Preşedintele democrat Joe Biden şi un negociator republican au declarat ieri că lucrează la un acord pentru majorarea plafonului de datorie al guvernului SUA, în valoare de 31,4 trilioane de dolari, după ce Departamentul Trezoreriei a avertizat că va apărea un default la 5 iunie în absenţa unei acţiuni, conform Reuters.
Cele două părţi negociază de săptămâni întregi pentru a ajunge la un acord privind majorarea limitei de împrumut autoimpuse de guvernul federal, cu republicani care cer şi reduceri semnificative de cheltuieli. Fără un acord, Statele Unite ar putea fi confruntate cu un default calamitos.
"Lucrurile arată bine", a declarat Biden jurnaliştilor. "Sunt optimist."
Reprezentantul republican Patrick McHenry a afirmat că este de acord cu comentariile lui Biden, dar a avertizat că negocierile nu s-au încheiat încă.
"Sunt plin de speranţă", a spus McHenry, unul dintre negociatorii de frunte ai Speaker-ului Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, cu Casa Albă. "Dar trebuie să ne asigurăm că avem o linie referitoare la impozite, că avem un acord - există provocări semnificative înainte."
Cei doi au vorbit separat, la scurt timp după ce secretarul Trezoreriei din SUA, Janet Yellen, a declarat că guvernul va rămâne fără bani pentru a-şi plăti facturile la 5 iunie. Yellen declarase anterior că această dată ar putea interveni chiar la 1 iunie, ceea ce înseamnă că noua prognoză permite mai mult timp, dar aduce un termen limită mai strâns.
Negociatorii discută un acord care ar ridica limita pentru doi ani, dar există încă dezacorduri referitoare la introducerea unor cerinţe mai stricte privind munca în unele programe de combatere a sărăciei.
McCarthy a părăsit Capitoliul ieri, după o convorbire telefonică în care unul dintre locotenenţii săi de rang înalt a spus colegilor republicani că nu s-a ajuns la un acord.
Orice acord ar trebui să obţină aprobarea Camerei Reprezentanţilor controlate de republicani şi a Senatului condus de democraţi înainte ca Biden să-l poată promulga - un proces care ar putea dura mai mult de o săptămână.
Negociatorii au ajuns preliminar la un acord care ar limita cheltuielile pentru multe programe guvernamentale anul viitor, conform unui oficial american.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2023, 12:59)
"31,4 trilioane de dolari" datorie,
atunci si noi putem sa ne imprumutam linistiti ptr. EDUCATIE !!!!,
nu numai ptr. INARMARE
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2023, 07:59)
Noi nu ,ei da ! SUA poate avea și 100 trilioane $ datorie ( și va avea mai repede decât credem !) fără probleme majore pentru ei! Pentru restul lumii da ! Ei pot tipări bani, mai nou ei pot confisca bani, ei duc bursa unde vor indiferent de datele economice ,multinaționalele lor deja sunt stat în stat cu imunitate fiscală în lume, când " totul " va merge prost se vor scoate prin cripto și alte aiureli de " nouă tehnologie " , vor acuza lumea că nu respectă noile standarde ale vieții ( știți voi la ce mă refer)!!!