprinzător provenit de la Jocurile Olimpice. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă doar la o expansiune limitată a economiei germane pe ansamblul anului 2024.

Slăbiciunea economiei europene a dus la înmulţirea apelurilor către Banca Centrală Europeană să reducă, din nou, dobânda de bază la reuniunea din septembrie, după o reducere iniţială în luna iunie.

"Recenta intensificare a riscurilor negative la adresa creşterii economice în zona euro a înmulţit argumentele pentru o reducere de dobândă la următoarea reuniune de politică monetară din luna septembrie, cu condiţia ca procesul dezinflaţionist să continue", a declarat recent Olli Rehn, membru în consiliul guvernatorilor BCE.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4668
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2492
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8613
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.0863

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb